Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Közös lesz a művészetoktatás Csornán

Csorna - Csornán két művészeti iskola fenntartója akkor fogott össze és kötött megállapodást egymással, amikor mindkét intézmény nehéz helyzetbe került.
A csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központban 2003 szeptembere óta működött zeneiskola. Az új tanévtől ezen a téren is változás lesz, ám a hangszerek továbbra sem némulnak el az épület falai közt.

Történt, hogy az önkormányzat a Kerényi György Művészeti Iskola további működésének fenntartása érdekében idén március 31-ig minőségi eljárási pályázatot nyújtott be az oktatási minisztérium minősítő testületéhez, amely azonban a kérelmet elutasította. Az indoklásban egyebek mellett az állt, hogy az intézményben foglalkoztatott pedagógusok végzettsége és szakképzettsége nem minden esetben felel meg a törvényi követelményeknek és a benyújtott intézkedési terv nem biztosítja a tovább nem foglalkoztatható pedagógusok feladatellátásának szakszerű átszervezését. A kézhezvételétől számított harminc napon belül az önkormányzat új pályázatban ismét kérhette a minősítési eljárás megindítását. Ezt július 17-én meg is tették.

Az új pályázatban olyan intézkedési tervet kellett készíteniük, amely tanévkezdetre biztosítja megfelelő végzettségű szaktanárok foglalkoztatását a Kerényiben. Az intézmény huszonegy pedagógusa közül ugyanis tízen nem feleltek meg a végzettségi feltételeknek. Ezért a jogviszonyuk megszűnt. Ez különösebb gondot nem okozott, mivel szerződésük lejárt, nyugdíjba mentek, illetve más településen vállaltak munkát. Pótlásukról azonban gondoskodni kellett.

Ebben a helyzetben kapott segítséget az önkormányzat a Győri Egyházmegyei Hivataltól, amely éppen megoldást keresett a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központban működő zeneiskola helyzetének rendezésére. Ez azért vált szükségessé, mert – miként Fehér Lászlóné igazgató fogalmazott – ma már az egyházi intézményeket is egyre jobban sújtják az anyagi nehézségek.

Végül több egyeztetés után a két fenntartó – egyházmegyei hivatal és az önkormányzat –, valamint a két iskola között létrejött a megállapodás a csornai alapfokú művészetoktatás jövőjéről.

Kedvező fejlemény volt az is, hogy a két fenntartó közös akaratának köszönhetően az önkormányzat július végén megkapta az értesítést a minősítő szervezettől, hogy az alapfokú művészetoktatási intézmény előminősítési kérelmét elfogadták. Az említett megállapodás lényeges eleme többek között, hogy a város önkormányzata tartja fenn a csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda keretében működő Kerényit, amely vállalja a II. Rákócziban tanuló gyerekek művészeti képzését. A Győri Egyházmegyei Hivatal pedig a Kerényi által a katolikus közoktatási központban végzett oktatáshoz térítésmentesen biztosítja a működési feltételeket, így a tantermeket, nevelői szobát, fűtést, világítást, takarítást, az iskola hangszereinek használatát.

– Örülök, hogy a két intézmény együttműködéséről sikerült megállapodni. Annak meg kiváltképpen, hogy akkor tudtunk segíteni az önkormányzati iskolának, amikor magunk is bajba kerültünk – nyilatkozta Fehér Lászlóné, a közoktatási központ igazgatója.


Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasabb az uborka idei átlagára

Markotabödöge - Megállt a termelt uborka mennyiségének tíz éve tartó csökkenése a Rábaközben idén.… Tovább olvasom