Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Kettős ünnepre készül Csorna

Csornán júniusban ünneplik a település várossá nyilvánításának harmincötödik évfordulóját.
Csornán júniusban ünneplik a település várossá nyilvánításának harmincötödik évfordulóját és akkor emlékeznek meg az 1849. június 13-án lezajlott, Kmety György tábornok vezette győztes csornai csatáról is.
A programokról Ihászné Sebján Máriát, a Városi Művelődési Központ igazgatóját kérdeztük.

– Június 13-án a Csornai Múzeumban nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeum anyagából, „Népi ékszerek a Kárpát-medencében" címmel, amely szeptember végéig lesz látogatható. Ez a kiállítás minden bizonnyal kuriózumnak számít. A művelődési központban június 14-től a díszítőművészeti kör munkáiból nyílik állandó kiállítás, amit a tagok pályázati támogatással állítottak össze. A munkák a népi hímzéstechnikák továbbélését mutatják be, de iparművészeti anyag is szerepel köztük – válaszolta érdeklődésünkre az igazgató.

Ihászné elmondta: a jubileumi rendezvénysorozat június 16-án, pénteken délután három órakor a Kmety-szobornál kezdődik, ahol a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tanulói az intézmény fúvószenekarának közreműködésével jeleneteket mutatnak be a csornai csatáról. Utána a premontrei rendház falánál az 1848/49-es szabadságharcban részt vett premontrei kanonokok domborművénél helyezik el a megemlékezés koszorúit.

Az ünnepség a Premontrei park szabadtéri színpadán – rossz idő esetén a művelődési központban – folytatódik. A rendezvénysorozatnak ez lesz a hivatalos része, ahol megjelennek a holland és német testvérvárosok elöljárói, egyesületi tagok mindkét országból. A szervezők francia vendégek érkezésére is számítanak. Ez alkalommal adják át Csornának a megyezászlót is. Azután szórakoztató műsorok következnek helyi amatőr együttesek részvételével, majd utcabál zárja a napot.

Másnap, június 17-én, szombaton tartják az április végén rossz idő miatt elmaradt bográcspartit, melynek keretében fellép a Tulipánt Népzenei Együttes, a Bárdos-kórus, azonkívül kötetlen szórakoztató programok várják az érdeklődőket. Este hét órakor a szabadtéri színpadon a Pántlika Néptáncegyüttes és az Alapfokú Néptánciskola mutatja be műsorát. Kísér a budapesti Fonó zenekar.

Vasárnap délelőtt fél tízkor tárlatvezetés lesz a múzeumban magyar és német nyelven. A tervek szerint vasárnap délután szerveznek programot a gyerekeknek, valamint nosztalgiaműsort a közép- és idősebb korosztálynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfelelőnek bizonyult a vízminőség

A felújítási munkálatok elhúzódása miatt csak június kilencedikén nyit ki a csornai strand. Tovább olvasom