Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Közös képviselők szaporodó gondokkal

Rábaköz - Egyre fontosabb a szakképzett közös képviselő a társasházak élén. A szakképesítésen kívül a lakók bizalma is sokat nyom a latban, ám a lakástulajdonosok alig felét érdekli saját házuk sorsa. Minderre egy minapi csornai eset hívta fel a figyelmet.

A bajok – a lakók szerint – egy új ház építése után kezdődtek, amikor a már lakott otthonokban építési hibák merültek fel. Az újonnan beköltözők természetesen a beruházóhoz fordultak a véleményük szerint garanciális problémákkal. A beruházó viszont azt állítja: a garanciális javításokat el is végezték, a hibák egy részéről azonban úgy véli, a helytelen használatból adódtak. A házbéli viták odáig fajultak, hogy a lakók által megbízott közös képviselőt végül egy újabbra cserélte a társasház közgyűlése. A helybéliek vitatják az újabb döntés etikusságát. A történet rávilágít: a társasházak élére képzett, a lakók bizalmát élvező közös képviselők kellenek.

Csornán közel négyszáz lakás felügyeletét látja el Dobos Tünde. Munkatársunknak elmondta, évek óta ezzel foglalkozik, ám évről évre több gonddal kell megbirkóznia.

– Tovább kellett képeznem magam ahhoz, hogy a terebélyesedő feladatokkal megbirkózzam – mondta a közös képviselő. A közös költség beszedésén túl egyre bővül a képviselők feladata, hiszen a társasházak üzemeltetése a javítások megszervezésén túl egyéb feladatok ellátását is feltételezi, a hitelfelvételtől a biztosítási ügyintézésig.

Beázó lakások: A viták jó része a garanciális hibákból, illetve azok javításából származik.
Beázó lakások: A viták jó része a garanciális hibákból, illetve azok javításából származik.

– A nagyobb munkákra napjainkban kedvező hitelek is vannak, ám például az egyik csornai ház egyéni távhőmérő rendszerének hétmilliós kiépítését a ház saját erőből oldotta meg – jelentette ki Dobos Tünde. Munkájáról szólva hangsúlyozta, az, hogy emberekkel kell foglalkoznia, előnye is, hátránya is a vállalt feladatnak. – Egyes házakban alig tízszázalékos a részvétel a közgyűléseken, ez jobbára a befektetési szándékkal vásárolt lakásokra vonatkozik – tette hozzá. Van azonban olyan lakóközösség is, ahol a tulajdonosok érdeklődnek házuk és közösségük iránt, ilyen házak közgyűlésében nem ritka a nyolcvanszázalékos részvétel sem.

A komolyabb érdeklődés hiányára Kapuváron is panaszkodnak a közös képviselők. Az egyik lakótelepi tömb felelőse, neve elhallgatását kérve elmondta: a gyűlésekre alig harminc-negyven százalékuk jár a lakosoknak átlagban.

A lakótelepen kevesebben, a városközponti új házakban az átlagnál többen kíváncsiak közösségük ügyeire. – Jobbára akkor nő meg a létszám, ha gond van az épületben – tette hozzá. Elmondta: az általa vitt száz lakás fejlesztéseit a felújítási alapból végzik, e keret még nagyobb tartalékokat is tartalmaz. Igaz, egy-egy komolyabb tetőfelújítás másfél millióját is elviheti a lakóközösségnek.

Csornai kollégájához hasonlóan a nagyobb munkák elvégzését megpályáztatja, a kisebbekre ˝bejáratott˝ vállalkozókat kér fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verébfesztivál a szorgos hangyáktól

Csorna - Csornai fiatalok ˝tömörültek˝ egyesületbe, hogy szórakozási lehetőséget nyújtsanak… Tovább olvasom