Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Közös köldökzsinóron

Marcaltő jellegzetes települése Veszprém megyének. Ez a jellegzetesség pedig a község kettősségéből ered. Polczer Sándor, a település polgármestere szerint ez költségvetésüket is kétszeresen terheli.
Polczer Sándor és a falu címeres zászlaja. Az egykori négy vármegye határát jelző oszlop a polgármesteri hivatal kertjében. Polczer Sándor polgármester
Marcaltőhöz tartozik ugyanis közigazgatásilag a közeli Ihász is. Neve a juhászból származik, a lakott terület pedig az egykori majorságból alakult ki. Polczer Sándor azt mondja, a két faluban közel kilencszázan laknak, és amíg Marcaltő inkább öregszik, addig Ihászban több a fiatal. A községekben így dupla a fenntartási költség, mivel nem kezelik mostohagyerekként a kisebb „ testvért ” , hiszen nemrégiben a belterületi vízelvezetőket tették náluk rendbe.

Doktor kerestetik

Marcaltőn jelenleg is tart az orvosi lakás felújítása, a doktort pedig most keresik bele, mert korábbi orvosuk régóta betegállományban van. A rendelőket tavaly tették teljesen alkalmassá a gyógyító munkára. Rövidesen mindkét településen befejeződik a közvilágítás korszerűsítése, és még idén szeretnék az utakat is rendbe tenni. A szomszédos községekhez hasonlóan itt is tervezik a szennyvízcsatorna kiépítését, a megoldást a szanyi tisztító is jelentheti, hiszen kapacitása elbírná még a Veszprém megyei falvakat.

Kevés a munkalehetőség

A munkalehetőségek Marcaltőn is eléggé behatároltak, mindössze egy műanyagüzem működik helyben. A terület legnagyobb munkáltatója egy mezőgazdasági társaság sertés- és szarvasmarhatelepe. Persze sokan járnak el vidékre is dolgozni: Csornára, Tétre, Győrbe és Pápára. Emellett a Rába közelségét is szeretnék kihasználni, gondolva a turizmusra és az átmenő forgalomra. Erre helybeli vállalkozók is jelentkeznének. A nagy problémát egyelőre az jelenti, hogy a folyó vizének mennyisége és minősége nem megfelelő.

A múlt emlékei

A község számos történelmi emlékkel rendelkezik. Polczer Sándor sajnálattal említi, hogy az Esterházy család régi kastélyát a hatvanas években lebontották, pedig az külsőleg a pápai kastélyt formázta. A polgármesteri hivatal előkertjében egy érdekes oszlop bújik meg a fák alatt. A falu vezetője azt mondja, négy történelmi vármegye határának találkozását jelzi, hiszen Marcaltő éppen azon a ponton fekszik, ahol Vas, Veszprém, Győr és Sopron vármegyék érintették egymást. Ezt egyébként a község címerében is feltüntették, ott három bástya jelképezi a jószomszédságot. Aztán érdekes bemutató található a hivatal emeleti részében Kmety Györgyről. A tábornok úgy kötődik a községhez, hogy a győztes csornai csatából elindulva Marcaltőnél táboroztatta le csapatait és innen számolt be levélben Görgeynek a sikerekről. Kézírását a falakon elhelyezett tablók is őrzik, ezeket a levéltárból szerezték meg. Az iránta való tisztelet jeleként a marcaltői általános iskola az országban elsőként vette fel Kmety György nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büszkék adójukra a virilisták

A város harminc legnagyobb adófizetőjét köszöntötték a napokban a kapuvári városházán. A… Tovább olvasom