Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Járda nélkül versenyt futnak a kamionokkal

Csorna - Endrődy Norbert két éve hiába kéri, nem épült gyalogjáró a Thököly utcai otthona előtt. Az építészmérnök meg is tervezte, sőt, meg is építené a járdát, ha a város támogatná.

Két éve várja a csornai Endrődy család, hogy otthonuk előtt járdát építsen az önkormányzat. Endrődy Norbert, a fiatal építészmérnök meg is tervezte a hatvannyolc méteres szakaszt a Thököly utcában. Előzőleg az önkormányzatnál kérték: adjon javaslatot, hogyan lehetne kialakítani a járdát az adott körülmények között. A fiatalember azt is vállalta, ha az önkormányzat biztosítja az anyagot vagy anyagi hátteret, ő elvégzi a kivitelezést önerőből. Eddig semmi nem történt.

– Gyermekünket vártuk, abban bíztunk, mire megszületik, járdánk is lesz – mondta a Kisalföldnek Endrődy Norbert.

– Addig nem is hiányzott nagyon, mivel szinte mindig autóval közlekedtünk.

Endrődyék a 86-os főút mellett vásároltak telket. Házuk elkészült, beköltöztek, és 2007 végén írt először levelet a családfő a polgármesternek.

– Első levelemre azt a választ kaptam, hogy nincs rá pénz. Megértettem és tudomásul vettem az akkori helyzetet, noha az önkormányzatnak ez kötelessége lenne. Egy év múlva ismét kértem a beruházást, amire most már alapos indokaink vannak. Naivan azt gondoltam, első levelem után beépítik a következő évi költségvetésbe és megépülhet a járda. Csalódtam, mert ismét pénzhiányra hivatkoztak. Hamarosan megszületett kisfiunk. A babakocsival életveszélyes közlekedni a főút mellett ezen a hatvannyolc méteres szakaszon. Gyakorlatilag versenyt kell futnunk a kamionokkal, melyek itt húznak el a házunktól néhány méterre. Szerencsére eddig mi, illetve a feleségem ˝győzött˝. Azt azonban nem akarjuk megvárni, hogy egyszer tragédia történjen. Szomszédaink ugyanígy vélekednek, nagyon kellene a járda.

Endrődyné Berta Viktória és kisfia, Csongor naponta többször versenyeznek a kamionokkal. A járdán biztonságban lennének. Fotó: Cs. K. A.
Endrődyné Berta Viktória és kisfia, Csongor naponta többször versenyeznek a kamionokkal. A járdán biztonságban lennének. Fotó: Cs. K. A.

Idén év elején Endrődy Norbert felajánlotta: adjanak neki félmillió forintot, vagy biztosítsák az anyagot és ő megépíti a járdát. Megtervezte és megszervezte a kivitelezést, csak az igen válaszra várt és két héten belül elkészült volna a gyalogjáró. Térkőben gondolkodott, de megelégedne azzal is, ha csak betonos járdája lenne. Az valamivel olcsóbban jönne ki.

– Javaslatomat márciusban küldtem el és eddig nem érkezett hivatalos válasz – jegyezte meg. – Telefonos érdeklődésemre kaptam nem hivatalos reagálást. Eszerint sajnálják, de ki kell írni a közbeszerzési versenyeljárást. Azt nem értem, miért jó az bárkinek is, ha a város kiírja közbeszerzésre az építést egy ilyen ajánlattétel után, amit én tettem. Tudok róla, Csornán, illetve vidéken volt már olyan, hogy az ingatlantulajdonos maga építette meg, miután az anyagot a város vagy a falu adta. Harmadik éve könyörgök, hiába.

A csornai polgármesteri hivatalban a Kisalföld megtudta: a Thököly utcai járdaépítési igény ügyében májusban tájékoztatták Endrődyéket. Eszerint az önkormányzat csak közbeszerzési eljárás keretében tudja kezelni kérésüket. Az út- és járdaépítésre vonatkozó eljárást a pályázati projekttől függően várhatóan az év második felében indítják.

Olvasóink írták

 • 16. bugriskin 2009. július 16. 18:53
  „Van olyan ember, aki még nem látott járda alatti csapadék-vízelvezető rendszert? Persze lehet, hogy előbb ott is régészkéni akarnak horribilis pénzért és ezért inkább nem építenek járdákat!”
 • 15. nitus74 2009. július 16. 18:51
  „A cikk megjelenése óta olvasom a hozzászólásokat,gondoltam,én is ,,tollat ragadok ".Én is az említett útszakaszon lakok a családommal,közel 10 éve.Amikor mi ideköltöztünk,mi is pályáztunk járdaépítésre nem is egyszer.Mindig elutasító választ kaptunk,így életveszélyesen kell közlekednünk a gyerekekkel.Javasolták,hogy közlekedjünk a kerékpárúton,így is teszünk.Igaz félelmemben nem bírom elég erősen szorítani a gyerekek kezét.Itt kamion kamiont előz,a kisgyerek fejéről a sapkát a kamion szele simán leviszi .Párszor már futottunk utána.Arról nem beszélve,hogy télen a kerékpárút eltűnik az odatolt hó miatt.Tragédia kell ahhoz,hogy járdánk legyen?Sajnos megtapasztalhattuk,hogy az élet pillanatokon múlik.Ki fogja vállalni a felelősséget?”
 • 14. endynorbi 2009. július 16. 14:49
  „tisztelt felsőszeri!!!!

  Nagyon szívesen vitatkoznék inkább személyesen ha már így egymásra találtunk!!!!
  az is rendben , hogy közutakkal és járdákkal együtt építsenek járdát nálam, de ha ez így megoldható akkor miért kell erre majd 3 évet várnom.
  arról hogy mire lenne pénz egy évben??? arra amire megtervezik!!!
  elárulom, hogy az én infóm az, hogy minden évben van út és járdafelújítási pájázat amire minden évben kap is a város bizonyos összeget, de amíg én csak levelezgettem velük ezt nem bírták elintézni. pedig dolgoznak PÁRAN abban a bizonyos épüleetben (gondolom mindenkinek megvan a maga dolga!!!)

  elfogadom, hogy másoknak is vannak problémái, de oldja meg mindenki a maga módján, én így teszem és nem is nyugszom míg nem lessz járdám, vagy így vayg úgy de lessz!!!!!!!!!!!!!!!
  a zebra kérdés is lefutott dolog, de az még kacifántosabb mert az csak akkor lessz, ha napi "x" ember átkel rajt és az 100 év mulva sem lessz meg. amugy meg nem városhoz hanem a közuthoz tartozik!!”
 • 13. felsoszeri 2009. július 16. 12:15
  „Tisztelt Endrődy Úr!

  Ha az Ön ügye a közszolgálati újságban megjelenik, akkor bárki jogot formálhat arra, hogy ezen a fórumon kifejtse a véleményét, tehát elnézését kérem, hogy az Ön ügyével foglalkozom, és nem a saját dolgommal törődöm, ahogy Ön írja.

  Nincs vita abban, hogy az önkormányzatnak jogszabályokban foglalt kötelezettségei vannak (többek között) a helyi közutakkal, illetve járdákkal kapcsolatban is, de azt továbbra is hozzátenném, hogy mindezen kötelezettségek teljesítése csak a költségvetési forrás vagy külső plusz forrás keretein belül lehetséges, és ezt is tartalmazzák a törvények. Ha lenne rá pénz, gondolom mindenhol gyönyörűen aszfaltozott út vezetne Csornán.

  Az, hogy az Önkormányzat mikor pályázik plusz forrásért, azon múlik, hogy mikor írnak ki a tárgyban pályázatot az állami vagy eu-s szervek. Gondolom, ez lehet az oka annak, hogy csak a közeljövőben indul az Ön házához vezető járdára irányuló közbeszerzés.

  Természetesen nem én építettem a házam előtt a járdát, de továbbra is fenntartom a véleményemet a tekintetben, hogy igen, Önnek joga van a járdára, de csak akkor, ha lesz rá forrás és lehetőség. Nem tartom szerencsésnek az Ön egyedi ügyének tálalását, és főleg ilyen formában történő tálalását a sajtóban, mert higgye el, sok embernek van helyben közügye(ke)t érintően nagyobb gondja is, és mégsem lesz belőle újságcikk.

  A hozzászólása végén lévő mondat pedig szóra sem érdemes.”
 • 12. 13.István 2009. július 16. 10:20
  „Megjegyzem nem Csornai lakosként !
  Nem értem a kamionokkal való versenyfutást, a képből ítélve jádának a főúttal párhuzamosan kellene épülni!!
  A főúton nincs zebra melyen biztonságosan lehet közlekedni?? A zebráért lehetne reklamálni, kiegészítve
  esetleg egy sárga villogóval amennyiben a közútkezelő állja a cehhet!
  A T. mérnök úrnak ajánlom ,ha mindenkép jára kell saját költségen építse meg az Önkormányzat
  hozzájárulasával, ezzel maradandót alkot a Csornaiakért!
  A képből itélve a járda vonalát az anyuka eltakarja, gondolom oda tervezi a járdát a kerítés és az árok közé,
  ha nem igy van nem szóltam semmit”
 • 11. miro132 2009. július 16. 09:35
  „Hello Norbi

  Persze ertem amit irsz es a haz is ott all ahol all de a jarda mindenkeppen szukseges ettol fuggetlenul lsd a megjegyzeseimet alul. Nekem nagyon szimpatikus a kezdemenyezes arra hogy nem csak varod a megoldast hanem tennel is az ugy erdekeben.

  miro”
 • 10. endynorbi 2009. július 15. 21:16
  „helló miro.

  köszönöm, hogy melletünk vagy másokkal ellentétben és azoknak is akik hasonlóan vélekednek!
  igen, ha építettem volna beljebb a házat. de, a telekhatár akkor is ott lett volna ahol most és járda akkor sem lenne. mert , hogy tudjátok: a forgalom alapesetben nem zavarna ha nem az úttest melett lehetne megközelíteni a legközelebbi járdát.

  E.N.”
 • 9. miro132 2009. július 15. 15:07
  „Hello, hat igen kicsit beljebb is epithettek volna az epuletet..”
 • 8. kackac 2009. július 15. 12:58
  „Az se normális, aki a 86-os mellé 3 méterrel házat épít, meg az se, aki építési engedélyt ad.
  kackac”
 • 7. miro132 2009. július 15. 09:19
  „Kedves Felsőszeri,

  Igen lehet hogy nem a legjobb példákat hoztam de a véleményem nem változott: egy dinamikus manager tipusú polgármester már réges régen megtöltötte volna az ipari parkot és még több beruházást hozott volna a városba. A befektetők azt sem tudják hogy hol van Csorna és milyen lehetőségeket nyújt ezért Őket keresni kell és ide kell csalogatni... nézzél körül a környéken Enesén, Vitnyéden, Fertőszentmiklósón vagy Jánossomoján. Ők vajon hogyan csinalták? Polgármester Úrnak érdemes lenne tanulmányútra utazni és körülnézni ezekben a városokban.
  Pályázatokban úgy tűnik elmozdulás történt valószinüleg lecserélték a pályázatirókat és ennek az eredménye a nyertes pályázatokban látszik. Igen el kell ismerni azt hogy 6 éves semmittevés után végre megtanultak az urak pályázatot irni. Szerintem ettől az eredménytől nem kell azért hasra esni mert ez még csak részeredmény ennél sokkal nagyobb lehetőségek vannak de ehhez kell egy manageri szemlélet. A sült galamb -hasonlatoddal élve -még egy polgármester szájába sem repül be..

  udv miro”
 • 6. endynorbi 2009. július 14. 19:36
  „tisztelt felsőszeri.
  először is foglalkozz a saját dolgoddal!! én is azt teszem. másodszor ha valami mondanivalód van akkor nagyon szívesen meghallgatom személyesen !
  harmadszor meg tanulj meg olvasni mert én nem egyszerre akarok járdát hanem már 2 éve. bocs?!
  én teszek azért hogy nekem(ünk)jobb legyen, biztos te csak ülsz és várod a sültgalambot.
  Érdekes: ha idén már megpályáztatják ahogy a cikk végén nyilatkoztak akkor ezt 2 éve miért nem tudták megtenni, vagy tavaly???én vettem a fáradságot és ügyvédhez is mentem meg UTÁNAJÁRTAM ÉS ELOLVASTAM HOGY PONTOSAN MI AZ A KÖZBESZERZÉS. BOCSI!!!az önkormányzatnak KÖTELESSÉGE járdát biztosítani olyan ingatlan előtt amire építési engedélyt kiadtak és függetlenül attól hogy az speciel főút mellett van.

  mivel a korodat nem tudom ezért: ha fiatal vagy akkor a telkedet a felsőszerin bizonyára az őseidtől kaptad ha meg öregszel akkor meg mit sajnálod a fiataltól??
  és még megkérdezném: a saját házad előtt te építetted a járdádat???
  én 2 év után meguntam, hogy várok és én áldoznék annyit a családom biztonságára, hogy anyag ellenérték fejében megépítsem a járdát. mert ha kell akkor saját kézzel teszem!!!
  és ne tudjam meg hogy ki vagy . szerintem!!!!”
 • 5. KicsiCsíra 2009. július 14. 19:32
  „A járda közterület, tehát nem egy személy érdeke, hanem a városé, hogy a városban lakók bármelyik házat, lakást, hivatalt, közintézményt, játszóteret és még sorolhatnám... meg tudják közelíteni! lehet neheztelni, de ettől még az önkorményzatnak kutya kötelessége biztosítani a járdát!
  MIvel már született érdemi válasz az ügyben (ami a cikkben is olvasható) már csak a megoldásra kell várni. Kérdés, hogy mikor lesz ott járda?!”
 • 4. felsoszeri 2009. július 14. 18:36
  „Tisztelt Előttem Szólók!

  Igen, lehet, hogy kicsit túlfütötten reagáltam, de továbbra is nehezményezem, hogy egy személy érdekében kellene az Önkormányzatnak félmilliót költeni.

  Az addig rendben, hogy az önkormányzat tulajdonát képezné a járda, de ez nem vagyonnövekmény, hanem csak teher, mert onnantól kezdve a kezelés is a várost terheli.
  Az is üdvös persze, hogy Endrődy Úr felajánlja a segítségét, de azt be kell látni, hogy ez csak közbeszerzéssel megy. Persze egyszerűbb lenne az élet közbeszerzés nélkül.

  A tehetetlenségre miro132 nem igazán jó példákat hozott:

  ipari park, munkahelyteremtés - ez nem csak az önkormányzaton múlik, ha jön befektető jön, ha nem, nem. Itt volt a hétfői Kisalföldben a két telek ügye, megkapták anno nyomott áron, (kvázi ezzel támogatta őket a Város), 3 éven keresztül nem építettek semmit. Aztán itt volt múlt héten a Foglalkoztatási Alapról szóló cikkháború, egy fia vállalkozó nem igényelt pénzt. Mit kellene az Önkormányzatnak csinálni?

  elkerülő út- ezt a témát már kivesézték, éppen hogy nem az önkormányzaton múlik

  laktanya: ha jól tudom, nem az önkormányzat tulajdona, hanem az államé, vagy a honvédségé

  termál- ezt is kivesézték már, ez bonyolult ügy, de a summázata szerintem megint csak az, hogy a befektető nem vállalta a szerződésben foglaltakat, most nehéz rendet rakni, hiába van kötbér, meg minden.

  Nem magasztalni akarom az önkormányzatot, csak azt kellene látni, hogy van amire van hatásköre, pénze, lehetősége, és van, amire nincs. Nem minden rosszért a városvezetés a felelős.

  Miért nem beszélnek többet arról, hogy mennyi pénzt nyert az önkormányzat fejlesztésekre?

  Széchenyi: 500M
  Községháza: 50 M
  Öregek otthona: 50M
  Egészségház: 38 M

  20 év alatt ennyi pénz nem jött a Városba!”
 • 3. miro132 2009. július 14. 18:04
  „Egyetertek az elottem megfogalmazott hozzaszolassal. A helyzet nyilvanvaloan balesetveszelyes es ezert szukseges a jarda. Sajnos Csornan a hivatal nagyon lassan reagal a valtozo vilagunkra ez latszik is abbol hogy 3 ev utan dontottek el azt hogy kozbeszerzest irnak ki. Nagyon pozitivnak tartom Endrody ur hozzaallasat azzal hogy segitene a jarda kivitelezeseben. Ugyanezzel a modszerrel talan mas utcaban is epulhetne jarda vagy kerekparut is. Meg kellene probalni azt hogy masik utcakban mukodne e az hogy az Onkormanyzat biztositja az anyagot es a lakok pedig kivitelezik a munkat.
  Ugy tunik nekem hogy sajnos Csornan csak akkor tortenik valami ha a az ugy nyilvanossag ele kerul es megyeszerte beszelnek a helyiek tehetetlensegerol -sajnos be kell vallani nem alaptalanul. Par pelda a tehetetlensegre : uressegtol kongo ipari park, elkerulo ut, termalfurdo, munkahelyteremto beruhazasok vagy a laktanya pusztulo epuleteit emlitem csak ....

  //miro”
 • 2. KicsiCsíra 2009. július 14. 16:44
  „Kedves Felsőszeri!

  A járda közterület, így nem Endrődy úr magántulajdonát képezi ill képezné, ha megépülne. A második észervételem, hogy a személyeskedő, arrogáns hangvétel helyett érdemesebb lenne nyugodtan és higgadtan fogalmazni. A feszültségkeltés nem a legjobb módja a kommunikációnak.”
 • 1. felsoszeri 2009. július 14. 15:43
  „Tisztelt Endrődy Úr!

  Egyszerűen felháborít a cikk, és az abban foglaltak!

  Először is: ha minden csornai polgár azzal állna elő, hogy adjanak neki félmillió forintot, és ő majd ezt, meg azt, meg amazt épít, akkor mit gondol Ön, hol lenne a Város költségvetése? Ennyi erővel bárki vehetne egy telket kint a pustában, és követelhetné, hogy 2sávos autóutat építsenek oda, mert nagy a sár, és nem tud bejárni.

  Másodszor: Ön nagyon is jól tudta, amikor oda építkezett, hogy nincs járda. Tetszett volna beljebb építkezni. Csak gondolom, itt olcsóbb volt a telek. Természetesen a Városnak vannak kötelezettségei a közutakkal, járdákkal kapcsolatban, de nyilvánvalóan a forrásokhoz mérten. Hova gondol Uram, ha az Ön első kinyilatkoztatatására a Város rohanva építené a járdát, akkor joggal állna elő másik 100 csornai, hogy itt meg kátyúzzanak, itt meg legyen útszélesítés stb., de azonnal ám!

  Harmadszor: az a félmillió forint, amit Ön emleget, sokkal több helyre hiányzik a Város büdzséjéből, mint kizárólag az Ön járdájának megépítéséhez. Gondolok itt több belterületi út rendbetételére, sőt, több utca leaszfaltozására, ami több ember, és nem kizárólag egy személy érdekében áll.

  Negyedszer: Kedves Cs. Kovács Attila! Jó lenne már egyszer az életben olyan cikket olvasni a Kisalföldben, ahol ha valamilyen szakkérdésről írnak (jelen esetben közbeszerzés), venné a fáradságot az újságíró, és rendesen utánajárna a dolgoknak, vagy pontosan leírná, hogy az egyszerű polgár is értse. Met így az az olvasata a cikknek, hogy már megint a csúnya Önkormányzat, dafke nem építi meg a járdát, pedig hajaj!

  A jelenlegi szabályozás szerint valamennyi, az adott évre az adott tárgyban (itt: útépítés) elvégzett munka összegét össze kell számítani, és ha már túllépték a közbeszerzési határértéket, (azaz idén már építettek utat, kátyúztak stb. x Ft értékben), akkor bizony közbeszerzést kell kiírni. Úgyhogy akár tetszik akár nem, Kedves Endrődy Úr, ha Ön akár 1,-Ft értékben meg is csinálná, akkor is ki kell írni a közbeszerzést, ha már túl vannak ebben az évben a kereten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tósziget Fesztivál

Enese - Enesén az a cél, hogy minden hónapban egy nagyobb kulturális rendezvénynek adjon otthont a… Tovább olvasom