Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Két intézmény egy kistérségi központban

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás szervezetén belül új szolgáltatásként kezdett működni a szociális központ.
A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás szervezetén belül új szolgáltatásként kezdett működni a szociális központ, melynek intézményvezetője Bertalanné Balázs Kata.

– Legfőbb célunk a fogyatékkal élő emberek segítése – mondta Bertalanné. – Tevékenységi körünkbe tartozik a támogató szolgáltatás, amely júniusban kezdi működését. Az információs szolgáltatás tájékoztatást ad a fogyatékkal élőket megillető támogatásokról. A személyi segítő szolgálat a fogyatékos ember önálló életvitelének megkönnyítésében, személyi higiénés, életfenntartási szükségleteinek kielégítésében nyújt támogatást. Szállító szolgálatunk olyan helyzetben segít, amikor a család, a hozzátartozók összefogása sem elegendő ahhoz, hogy a fogyatékos akkor is eljusson bármely egészségügyi vagy más intézménybe, ha a tömegközlekedést nem tudja igénybe venni.
Bertalanné Balázs Kata szerint a szociális központ irányítja a fiatal felnőtt fogyatékosok nappali ellátására és foglalkoztatására létrehozandó intézményt, amit Kis-Csornán, az óvoda épületének egy részében alakítanak ki. Oda a 18. életévüket betöltött, fogyatékkal élő fiatalok kerülhetnek, tizenhatan. Ugyancsak a szociális központ irányítása alá tartozik Magyarkeresztúron a készülő idősek átmeneti gondozóháza. Ezen intézmény kialakítása is folyamatban van az egykori általános iskola épületében. A kivitelezés várhatóan augusztusban fejeződik be. Ebben az intézményben tizenhat idős ember ellátásáról gondoskodnak. Olyanokról, akik kórházi kezelést már nem igényelnek, ugyanakkor az otthoni ellátásukat a család nem tudja vállalni. A jogszabályok alapján az idős ember egy évig tartózkodhat az átmeneti gondozóházban. Ám indokolt esetben az intézményvezető még egy évvel meghosszabbíthatja a bent tartózkodást, de ez idő alatt a családnak gondoskodnia kell az idős ember végleges elhely ezéséről.

A szociális központ vezetője azt is elmondta, hogy mindkét intézménybe várják a jelentkezőket. Itt szakképzett személyzet gondoskodik a rászorulók szakszerű ellátásáról. Jelentkezni az intézmény vezetőjénél lehet Csornán, a Laky Döme utca 1. szám alatt, a szociális központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falkában dübörgő kamionok

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Szilsárkány. Az elmúlt esztendő elején négyes körjegyzőséget hoztak létre, amely az év végén megszűnt, ám három taggal újra megalakult. Változás volt a közoktatás terén is és szeptembertől működik a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola. Befejeződött a községháza felújítása, melynek költségei meghaladták a tízmillió forintot. Tovább olvasom