Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Lovakat nevel a nyugdíjas polgármester

Árpás korábbi polgármestere szerint kellemes és nehéz időszakok váltották egymást az elmúlt több mint másfél évtizedben.
Feller Sándor négy cikluson át, tizenhat évig töltötte be a polgármesteri tisztséget Árpáson. Ötödszörre viszont nem vállalta a jelöltséget, ma már a frissnyugdíjasok nem éppen nyugalmas életét éli.

– Kellemes és nehéz időszakok váltották egymást az elmúlt több mint másfél évtizedben – idézte fel hivatali idejét Feller Sándor. – Hála istennek nem történt olyasmi, amit takargatni kellene mások előtt, esetleg lelkiismereti problémát okozna számomra. Igaz, hogy csodát sem tudtam tenni a faluban, mint ahogy ez másoknak sem sikerült. Az adódó lehetőségeket kihasználva tettem a dolgomat a község javára.
Feller Sándor a rendszerváltás előtt tanácstagként vett részt a közéletben. Az 1990-es első szabad választáson a helyiek biztatására polgármester-jelöltséget vállalt. Aztán még háromszor elnyerte a falubeliek bizalmát.

– Először kissé megszeppentem, hogy mit is vállaltam, később viszont az újabb és újabb feladatok késztettek a folytatásra – tette hozzá. Polgármestersége időszakából többek között a faluszépítési feladatokra, a temető, a közterületek, a középületek rendbetételére, a csatornázás megkezdésére emlékszik szívesen. Egyfajta „adósságként" tartja számon, hogy anyagiak híján a belterületi utakat nem tudták megfelelően karbantartani. Az sem tartozik a kellemes történések közé, hogy be kellett zárniuk az óvodát.

– Ha egy óvodába csak négy gyerek jár, akkor azt az intézményt nem szabad működtetni – vélekedett a falu korábbi vezetője. Szerinte a minimális gyereklétszám egy folyamatnak is az eredménye. Nevezetesen annak, hogy az 1960-as években hatszáz felett volt a lakosság lélekszáma, jelenleg pedig alig haladja meg a kétszázhetvenet.

– A lélekszámcsökkenés okát abban látom, hogy rendkívül rossz volt a közlekedés mind Győr, mind Csorna felé – mondta. – Ezért ha valaki a megyeszékhelyen dolgozott és nem akart nap mint nap hajnali háromkor kelni, akkor elköltözött. Az is ártott a falunak, hogy elvitték innen a termelőszövetkezetet.

„Ugyanakkor nehezményezem, hogy manapság is sorvasztják a falvakat. Ráadásul azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy akkor lesz jó, ha nem lesz iskola, posta, meg községháza, ha nem lesz megye, csak régió. Ez mind a kistelepülések kárára történik. Mintha a falvak pedagógusai elvesztették volna a tudásukat, hisz a minisztériumi emberek azt sugallják, hogy a kisiskolákból kikerülő gyerekek jókora hátránnyal indulnak a középiskolában. Ez nem így van."

Feller Sándor ma már nyugdíjasként éli az életét. Azt mondja, készült erre az életformára.

– Falun élő nyugdíjasként nem tétlenkedem. Akad tennivaló a földeken, állatokat – köztük lovakat – tartunk. Olykor nyeregbe szállok, de többször kocsizok. Jelenleg két szép kancacsikót tanítgatok. Tehát feltalálom magamat, hisz sok munka elmaradt a ház körül, ezt most be kell pótolni – nyilatkozta végezetül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokonai-díjas bokrétások

A szanyi Bokréta néptáncegyüttes táncosai idehaza és külföldön egyaránt elnyerték a közönség… Tovább olvasom