Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Júliustól új igazgató a könyvtárban

Július elseje óta Kovács Tamás a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatója.
Július elseje óta Kovács Tamás a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatója. Megbízatása öt évre szól. Kovács Tamás 1987 óta, közel húsz éve dolgozik könyvtárosként. Pályáját Szanyban kezdte, 1991-től pedig a csornai Városi Könyvtár olvasószolgálatosa.

– Miért pályázott az igazgatói posztra? – kérdeztük elsőként.

– Amikor felvetődött, hogy vezetőváltás lesz a könyvtárban, ahol csaknem tizenöt éve dolgozom, úgy gondoltam, hogy a megszerzett tapasztalatokkal a birtokomban, a kollégáim segítségével továbbra is az évtizedes fejlődési pályán tudom tartani az intézményt.

– Ugyanakkor hallani olyasmit, hogy azért lehetett könyvtárigazgató, mivel a Vidékért Egyesület – melynek tagja – és a helyi MSZP önkormányzati együttműködésének egyik feltételéül az ön kinevezését szabták.

– Aki ismeri a tevékenységemet, jól tudja, hogy ez a vélekedés nem helytálló. Meggyőződésem, hogy a húszéves könyvtárosi tevékenységem feljogosít arra, hogy megpróbálkozzam a feladattal.

– Milyen elképzelésekkel látott munkához az intézmény első számú vezetőjeként?

– Az eltelt évek alatt több beosztásban is tevékenykedtem, munkámat mindig a könyvtári szolgáltatások jobbítása, az olvasói igények minél szélesebb körű kielégítése jellemezte. Az elkövetkező időszakban sem lesz másként, hisz a kollégáim tevékenységét is ez a szemlélet jellemzi. Tehát néhány a feladatok közül: a közeljövőben internetes portállal és otthonról elérhető katalógussal kívánjuk számítógépes szolgáltatásaink körét bővíteni. Továbbra is kiemelten fontosnak tartom az olvasásnak mint szabadidős tevékenységnek a népszerűsítését. Új területe lesz a könyvtári szolgáltatásoknak a hátrányos helyzetben lévők és az időskorúak ellátása. A népjóléti szolgálattal együttműködve rendszeresen könyveket juttatunk el azokhoz, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak könyvtárba járni, de szeretnének élni a kölcsönzés lehetőségével. A könyvek mellett a továbbiakban is népszerűsítjük a hangtár, vala mint az újságolvasó szolgáltatásait.

– Az elmúlt években a hagyományos tevékenység mellett a könyvtárban fontos szerepet kaptak a képzőművészettel kapcsolatos rendezvények, például a kiállítások is. Folytatódik ez a tendencia?

– Az intézmény elismertségének megtartása érdekében a közművelődési rendezvények szervezését folytatjuk a partnereinkkel egyeztetve.

– Lesznek-e változások a dolgozói létszámot, összetételt illetően?

– A létszámkeretünk optimális, ez azt is jelenti, hogy minden feladathoz megfelelő szakképzettségű szakember áll rendelkezésre. Erre a gárdára lehet építeni, a pályázatomban vázolt elképzeléseimet is velük szeretném megvalósítani.

– Igazgatói munkája mellett továbbra is önkormányzati képviselő lenne?

– Igen, hisz megítélésem szerint a kettő nem zárja ki egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőkörkép a Rábaközben

A kapuvári strandot egy mosonmagyaróvári cég üzemelteti az önkormányzattal kötött bérleti szerződés alapján. Idén némileg emelték a belépődíjakat. Így a felnőttjegy nyolcszáz forintba, a diák hétszázba kerül, a gyermekek után négyszáz forintot kell fizetni. Mészáros Manuéla, az intézmény vezetője elmondta: a jegyek naponta kétszeri belépésre jogosítanak, délután egy órától pedig kedvezményeket adnak. Tovább olvasom