Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Látogatóközpont és szeretetotthon épül Csornán 3 milliárdból

Komoly beruházásokkal készül a csornai premontrei apátság a rend alapításának 900. évfordulójára. 2021-ig hárommilliárd forintot költhetnek el a következő években a rendházban és környezetében.
A beruházások között lesznek turisztikai célúak, például látogatóközpontot alakítanak ki a kolostorban és felújítják, átalakítják a Premontrei parkot. A rendház épületét idősek otthonával bővítik.

A fejlesztések „indító rendezvényét" tegnap tartották a prépostságban. A beruházások Csornára, illetve a környékre gyakorolt hatását dr. Bónáné dr. Németh Katalin csornai polgármester fogalmazta meg. Kiemelte: a premontrei rend nemcsak a hitélet gondozását tekintette és tekinti feladatának és fontosnak, hanem a város szolgálatát is. Így a mostani fejlesztések során az egyházi szempontok mellett figyelembe vették a világiakat is.

Mit jelentenek ezek a fejlesztések Csornának? Amit a premontreiek mindig is jelentettek a városnak: biztos alapokon álló egyházi szervezetet, hátteret, fejlődést, hagyományt és kultúrát, rangot és ismertséget szerte az országban"

– fogalmazta meg gondolatait a polgármester.
Fazakas Zoltán Márton (balra) csornai és Fejes Rudolf Anzelm nagyváradi premontrei apát. Mindketten őrzik és újjáépítik a rájuk bízott értékeket.
A turisztikai célú fejlesztésekre, felújításokra, épületrekonstrukciókra, például az apátsági könyvtár helyreállítására, a látogatóközpont létrehozására, különböző kiállítások, bemutatók létrehozására összesen 700 millió forintot kapott a rend. A premontrei park ökoturisztikai fejlesztésére 125,4 millió forintot fordítanak a szerzetesek. Megújítják a park növényzetét, vendégházat építenek, sétálóutakat hoznak létre, játszóteret építenek és „Mini Hanság" élővilág-bemutató is lesz a területen. A rendalapító Szent Norbert emlékhelyét a park közepén helyezik el. A legnagyobb beruházás egy szeretetotthon építése lesz Csornán. Új szárnyat építenek a rendházhoz, amihez 2,2 milliárd forintot kapnak a premontreiek.
 
A premontrei rendházban a következő években összesen 3 milliárd forintot költenek fejlesztésekre.
Fazakas Zoltán Márton apát összegezte az előttük álló feladatokat és megköszönte a támogatást és a segítséget. „Olyan időszakot értünk meg, amikor tervezhettünk és támogatást kaptunk álmainkhoz, amik persze nem csak a mi álmaink. Ezek az álmok munkát jelentenek és türelmet kívánnak. Azon leszünk, hogy a bizalmat megszolgáljuk és a pénzt tisztességesen és itt költsük el" – jegyezte meg.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyt kapnak a visszatérésre a megváltozott munkaképességűek Kapuváron

Esélyt kapnak a visszatérésre a megváltozott munkaképességűek Kapuváron
Főként megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat a kapuvári Kéz-Mű kft. Emellett hátrányos… Tovább olvasom