Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kevesebb pénz jut a falvaknak

Idén az állami támogatások csökkenésével számolnak a rábaközi kistelepülések.
A rábaközi községek költségvetése idén kevesebb lesz a tavalyinál. A Kisalföld által megkérdezett polgármesterek kényszerű takarékosságra, de fejlesztésekre is számítanak. Legfontosabb feladatnak az intézmények megfelelő működtetését és az útépítéseket tartják.
Árpáson tavaly körülbelül harmincmillió forinttal gazdálkodott az önkormányzat, idén ennél kevesebbel számolnak. Feller Sándor polgármester a Kisalföldnek elmondta: a költségvetési rendeletet februárban tárgyalja a képviselő-testület.

– Még nagyon képlékeny a 2006-os gazdálkodásunk. Működésünket meghatározza a már folyamatban lévő szennyvízcsatornarendszer-beruházásunk. Az már biztos, hogy az állami forrás kevesebb lesz, így lesznek elmaradó feladatok. Ilyen lehet az úthálózatunk fejlesztése, a burkolatok felújítása. Mivel a többcélú kistérségi társuláson belül gyermeklétszámunk nem éri el a meghatározott szintet, a működési támogatástól is elesünk. Már tavaly sem voltunk jogosultak az önhikis támogatásra és erre idén sem pályázhatunk. A működési kiadások ugyanis nincsenek összhangban a bevétellel. Szoros gazdálkodásra, nehéz évre számítok 2006-ban – mondta el elképzeléseit a jövőről Feller Sándor.

Veszkényben a költségvetési koncepció már elkészült, a testület majd ezután tárgyal a végleges büdzséről. Matzkó János polgármestertől megtudtuk: 2005-ben 130 millió forint állt az önkormányzat rendelkezésére, 2006-ra viszont lényegesen kisebb összeget építenek be a rendeletbe. A faluban mindenképpen folytatni szeretnék az útfelújítást, működtetni akarják intézményeiket és építési telkeket is alakítanának ki.
„ Sok jóra nem számítok 2006-ban" – jegyezte meg érdeklődésünkre Molnár János, Babót első embere.

– Pontos számokat ugyan még nem ismerünk, de az már biztos, hogy a tavalyi, körülbelül 120 millió forintos költségvetésünkhöz képest lényegesen kevesebbel gazdálkodhatunk – tette hozzá. – Mindenképpen működtetjük iskolánkat, óvodánkat, de a fejlesztések egy része idén sajnos elmarad. Szerencsére a József Attila utca felújítására korábban nyertünk pályázati támogatást, így ezt meg is valósítjuk. A szükséges önrészt betervezzük a büdzsébe. A végleges rendeletet várhatóan februárban fogadjuk el.

Az állami támogatás csökkenésével számolnak Dénesfán is. Takács Lajos polgármestertől megtudtuk: előzetes számításaik szerint mintegy kétmillió forinttal lesz kevesebb az alapnormatíva. Számítanak viszont egyéb bevételekre: a szélerőműparkot tervező cég fizet az önkormányzatnak, terveznek ingatlaneladást és bíznak a pályázatokban.

– Jelenleg is várnak elbírálásra pályázataink, illetve vannak már megnyert, de még ki nem fizetett támogatások – mondta Takács Lajos. – Idén mindenképpen szeretnénk folytatni a temetőkerítés megkezdett felújítását, tataroznánk az orvosi rendelő és a posta épületét, de mindenekelőtt az iskolánk és az óvodánk működtetése a legfontosabb. Útépítésre egyelőre nem gondolunk, hiszen ez a szennyvízcsatorna kiépítése előtt csak felesleges kiadás lenne. 2002 óta halogatott feladatunk a buszmegállónk rendbetétele, ha minden jól alakul, ebben az évben sort kerítünk erre is. Minden évben költünk közterületeink szépítésére és erről idén sem akarunk lemondani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós fejlesztések Soboron

Több tízmilliós fejlesztéseket hajtottak végre tavaly Soboron: járdát építettek, a temetőt rendezték… Tovább olvasom