Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

''Kritikán aluli'' a kerékpároscentrum

Kapuvár - Az illetékesek szerint – bár anyagilag megérte Kapuvárnak – hiba volt a kerékpároscentrum építése. A „csapnivaló kivitelezés" ellentételezésére tizenegymillió forint maradt a városházánál, ám nem biztos, hogy elég lesz a javításokra.
Kapuvár képviselő-testületét legutóbb Németh Csóka Gábor alpolgármester tájékoztatta a turisztikai fejlesztések irányairól, illetve az ágazat elmúlt néhány évének történéseiről.

Az alpolgármester elmondta: már a kilencvenes évek előtt is központi kérdés volt a város idegenforgalmi vonzerejének kialakítása. Eközben ellentétes döntések is születtek. Így ebben az időszakban a városnak lehetősége lett volna az úgynevezett egyes termálkút megvételére, ennek elmaradása hosszú távon is hibás döntésnek bizonyult. – Az 1994–1998 közötti ciklus talán legnagyobb eredménye volt, hogy a megalakult idegenforgalmi albizottság munkája révén a kormánydelegációk külföldi tárgyalásainak turisztikai szakmai anyagai között ott szerepelt Kapuvár neve is – mondta az alpolgármester. Erre az időszakra (1996) esik a Kapuvári Gyógyüdülő Központ projekt kidolgozása, ami már egy hosszú távú fejlesztési stratégia alapjául szolgált.

A ciklus végére sikerült a kapuvári gyógyvíz hírét szakmai körökben is tudatosítani. – A termálvíz minősége országosan is dobogós helyen áll, összemérhető és gyógyhatásában talán jobb minőségű is, mint Hévíz vagy Igal gyógyvize – hangsúlyozta Németh Csóka Gábor. Úgy vélte, az 1998–2002-es ciklus „várjuk a befektetőket" hozzáállása nem segített előbbre vinni a  turizmus ügyét, bár több helyi projekt tervezése is elkezdődött (többek közt Prémium Egészségügyi Park).

– Csak a beruházás konstrukciója tűnik napjainkra kedvezőnek – mondta az alpolgármester a tavaly átadott Hany Istók Kerékpáros Centrum építéséről. Már maga a befejezés is veszélybe került, a jelenlegi vezetés kemény tárgyalásokat folytatott a fővállalkozóval az épületről. – Megérte, de rossz helyen van és csapnivaló minőségben építették meg – fogalmazott Németh Csóka. A beruházás összértéke kétszáztizenhatmillió forint, amiből tízszázaléknyi önrészt állt a kapuvári büdzsé, százharmincmilliót uniós támogatásokból kapott az önkormányzat, a minisztériumi önerő-támogatás pedig közel tízmillió forint volt.

A hasznosítás azonban nem lesz egyszerű, hiszen olyan területre épült a létesítmény, amely meglehetősen távol esik a meglévő kerékpárosutaktól, a bejáratott túrázóhelyektől, ezért az oda vezető kerékpárutak megépítése újabb terhet ró a városra és a környékbeli településekre. A kivitelezésről elítélőleg nyilatkoznak a szakemberek, hiszen a „kritikán aluli munka", a hároméves garancia és a Kapuváron erre a célra hagyott tizenegymillió forint mellett sem biztosítja a zökkenőmentes működtetést és „félő, hogy a később előbukkanó hibák javítására már nem lesz elegendő az előbbi összeg".  A beruházás megtérülési idejével sincs kibékülve az önkormányzat, a jelenlegi bérleti viszonyok mellett ez több mint nyolcvanöt év, szemben az ágazatban megszokott hét-tizenkét évvel.

A jövőbeni elképzelésekről elhangzott: minden – turisztikai – fejlesztés alapfeltétele a városi elvándorlás és népességcsökkenés megállítása. Ezenkívül a vezetés üzleti alapokra helyezi a turisztikai elképzeléseket, amely érinti például az angiológiai rehabilitációs elképzeléseket is. Nagy lehetőség rejlik a város nyugati szélére tervezett Prémium Egészségügyi Park projekt felépítésében.

Turbók Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos művészeti seregszemle

Kapuvár - Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a hét végén a művészeti fesztivált. A kétnapos… Tovább olvasom