Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Már nem csak a politika fontos - interjú Papp Józseffel

˝Egészen másként képzeltem a tizenhat évet, mint ami végül is lett belőle. Ez nem jelenti persze azt, hogy csalódott lennék˝ – fogalmazott a nagypolitikától négy ciklus után búcsúzó Papp József.

Papp József tizenhat év után vonul vissza az aktív politizálástól. Tizenkét évig volt csornai polgármester, nyolc éven át MSZP-s országgyűlési képviselő. Az üzleti szférában képzeli el a jövőt, de politikai érdeklődése megmaradt. Másfél évtizednyi tapasztalatával sem tiltaná el gyermekeit attól, hogy kövessék őt a most elhagyott úton.


– Távolabb kerül a politikától, más területen képzeli a jövőt. Milyen tervei vannak?

– A főállású politizálással hagyok fel, más pályán folytatom az életemet. A gazdasági szférában, vállalkozóként dolgozom a továbbiakban, az elmúlt tizenhat év tudását, tapasztalatait, kapcsolatrendszerét tudom hasznosítani.


– Tizenhat évvel ezelőtt állt politikusnak. Ha akkor látja a jövőt, a másfél évtizedet, vállalta volna?

– Egészen másként képzeltem el a tizenhat évet, mint ami végül is lett belőle. Ez nem jelenti persze azt, hogy csalódott lennék. Visszanézve büszke vagyok arra, amit elvégeztem. Nem érzem, hogy okom lenne megbánni akkori döntésemet.

Tizenhat év után hagy fel az aktív politizálással Papp József volt polgármester és országgyűlési képviselő.
Tizenhat év után hagy fel az aktív politizálással Papp József volt polgármester és országgyűlési képviselő.

– Az aktív politikától való visszavonulás saját döntés volt, vagy esetleg a levegő fogyott el a párton belül?

– Saját és régóta érlelődő döntés volt. Sőt, ha a feleségemre hallgatok, már több ciklussal ezelőtt váltottam volna. Az ember persze egy idő után mindig rájön, hogy az asszony a bölcsebb. Készültem a visszavonulásra és nem a levegő fogyott el körülöttem. Országos szinten is kimondottan jók a kapcsolataim és helyben is jólesik, hogy többen jelezték, sajnálják visszalépésemet. Az elveimnek és a barátaimnak persze nem fordítok hátat, hiszen olyan út áll mögöttem, amit egyedül nem lehet bejárni. Politikai érdeklődésem sem veszett el, mivel ennyi év aktív politizálás után nem lehet kilépni egyik napról a másikra. Más minőségű lesz a politikai munkám és más is fontos ma már mellette.


– Ismerve a választás eredményét, úgy is tűnhet, hogy a léket kapott hajót hagyja el.

– Ha ez így lenne, akkor nem vettem volna részt olyan intenzíven a kampányban. Kampányfőnök voltam és a szórólapjaink miatt perrel fenyegetett politikus is. Sem el nem bújtam, sem meg nem hátráltam, sem vissza nem fordultam. A választás végeredményéről meg azt gondolom, hogy a korlátlan hatalmat megszerző Fidesz az önmagával szemben keltett illúziónak nem tud megfelelni. Nem tud eltörölni minden terhet, nem tud visszaadni minden juttatást. Az emberek gyorsan csalódni fognak.


– Tizenkét évig volt polgármester, nyolc éven át képviselő. Melyik feladat volt a szebb, esetleg könnyebb?

– A szebb itt nem azonos a könnyebbel. Hozzám a polgármesteri munka állt közelebb, ugyan nagyobb személyes felelősséggel járt a képviselőségnél. Az Országházba nyolc év után is meghatottan léptem be, az épület lenyűgöz ma is. Az utóbbi idők országgyűlési stílusa persze már egyáltalán nem vonzott.


– A csornai városháza sem volt mentes politikai viharoktól, vagy mondhatjuk, veszekedésektől.

– Hogyne.


– Ha szépen mentek volna a dolgok, hova juthatott volna a város húsz év alatt?

– A politikában nincs ha. Mindig azt kell értékelni, ami megtörtént. Az elmúlt négy évvel kapcsolatban például meggyőződésem, hogy a városvezetés igen káros stratégiát választott. A kormányt és engem is ellenségként kezelt és úgy is próbált beállítani. Inkább a lehetőségeket kellett volna kihasználni. Lehet persze dicsekedni a nyolcszázmillió forintos elnyert támogatással, de Kapuvár például együttműködéssel ennek háromszorosát tudta megszerezni. A segítséget rendre elhallgatták vagy letagadták, de ennél fontosabb, hogy a munka folyt, és nekem volt benne részem. Szívemen viseltem a Széchenyi-iskola felújítását is.


– Ott mégis más vágja majd át az avatószalagot.

– Ez a része nem bánt. 1995-ben én vágtam át a kórház-rekonstrukció szalagját, de a munkát az elődeim végezték el. Különbség persze, hogy én meghívtam őket is az ünnepségre és megköszöntem nekik.


– Emlékezzünk a szépre is. Melyek azok az eredmények, amikről akár tizenöt-húsz év múlva is szívesen beszél?

– Ha valaki megnézi Csorna 1996-os légi fotóit, láthatja, hogy a város egész más lett. A felvételeken még semmit nem mutat a Vilmos park déli oldala, nincs Szeder utca, nincsenek a Botond utcában szociális lakások. Ami a fotókon nem látszik, de mindennapjainkat meghatározza, a két nagy közműberuházás. A csatornázás és a vezetékes gáz, melyek kiépítése óriási munka volt. Volt diákként a szívemhez közel áll a gimnázium felújítása is.


– Voltak azért meghiúsult tervek is. Ezek közül melyeket sajnálja leginkább?

– Két dolog kívánkozik az élre. A termálfejlesztéssel kapcsolatban sok elképzelésünk és ötletünk volt, ezek nem jöttek össze. Fújt persze az ellenszél is, sokszor nem segítséget kaptam, hanem támadást, de azt be kell látni, hogy nem ezen múlt a siker. A másik szívfájdalmam a csornai elkerülőút. Újra megkapta az építési engedélyt, de ebben a helyzetben voltunk 2006-ban is. A lelkiismeretükkel azoknak kell elszámolniuk, akinek közük volt az építkezés csúszásához.


– Ha a gyerekei közül valamelyik bejelentené, hogy politikus szeretne lenni, mint mondana?

– Gondold meg jól, gyermekem! De biztosan nem tiltanám, mindenben támogatnám őket.


– Maradjunk az utódoknál. Az elmúlt tizenhat évben Papp József testesítette meg az MSZP-t a Rábaközben. Sikerült-e olyan fiatalokat nevelni, akik átveszik a feladatokat a hátrébb lépőktől?

– A döntésemben az is közrejátszott, hogy már a 2006-os választási eredményekből kiderült: személyesen a párt teljesítményéhez nem tudtam hozzátenni. Minden szavazókörben kevesebb szavazatot kaptam, mint az MSZP listája. A döntésünk helyességét bizonyítja, hogy Balogh Csaba most mindenhol több voksot kapott, mint a párt. Ma átmenetileg olyan a politikai helyzet, hogy egy szocialista jelölt nem indulhat győzelmi eséllyel.


– Volt-e olyan döntése, intézkedése politikai pályáján, amit megbánt és szívesen törölne?

– Nincs más lehetőségem, mint vállalni a tizenhat évet. Nem is érzem, hogy bármit megbánnék. Mindig mérlegeltem és igyekeztem a legjobb, legtisztességesebb döntéseket meghozni.

Olvasóink írták

 • 16. MacGyver 2010. május 01. 12:49
  „Tisztelt Pinquin!

  Anno az MSZP csak a hatalomra hajtott, bármi áron, bele is rokkant az ígérgetésbe.
  A Fidesz sem különb, hiszen ott volt a Parlamentben, de képtelen volt a kormányzó erővel együttműködni.
  Egy esetben igen, ha a politikusokat negatívan érintő téma volt, ott egységes a nézetük, pártól függetlenül mind összefog.
  Amíg csak a hatalom iránti vágy az egyetlen motiváció, semmi komoly fejlődés nem várható.
  Városunkban Fideszes többség van, mégis langyos a vezetés. "Megnézzük mit lehet tenni." Pár hónapja már nézeget, de amíg "4" éves határidőkben "gondolkoznak" az urak, sok sok terv füstbe is megy a különböző "mondvacsinált" indokokkal..
  2/3 Fidesz többség a Parlamentben, hurrá! Ezt akarták, meg is csinálták. ( Nem volt nehéz az MSZP "dübörgő" gazdasága után. )
  Mindenhol ( Magyarországon ) viszont matematikai képtelenség ezzel a politikai "elittel" és hozzáállással, komoly fejlődést produkálni. Így itt sem lesz lényeges változás. Cáfolja meg az Élet.”
 • 15. pinquin 2010. május 01. 08:38
  „Tisztelt MacGyver!
  Tisztelettel hívnám fel a figyelmed arra, hogy ez egy nyílt oldal, mindenki azt "bírál" akit akar..., Te is Én is...
  Biztos vagyok benne, hogy a Rábaköznek is sokat fog jelenteni, hogy ismételten kormánypárti parlamenti képviselete van, és az eddigi fejlődés pedig tovább folytatódik.
  A FIDESZ az aki azon dolgozik, hogy ne "tenyésztett, mesterségesen "szaporított" politikusok" képviseljenek bennünket.
  cak1pinquin”
 • 14. Jerry 2010. április 30. 15:17
  „pinquin, nem pártolom, szerintem nem is szükséges.A cikk szerint vissza vonult az aktív politikától, így biztosan nem fog indulni a választáson.Lesz majd helyette a gyopáros, aki biztos hogy jelölteti magát, hisz ügyes gyerek,egyszerre ülhet a képviselő, polgármesteri a megyei közgyűlési székbe is jó fizetésért,és még az áder gazdinak is tud segíteni.Meg is fogja a csornai narancskedvelők közössége,aztán megint nem tudjuk, hogy miért nem fejlődik a város, miért röhög az egész megye Csornán. Jól mondják,egész Csornán nem találtak egy értelmes narancsos gyermeket,aki képviselhetné a várost, Szombathelyről kellett hozatni egy supermant,aki aztán gyáván megfutamodott a választási küzdelemben egy 20 éves egyetemista vita kihívása elől, a CM-es jelölt nyilvános kihívására meg csak kifogások mögé bújt. Papp József legalább csornai lakos,aki nem bujt el a kihívások elől,és szóba állt a város lakóival, ami a gyopáros- áder duóról nem mondható el.Munkásságát többféle módon lehet értékelni, de legalább tett a városért is, nem csak a saját zsebéért,mint a turi gyopáros áder trió a narancsos testülettel együtt.”
 • 13. MacGyver 2010. április 30. 12:51
  „Tisztelt Pinquin!

  Aki tavaly novemberben nagy melóval ép, hogy betolta Gyopit a Parlamentbe, az ne bírálja a másik felet.
  Semmi más nem fog történni, csak az MSZP-s képviselők Fideszesre cserélődnek. Ennyi.
  Négy év múlva sem lesz fejlődés, amíg tenyésztett, mesterségesen "szaporított" politikusok vannak közpénzből, ez így is marad.”
 • 12. pinquin 2010. április 30. 09:17
  „Tisztelt Jerry!
  Amennyiben valóban ennyira pártolod Papp Józsefet, vedd rá, hogy induljon ősszel újra a polgármesteri választáson...
  Az eredményt, majd utána megbeszéljük..., és szembesíthetjük az általad leírtakkal.
  Sz.tem nem meri ősszel újra jelöltetni magát...
  csak1pinquin”
 • 11. tettes 2010. április 29. 15:32
  „Tisztelt Jerry! Azt írod "olyan ember VOLT...Amiben ÉLT...Valamit tudsz?Írjál még még Iszom a szavaidat.”
 • 10. Jerry 2010. április 29. 13:48
  „Egy politikus munkásságának megítélése sosem lehet egyértelmű.viszont az tény, hogy tényleg akart tenni a városért, és sikerült is neki eredményt elérni.Persze voltak negatívumok is, vitathatatlanul. Na de az utóda négy éves munkássága is vitatható.Őt legalább megválasztotta város lakossága,és nem ránk erőltették,mint az alpolgármestert. Nem csinált gyűlölködést, mit az utód polgármester,akinek köszönhető, hogy a csornai elkerülő Enesén épül.A négy éves turi muri eredménye, hogy tényleg semmit nem fejlődött a város, ami épült, botrányoktól volt hangos.Köszönjük Papa József eddigi munkássásgát, része lett a város törtélmének Olyan ember volt,aki tenni is akart a városért, körzetért, amiben élt, és nem csak abból akart megélni mint az utódja. Neki mindig volt bátorsága kiállni akár vitára is, nem bujt el,mint a mostani jelölt.Ma is emelt fővel járhat az városka utcáin. Nem csak a kocsijából látja az embereket, mint a képviselő jelölt utód,aki még csak nem is itt lakik, és gyáván megfutamodott a kihívói elől,amikor vitára hívták ki.”
 • 9. tettes 2010. április 29. 10:14
  „Nagyon nem szépek a hozzászólások,főleg ha számításba vesszük,hogy éveket áldozott a magán életéből arra,hogy nekünk Csornán és egyáltalán a földön élő embertársainak jobb legyen.Nagyon nem szép,hogy most bántják ŐT.”
 • 8. gabika86 2010. április 29. 08:50
  „A korrupt módon megerősített érdekeltségeit csornán nem felejtik el a becsületes emberek! pl. a vadászok sem!!!
  Legyen annyi gerinc önben, távozzon.”
 • 7. pinquin 2010. április 28. 18:45
  „Bukott mszp-s politikus, rengeteg ellenséggel a városban, mert az emberek nem felejtenek!
  Leghelyesebben tenné, ha a családjával együtt elköltözne a Városunkból!
  Nem hiányozna senkinek! ( még az mszp-seknek sem... )
  csak1pinquin”
 • 6. GYMS 2010. április 28. 14:05
  „Egy gyűlölködővel kevesebb...NEM FOG HIÁNYOZNI!”
 • 5. tettes 2010. április 28. 08:44
  „Tudom,hogy nem,de nem hat meg,meg hét sem.Vagy kedves Deir nem nekem írtad,hanem a cikkhez???Ha így van akkor viszont helyeslem az írásod.”
 • 4. Deir_Yassin 2010. április 27. 21:32
  „Nem fog hiányozni!”
 • 3. tettes 2010. április 27. 21:14
  „Még 1,5 évig nem szólhatok hozzá!!!Kár.”
 • 2. janika 2010. április 27. 16:51
  „Na ja. A protekció az fontos, most veheti igazán a hasznát!”
 • 1. Goldman 2010. április 27. 12:13
  „Hmmm.....talán el sem kellett volna kezdeni a politizálást. Erőltetett dolog volt.
  Másrészt ha valaki a vállalkozását az eddig kialakított kapcsolatrendszerére építi akkor...
  akkor abban már a korrupció is benne foglaltatik ., (pontvessző)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét próba az unióról

A szili általános iskola nyolcadik alkalommal szervezte meg a ˝Hét próba az unióról˝ című játékos… Tovább olvasom