Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kettéválik az egyházmegye

Az evangélikus egyházban is gyors, naprakész döntések kellenek, ezért szükség van változtatásokra.
Az evangélikus egyházban is gyors, naprakész döntések kellenek, ezért van szükség a szervezeten belül változtatásokra – hangzott el a hétvégén Beledben. Presbiteri csendesnapot tartottak.

A győr–soproni evangélikus egyházmegye szombaton Beledben presbiteri csendesnapot tartott. A rendezvényen szó volt a gyülekezet gazdasági helyzetéről, Rác Dénes vadosfai lelkész, zsinati küldött pedig az egyházszervezeten belül szükséges változásokról beszélt.

Jó törekvés

Rác Dénes
– Szükséges és jó törekvés, hogy egyházunk döntést hozó mechanizmusába kevesebb embert kívánnak bevonni a jövő évtől – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére Rác Dénes.
– Egyházunk zsinata most azon dolgozik, hogy a jövőre esedékes általános tisztújítást előkészítse. Új választási törvény készül, amely kiküszöböli a paragrafusok eddigi nehézségeit.
A vadosfai lelkész elmondta: a gyülekezetek szintjén nem lesz jelentős változás. A legfőbb döntést hozó szerv továbbra is a közgyűlés marad, és nem változnak a presbitérium feladatai sem.

Egyházmegyei szinten viszont lesznek számottevő változások. 2006-tól a győr–soproni evangélikus egyházmegye kettéválik: győri és soproni egyházmegyére. A sopronihoz tartozik majd Csorna, Rábaszentandrás és mindazok a gyülekezetek, amelyek e két településtől nyugatra esnek. A keleti irányban fekvő gyülekezetek alkotják a győri egyházmegyét.

Együttműködésben

– A szétválás nem feltétlenül jelent elválást is – jegyezte meg Rác Dénes. – Szándékaink szerint továbbra is megmarad a két egyházmegye átlagosnál szorosabb együttműködése. A közgyűlésben huszonkilenccel lesznek kevesebben, de megmarad a gyülekezetek képviselete. Az egyházmegyei presbitérium kilenc taggal működik a továbbiakban.

Presbitérium nélkül

A lelkésztől megtudtuk: a változások érintik a Nyugati (Dunántúli) egyházkerületet is. Legjelentősebb, hogy nem lesz presbitériuma, amivel az elnökség feladatai szaporodnak meg. Az országos egyházban megszűnik az országos közgyűlés, feladatát a zsinat, illetve az országos presbitérium veszi át, ez utóbbinak a létszáma ugyanakkor a felére csökken. Megalakul viszont a püspökök tanácsa.
Rác Dénes végezetül kifejtette: minden változásnak, létszámcsökkentésnek az a legfőbb oka, hogy az egyházon belül könnyen összehívható, gyors döntésekre képes testületeket alakítsanak ki.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna és Dör szorosabban

Többek között önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntöttek a csornai képviselők. Tovább olvasom