Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

M85: pénteken átadják a csornai elkerülőt - Áder János is ott lesz

Péntektől teljesen el- és megkerülhető lesz Csorna. Átadják az M85-ös út elkerülő szakaszának második ütemét. Fellélegezhet a település.
Nagy lélegzetet vehetnek holnap délután a csornaiak: megnyitják ugyanis a járművek előtt a várost elkerülő út második szakaszát. Ez azt jelenti, hogy az észak–déli után a kelet–nyugati forgalomtól is mentesül a település.
A megnyitón a köztársasági elnök is jelen lesz. Áder János ott volt 2015-ben az első szakasz avatásán is.

A második szakasz építése tavaly májusban kezdődött, akkor rakták le az alapkövét. A kivitelező 4,5 kilométer hosszan, kétszer két forgalmi sávos gyorsforgalmi autóutat és 1,6 kilométeren kétszer egysávos utat alakított ki az elmúlt másfél évben.
Ünnepség az elnökkel
Az elkerülőt december 15-én, pénteken délben adják át ünnepélyesen. Jelen lesz Áder János is.
Mindez 13,8 milliárd   forintba került, hazai forrásból. Az út a döri kereszteződés után körülbelül 2 kilométerrel válik ki az észak–déli elkerülőből, Farád és Rábatamási között, a Határároknál tér vissza a 85-ös főútra. Holnaptól tehát elvileg Farád belterülete is megszabadul az átmenő forgalomtól.
Ez a látvány várhatóan ritka lesz péntek délutántól. A kamionok teljesen megkerülhetik Csornát.

A munka során kerékpárutat is építettek Farád és Jobaháza között. Az építkezést természetesen itt is a régészeti feltárás előzte meg. Megírtuk, hogy Farád határában egy közel 3000 éves temető maradványaira bukkantak, ahonnan urnákat, korabeli ékszereket, kerámiaedényeket és fegyvereket emeltek ki.

A csornai elkerülő első ütemének átadásával, két évvel ezelőtt jelentősen csökkent a teherforgalom a városban. A kamionok ugyanis jellemzően az észak–déli útvonalon haladtak. A 85-ös főúton azonban még mindig nagy maradt a forgalom. Várhatóan péntek délutántól az is visszaesik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 milliós támogatás Csornának

Összesen csaknem négyszázmillió forintnyi támogatást kap a csornai önkormányzat, amit a… Tovább olvasom