Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Kapuváron tegnap temették el Pátzay Pálnét

A neves művész özvegye haláláig tartotta a kapcsolatot férje szülővárosával és gondozta a szobrász hagyatékát.
Szűk családi körben, a város vezetőinek jelenlétében tegnap délelőtt a kapuvári Szent Kereszt-temetőben helyezték örök nyugalomra Pátzay Pálnét.

A neves szobrászművész, Kapuvár díszpolgárának özvegyét férje díszsírhelye mellé temették. Kapui Jenő kanonok búcsúztatta az elhunytat.

Az urna mellett a szobrász fia, Pátzay János és felesége, valamint a szobrászművész két unokája hajtott fejet az édesanya, nagyanya hamvai előtt. Pátzay János elmondta: édesanyja, Fuchs Herta 1918-ban Bécsben született, majd még gyermekkorában a szüleivel került Magyarországra. Itt német anyanyelvű iskolába járt, keramikusnak készült. Pátzay Pállal 1938-ban ismerkedett meg, a szobrászművésznél végezte gyakorlatát. Pátzay Pál és Fuchs Herta 1945-ben, a háború befejezése után házasodtak össze és a szobrász 1979-es haláláig együtt éltek. Házasságukból egy fiú, János született, aki a két unokával együtt a jogi pályát választotta hivatásnak.

– Apám halála után édesanyám, aki a fővárosban lakott, egész életét a művészi hagyaték és férje emlékének gondozására szentelte – mondta Pátzay János. Pátzay Pálné gondosan ápolta kapcsolatát férje szülővárosával, ezen belül is a múzeum egykori igazgatójával, Faragó Sándorral, de egészen haláláig évente több alkalommal is a Rábaközbe látogatott.

– Édesanyám őrizgette, gondozta és bővítette a kapuvári Pátzay-gyűjteményt – tette hozzá Pátzay János. – Ha röviden kellene megfogalmaznom anyám életének meghatározóit, akkor azt a határtalan tiszteletet emelném ki, amit egykori férje és annak munkássága iránt érzett – mondta Pátzay János. Úgy véli, Pátzay Pálné – bár önálló művészi pályán is indulhatott volna – egyéni karakterét, egzisztenciáját is háttérbe szorította férje munkájának elősegítéséért. Az ügyvéd fiú hangsúlyozta: bár édesanyja művészfeleség volt, de anyaként nagyon megértő volt gyermekével, folyamatosan és jó irányba terelgette János fia életét. Pátzay Pálné, született Fuchs Herta portréja napjainkban is megtekinthető a kapuvári múzeum állandó Pátzay-tárlatán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részletben eladnák a Rábát

Szakmai hasznosítást már nem remélve, hazai vállalkozásokat is várnak a közel negyvenéves üzem… Tovább olvasom