Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Könyvben a kapuvári Böllérmáj-sztori

A Rábaköz-Hanság Turisztikai Egyesület könyvet jelentet meg a méltán legendás kapuvári Böllérmájról. A kötet ősszel kerülhet az olvasók kezébe.


Az elmúlt hétvégén Kapuváron rendezett első Böllérmáj Fesztivál nagy sikerrel zárult, a rendezvényen több mint másfél mázsa májat mértek ki a szakácsok. A fesztivál részletei és fotói itt >>

A fesztiválon a vendégek közül sokan elevenítették fel a hagymásan-velősen készülő böllérmájjal és az azt elsőként, az 1960-as években  étlapjára vevő helyi Gulyás Csárdával kapcsolatos emlékeiket.

Magyar Attila, a Rábaköz-Hanság Turisztikai Egyesület képviselője portálunknak elmondta, már a fesztivál szervezésekor felmerült az ötlet, hogy könyv készüljön a böllérmáj eredetéről, a Gulyás Csárdáról, s annak napjainkra kultikussá vált történetéről.

Az ötletet pozitvan fogadták, így az előkészületek a héten megindultak. - Levéltári és helytörténeti kutatásokra alapozva feldolgozzuk a Gulyás Csárda történetét, a városról és a böllérmájhoz kapcsolódó érdekes sztorikat elevenítünk fel - hangsúlyozta Magyar Attila. A kötetben tájjellegű receptek is helyet kapnak. A terveik szerint 6-700 példányban adják ki a könyvet.A következő hónapokban a helyieket is bevonják a könyv készítésének munkálataiba, hiszen szükség lesz korabeli felvételekre, elfeledett történetekre: így a kapuváriak kezdhetik leporolni emlékeiket és a rég megsárgult fotókat.

A könyv összeállítása várhatóan nyár végére fejeződik be, s egy igényes, bőségesen illusztrált, képes albumot vehetnek kezükbe a helyiek, és a böllérmáj rajongói.

Olvasóink írták

 • 5. árnyék 2011. február 23. 08:49
  „Tisztelt matyaskiraly66 !!
  Feltételezem, hogy nehezen értelmezhető írásodban az igazság kimondásáról , fátylak lehúzássáról elmélkedsz! Az igazság megírásával, illetve a valós tények megállapításával nem is lenne gondom. De a hozzászólásokat olvasva, inkább a névtelenség mögé megbújó rágalmazás, rosszindulatú megjegyzések , és egyfajta "most jól beszólok" stílus a jellemző.
  Tudod számtalan fórumra lenne lehetőség, ahol felállva, vállalva ki-ki a saját személyét elmondhatná a véleményét.
  Ehelyett azonban itt próbálnak jól informáltnak, szépnek és okosnak látszani és írogatják a hülyeségeket, hol ilyen, hol amolyan álnéven!!DD
  Nekem semmi gondom egyébként nem is lenne azzal, ha az okosok hülyéskednének, de sajnos itt............... PP
  További szép napot!”
 • 4. matyaskiraly66 2011. február 23. 02:29
  „szia arnyek:-)!!
  lehet igazad van,de tudod valamikor mar ki kell kondani embereknek az igazat es lehuzni a fqtylakat errol a sok hazugsagrol es csalasrol ami folyik mindenhol!!
  DE UGYE MI MAGYAR EMBEREK BEFOGJUK A SZNKAT ES CSINALJUK A DOLGOUNKAT,LESZ AMI LESZ ALAPON!!!

  SZOVAL szerinted melyik jobbb!!??

  lepni vagy ehen halni???”
 • 3. árnyék 2011. február 18. 16:00
  „Mese janikának!
  Hol volt , hol nem volt, de azt biztosan tudom , hogy itt volt, egy állandóan írogató, okoskodó, de főleg a névtelenség mögé bújó gyalázkodó emberke. Fő célpontja a városka vezetői, rendünk őrei, és kimondottan egy rendőr, akit néha név szerint meg is említett. Történt egyszer, egy borús nyári napon, hogy kicsit keményebben fogalmazgatott, mindenféle rágalmakat írogatott, de hogyan- hogyan sem, megunták a rend őrei, és az ip címe alapján pár pillanat alatt kiderítették ki is ő. Aztán korábbi keménysége már a Soproni Városi Bíróságon alább hagyott, ahol is sírva kért bocsánatot az általa megbántottaktól. És még ma is élnek, mert meg nem haltak , de az írogató nem ám boldogan, mert még mindig fizeti azt az 500 ezer forintot amit a bíróság ítélt meg az általa megsértett személynek.
  Mi ebből a tanulság? Na janika ezt fejtsd meg!!XDDDDDDD”
 • 2. sont 2011. február 18. 12:43
  „Janika Még mindig jobb, hogy ezzel foglalkoznak hetekig, mint, hogy önnek a beírogatásaival foglalkozzanak hetekig. Tudja a fesztiválból lesz bevétele a városnak turizmus terén, de önnek a depressziós semmitmondó beírogatásából nem. Esetleg hadd ajánljam amiért én kérek elnézést öntől de ajánlom, hogy a "depis" mellékhatások miatt keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.”
 • 1. janika 2011. február 17. 17:30
  „"Böllérmáj Fesztivál - sorban állnak az éhes emberek. Fotók: Turbók Attila " Minek ezzel hetekig szarakodni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újoncok a kapuvári tűzoltóságon - Galéria

Négy új tűzoltóval bővült a kapuvári tűzoltóság állománya. Tovább olvasom