Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Maglócán fogadkoznak, nem adják a falut

Idegenek versengenének a polgármesteri székért, Győrből, Budapestről és még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is van érdeklődő.

Budapest mellől, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és Győrből is van jelentkező a maglócai polgármesteri székért. Egy hónap múlva választanak községvezetőt a helyiek. Ám nem akarják, hogy „idegen kézre" kerüljön a falu.

Jó lehet Maglóca polgármesterének lenni. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ismét nagy az érdeklődés a poszt iránt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Budapest mellől és Győr környékéről is van rá jelentkező. A községben május 12-én tartanak időközi polgármester-választást, mert a korábbi községvezető március elején lemondott. (Kisalföld, 2013. március 5., Lemondott és elköltözik a faluból a polgármester)

Az alig százlelkes településen 2010 őszén négy polgármesterjelölt volt. Akkor valamennyien helyiek voltak, de most már vidékiek is jelentkeztek. Péntek délutánig egy jelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság. Ő maglócai. Az ajánlószelvények leadásának határideje április 12. Azoknak, akik meg akarják méretni magukat a május 12-i választáson, három-három kopogtatócédulát kell gyűjteniük.

Dr. Molnár Erika, a falu jegyzője a Kisalföldnek elmondta: elektronikus levélben ketten érdeklődtek. Egyikük egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származó hölgy. Levelében kocsmát, melegkonyhát, falusi turizmust ígért és cserébe mindössze egy szolgálati lakást kért. Egy
fiatalember ugyancsak e-mailben kereste meg az önkormányzatot. Ő arról érdeklődött, milyen feltételekkel lehet valaki polgármester. Annyit árult el magáról, hogy rövidesen megnősül Győrben és párjával szívesen kezdenék közös életüket vidéken. A harmadik távoli önjelölt községvezető Budapest mellett él, már szórólapokat is eljuttatott a maglócaiakhoz. Ebben leírja: ha megválasztják, több fiatal család is követi majd őt a faluba. Írásában hangsúlyozza: ő nem politikai kalandor.

Maglócán a helyiek meglepődtek azon, hogy kis falujuk ilyen népszerű. A polgármesteri szék legalábbis. Az alig százlelkes községben élőknek azonban ez nem tetszik. Attól félnek, ha „idegen kézre" kerülne a település, minden megváltozna. Egy neve elhallgatását kérő, idős férfi úgy fogalmazott érdeklődésünkre: nem adják Maglócát. „Mi itt tényleg békében élünk egymás mellett. Egy idegen ezt csak felborítaná. Nem kell nekünk az ellenségeskedés, a politika meg főleg nem hiányzik" – fakadt ki a nyugdíjas férfi.

Maglóca postása, Horváth Györgyné is hasonló véleményen van.

– Csodálkozom, de egyben fel is háborít mindannyiunkat, hogy községünk polgármesteri székéért ilyen játék indult – jelentette ki kérdésünkre. – Már sok falubelivel beszélgettünk erről és úgy véljük, össze kell fognunk. Van itt is alkalmas ember, aki ismer bennünket, a gondjainkat. Nincs szükségünk vidéki vezetőre.

Gaál Gézáné ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy maglócai kell a település élére.

– Nem szeretnénk, ha valaki több száz kilométerről mondaná meg, mi a jó nekünk. Nem ismerjük őket, nem tudjuk, kifélék. Talán azt sem tudták eddig, hol van Maglóca – tette hozzá Gaál Gézáné.

Farkas Miklósné az 1980-as években kapcsolódott be Maglóca közéletébe.

Előbb tanácstag volt, majd a rendszerváltás óta önkormányzati képviselő, több ciklus óta alpolgármester. Az átmeneti időben ő irányítja a falut. Eddig nem vágyott az első vonalba. Most azonban ő is elgondolkodott.
– Már nagyon sokan megkerestek, hiszen hallják az emberek, hogy mennyien érdeklődnek. Nekem soha nem volt vágyam, hogy vezetője legyek a községnek. Muszáj viszont lépni, ha nem akarjuk, hogy ismeretlen polgármesterünk legyen – jegyezte meg Farkas Miklósné.

Megkerestük a jelölteket. A Kisalföld az egyik vidéki polgármesterjelöltet elektronikus levélben, a másikat egy közösségi oldalon kereste meg. Mindkettejüknek ugyanazokat a kérdéseket tettük fel: miért szeretne maglócai polgármester lenni, illetve megválasztása esetén a faluba költözne-e? A Budapest mellett élő Scheer Ádám Zoltán úgy reagált, hogy szívesen költözne a faluba és ide csábítana további fiatalokat is. Bodnár Ákos kifejtette: már nem is tartja annyira jó ötletnek indulását. A harmadik jelöltnek nem találtuk meg az elérhetőségét.

Mennyiért dolgozhat? Dr. Molnár Erika jegyző érdeklődésünkre kiszámolta: Maglócán a mellékállású polgármester maximális tiszteletdíja bruttó 173 ezer forint lehet. Ehhez költségtérítésként az összeg 20–30 százalékát kaphatja meg. Ha főállású a polgármester, 270 ezer és 347 ezer forint között alakulhat a bruttó fizetése. „Maglócán azonban még soha nem volt főállású községvezető és nem is indokolt, hogy az legyen. A költségvetés sem bírná el" – fejtette ki dr. Molnár Erika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesei vasút: kérdőív, később fórum

A GYSEV fejleszteni szeretne a Győr–Sopron közötti szakaszon: a már meglévő vágány mellé még… Tovább olvasom