Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Klapka diót termeszt a Rábaközben

Osli - Klapka György egyre több időt tölt a Rábaközben. Osliban húszhektáros dióültetvénye, a megyében pedig összesen negyven hektárja van. A Kisalföldnek kijelentette: üzleteiből él, a diótermesztés csak hobbi.


Klapka Györgynek hosszú és érdekes útja vezetett a világot jelentő deszkáktól az osli dióültetvényig. Portálunk Osliban látogatta meg a vállalkozót, akinek sokoldalúsága rögtön szembetűnő. Asztalán jól megfér egymás mellett az éppen készülő könyve levonata, a legfrissebb tőzsdei aranyárfolyamok és egy készülő magyar film tervezete. Ezekhez még hozzátartozik, hogy Klapka György képzett színész, táncos és üzletember.

Az országos hírű nagyvállalkozó 1928. december 24-én született Budapesten egy művész apa és egy kereskedő anya gyermekeként.

– Életem első rossz üzletét születésem pillanatában kötöttem, hiszen ezt követően karácsonyra és születésnapra mindig csak egy ajándékot kaptam – mesélt Klapka György a kezdetekről.

Klapka György kijelentette, fontos a munka az életében, olyan, mint a kábítószer. Az üzletelés a kilencvenes évek elején hozta a Rábaközbe.
Klapka György kijelentette, fontos a munka az életében, olyan, mint a kábítószer. Az üzletelés a kilencvenes évek elején hozta a Rábaközbe.


A családi háttér egyenesen a színművészeti főiskolára repítette Klapka Györgyöt, majd ezt követően balettozni tanult. Kijelentette, a spicc már nem menne, de két üzleti tárgyalás közt ma is el tudna mondani jó pár verset. A tánc később teljesen befolyásolta további életét, a fővárosban egy varietében kezdett, ahonnan aztán bejárta a fél világot.

– Táncosként már foglalkoztam a „kereskedelemmel" is, komoly áruforgalmat bonyolítottam nyugati útjaimon – mondta. A szigorú vám ellenére hozott be bútorszövetet, vitt ki szőrmebundát, megalapozva mai vállalkozásait. Berlinben két évig dolgozott táncosként. Ahogy mondta, élete legszebb évei ezek voltak. Klapka György negyvenkét éves koráig táncolt, majd átnyergelt az üzleti életre.

– Üzleteléseim során elkövettem egy hibát is: az egykori NDK- ból „vittem" Nyugatra több, jobb életre vágyó embert, amikor lebuktunk – mesélte Klapka György. Ahogy fogalmazott, ezzel előbb kinyitotta a határt, mint Horn Gyula. Ezt követően az NDK-ban, távollétében halálra ítélték, így húsz évig Nyugaton, Düsseldorfban „ragadt".

– Az üzleti életben mindig is arra törekedtem, hogy ne a megszokott formákat alkalmazzam, így jutottam el a „hagyományos mosóporig", az
autókereskedést reklámozó rendőrautóig és a „Vámház körút 9." reklámszövegig – avatott be üzleti stratégiájába a vállalkozó.

Klapka György a dióültetvényeket gyermekeinek szánja, hosszú távú befektetésként.
Klapka György a dióültetvényeket gyermekeinek szánja, hosszú távú befektetésként.

Az üzletelés a kilencvenes évek elején hozta a Rábaközbe: jelenleg negyvenegy hektáron termeszt diót Magyarkeresztúr, Rábcakapi és Osli térségében. Utóbbi – húszhektáros – ültetvényére egy kis házat is épített. Mint mondta, jobban szereti a vidéki életet a fővárosinál.

– Úgy gondoltam, felnövő gyermekeimnek olyan befektetéssel tudok segíteni, ami nem csak rövid távú megélhetést biztosít. Így jutottam a dióhoz, aminek szakirodalmába is komolyan belemerültem –mondta. Napjainkra a diót nem befektetésként, hanem már hobbiként kezeli, amellett, hogy a termesztésbe a legmodernebb technikát vonja be. Ahogy megjegyezte, mintagazdaságot épített. Klapka György kijelentette, fontos a munka az életében, olyan, mint a kábítószer.

– Azt hiszem, az utolsó percemig dolgozni fogok, enélkül nem is tudnék élni – tette hozzá. Hangsúlyozta azonban, számára a boldogságot a siker jelenti: ám nem a pénzben, hanem a jól végzett munkában való siker öröme.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 17. 11:20
    „Ha nem kellene annyit hajolgatni a dióértés a felvásárlók annyit adnának érte mint a színesfémért, akkor elmenne a kedve a dió termesztéstől!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás: a kamera segített

Egy családi házba törtek be a közelmúltban a Kisházasi-dűlőben. A melléképületet is kirámolták. Összesen 300 liter gázolajat, 30 kiló sertéshúst és egy láncfűrészt is magukkal vittek a tettesek. Tovább olvasom