Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

˝Külföldi csodára ne számítsanak a termelők˝

A magyar tejtermelők a feldolgozóktól kapott felvásárlási árat különböző támogatásokkal egészíthetik ki.

A Tej Terméktanács elnöke úgy véli, külföldről nem lehet csodára számítani.

A magyar Tej Terméktanács elnöke szerint a hazai termelők ne számítsanak arra, hogy külföldi értékesítéssel megoldódnak gondjaik.

Kovács László korábban megjelent írásunkra reagált. A szakember úgy véli: a 2010-es támogatásokkal kiegészítve a gazdálkodók elfogadható árat kapnak a tejért.

– Vissza nem térítendő támogatásokhoz juthatnak hozzá a magyar gazdák uniós forrásokból – tájékoztatott Kovács László. – Rövid távon persze megoldást jelenthet a tejexport, de hosszú távon semmiképpen.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a csodát nem várhatjuk kintről. A külföldi feldolgozó ugyanis, amint saját országában normalizálódik a termelés, kivonul a magyar piacról. Így pedig a hazai gazdálkodók ismét értékesítési gondokkal küzdhetnek. A terméktanácsnak is az az érdeke, és ezért mindent meg is teszünk, hogy a magyar tejet magyar üzemekben dolgozzák fel.

Kovács László hozzátette: Magyarországon évente 1,7 milliárd kiló tejet állítanak elő, aminek 70 százalékát itthon dolgozzák fel. A tejfogyasztás stagnál, körülbelül 160 kilogramm jut egy főre évente, ami fele az uniós átlagnak.

Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke
Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke

A terméktanács elnöke beszámolt a gazdák által igénybe vehető támogatásokról is. Eszerint legkésőbb 2010. december elsejétől juthatnak hozzá a történelmi bázis kvótaalapú, úgynevezett ˝top-up˝ támogatáshoz. Ez becslések szerint 8,10 forintot jelent kvótakilónként.

Szintén uniós kasszából 3,56 millió euró jut a tejágazat segítésére, amit a termelők idén június 30-ig igényelhetnek, ez közel 0,60 forint az értékesített tejkilogrammra.

Létezik aztán az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap Bizottság által biztosított keret, amely 46 millió euró, ez az értékesített tejre vetítve körülbelül 6 forint kilogrammonkénti támogatásnak felel meg. A rendelet várhatóan márciusban jelenik meg. Az európai gazdaságélénkítő csomagból a tejágazati szerkezetátalakításra és az állatjóléti intézkedésekre kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a tejtermelők. Ennek mértéke 48 millió euró évente, várhatóan öt éven át.

Pályázhatnak a termelők az átmeneti állami támogatásra, melynek mértéke 15 ezer euró, a támogatás 2010. december 31-ig fizethető. Az előző évihez – 145 millió forint – hasonló nagyságrendű keretet ígértek a közösségi marketingtevékenységre, a hazai tej és tejtermék népszerűsítésére, fogyasztásának ösztönzésére.

– A pályázatok igénybevételének részleteiről és az egyéb lehetőségekről a Tej Terméktanács szívesen ad tájékoztatást – tette hozzá Kovács László.

Olvasóink írták

 • 5. tnémolnárilona 2010. február 11. 17:08
  „kackac!

  nekünk is nehéz volt megszokni, ez is biztos unios előirás.”
 • 4. kackac 2010. február 11. 14:44
  „Mióta mérik kilóban a tejet?
  És a boltban miért literre adják?
  kackac”
 • 3. tnémolnárilona 2010. február 10. 22:28
  „az igazi az lenne, ha nem kellene állami támogatásokat igénybe venni a termelőknek, hanem a
  felvásárlók - többek között Kovács ur cége is - megfelelő felvásárlási árat a megtermelt tejért.
  De, ha 55.- Ft-ért veszi - mint tavaly - akkor az üzletbe se 240.- ért adja,hanem mondjuk 110.-ért és
  akkor nem 160 kg lesz az egy főre jutó éves fogyasztás, hanem 320.”
 • 2. pancser 2010. február 09. 20:11
  „Hm! Tej terméktanács, ez is egy egyesület, próbálkozás az érdekvédelemre, nem sok sikerrel mint látható. Forgathatjuk így forgathatjuk úgy, erős a verseny, a magyar fogyasztás a mélyponton, következésképpen sok tehenészet élet-halál harcot folytat. Hamarosan el kell készíteni a nem kis beruházással járó trágyatárolókat aminek következménye a költségek növekedése lesz, vagy már nem mert sok tehenészet ezt nem vállalja, hanem bezár!”
 • 1. janika 2010. február 09. 09:26
  „Példáut ne tartsanak éjjeli őrt és esélyük lesz, hogy reggelre hűlt helye lesz az állatállomány egy résztének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szívdobbantó˝ adomány

A rábatamási önkormányzat ˝Szívdobbanás˝ közalapítványa hétfőn több mint százezer forint értékben… Tovább olvasom