Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevés a településeknek megfelelő pályázat

Kevés pályázati segítségre számíthatnak a rábaközi települések úthálózatuk karbantartásában.
A települési önkormányzatok egyik legfontosabb, de a legtöbb faluban szinte megoldhatatlan feladata az úthálózat karbantartása. A községek saját erőből képtelenek a beruházásra, a polgármesterek viszont a kedvező pályázatokat hiányolják. Sok faluban még a pályázati önerő biztosítása is gondot okoz. A Kisalföld néhány településen érdeklődött az út- és járdafelújítási tervekről.

Veszkényben augusztusban kezdik el a Kossuth utca burkolatának rendbetételét. Matzkó János polgármestertől megtudtuk: a beruházásra regionális pályázaton nyert pénzt a község, 5,5 millió forintot. Ugyanekkora összeget tesz mellé az önkormányzat önerőként és augusztusban elvégzik a munkát.

Vásárosfalu út- és járdahálózatának felújítása várhatóan csak jövőre kezdődik el. Molnár Sándor polgármester azt mondja: olyan hazai pályázatot nem találtak, amit ki tudtak volna használni. 2007-ben az uniós pályázatokra számítanak Vásárosfaluban.

Babóton a közelmúltban fejeződött be a József Attila utca és a Csengő sor felújítása. Az önkormányzat 12 millió forintot fizetett a munkálatokért, aminek fele önerő, fele állami pályázati támogatás volt. Molnár János polgármester arról beszélt a Kisalföldnek, hogy a további tervek között is szerepel út- és járdafelújítás.
– Hárommillió forintot tettünk félre a település költségvetésében erre a célra. Tervezzük járdák építését és elvégezzük a szükséges kátyúzásokat is. A helybeliek is kiveszik részüket a munkákból, hiszen aki vállalja, hogy az otthona előtti szakaszt rendbe teszi, mi biztosítjuk hozzá az anyagot – jegyezte meg a babóti polgármester.

Kovács Ferenc ciráki polgármester szerint községe úthálózatának állapota megfelelő. A járdák viszont felújításra szorulnak. Hiába azonban az igény, pénz nélkül a fejlesztések is elmaradnak.
– Idén nem tudtunk erre a célra forrást elkülöníteni és olyan pályázati kiírással sem találkoztunk, ami számunkra kedvező lenne – indokolt Kovács Ferenc. – Tavaly és tavalyelőtt úthálózatunk több szakaszát is rendbe tettük, közel tízmillió forint volt a beruházás. A járdarendszer felújításához most készül a terv, ami várhatóan 400 ezer forintba kerül. Bízunk benne, hogy jövőre lépni tudunk ezen a téren, de sajnos az önkormányzatok annyira szűkös anyagi helyzetben vannak, hogy még a pályázati önerő biztosítása is gondot okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaadói juttatások a Rábaközben

A munkaadók a fizetésen túl különböző juttatásokkal honorálhatják alkalmazottaik teljesítményét. Ilyen például az üdülési csekk, az utazási hozzájárulás, könyv- és kultúrautalvány hozzájárulás, étkezési és termékvásárlási utalvány. A törvény idén januártól 400 ezer forintban korlátozta a munkavállalóknak egy évben összesen adómentesen adható természetbeni juttatások mértékét. Tovább olvasom