Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Járda épül a tartalékból

Az osli önkormányzat tízmillió forintos tartalékkal vágott neki az új esztendőnek. A pénzből járdákat újítanak fel. Az egészségügyi centrum tetőzetét pályázatból cserélik le.
 Megváltozott az Osli, Veszkény és Hövej által működtetett közös önkormányzati hivatal székhelytelepülése. Január elsejétől Osli lett a gesztorközség, tudtuk meg Fodor Józseftől, az új központfalu polgármesteré- től. A módosítás nem szítja az ellentéteket a szomszédok között, hiszen mindhárom helység érdeke ez volt.
– A finanszírozás szempontjából volt fontos, hogy elérjük a cserét. Nem volt egyszerű, sokat jártunk utána, de végül is sikerült – fogalmazott Fodor József. – A változás egyébként azzal jár, hogy polgármesteri hivatalunkat némileg át kell alakítanunk a megnövekedett feladatok miatt. 

Fodor József két mondattal visszautalt még az elmúlt esztendőre is. Értékelése szerint sikeres évet zártak, például két községi civil szervezet is – a sportegyesület és a Gyermekeinkért Alapítvány – egy-egy kisbusszal gazdagodott. Tízmillió forintos tartalékot is képeztek 2015-ben, az összeget idén járdák felújítására költik.
– Van már egy eredményes pályázatunk is. Az egészségügyi centrum, az orvosi rendelő és a napközi konyha épületének tetőszerkezetét cseréljük le a támogatással. A beruházás közel 7 millió forintba kerül. Ehhez 5,5 milliót kaptunk a Belügyminisztériumtól. A kultúrház udvarán található épületet is rendbe tesszük. Itt két garázst, illetve klubhelyiséget alakítunk ki. Az utóbbit a dalkörnek szánjuk, illetve ott tarthatjuk majd a csuhéfonó szakköröket is. A csuhéfonás hagyományát ugyanis őrizzük, vannak aktív asszonyaink, akik oktatják is a fogásokat. Bemutatkoztak már a soproni kosárházban, de a fővárosi Hagyományok Házában is komoly elismerést kaptak. 
Az egészségügyi centrum, orvosi rendelő és községi konyha épületének tetőzetét újítaná fel az önkormányzat.
Az egészségügyi centrum, orvosi rendelő és községi konyha épületének tetőzetét újítaná fel az önkormányzat.

Fodor József a tervek között említette még három új buszváró építését és új utcajelző táblák kihelyezését. Az elképzelések között szerepel a csapadékvíz elvezetésének megoldása is. Hatalmas munka lenne, amit önerőből nem is tudnak megoldani, ezért pályázatban bíznak. 

– Osliban sok munkalehetőség nincs, de a környéken el lehet helyezkedni. Járnak dolgozni néhányan Győrbe, Veszkénybe és Kapuvárra, és sokan ingáznak Ausztriába. Utóbbi ugyan adójövedelmet nem eredményez az önkormányzatnak, de mindenképpen meglátszik a falu gyarapodásán. Ezért örülünk a lehetőségnek és annak, hogy élnek vele az osliak. Emiatt aztán közmunkásunk sincs, így a közterületeket saját erőből tartjuk rendben – jegyezte meg Fodor József.

A polgármesternek felvetettük: a községbe vezető utak mentén rengeteg szemét hever az árkokban. Fodor József úgy véli, megoldhatatlan problémáról van szó. „Rengeteg az átutazó errefelé, akik nem becsülik igyekezetünket, mellyel óvjuk a környezetünket. Rendszeresen összeszedjük a hulladékot, de mindig újratermelődik. Akik kihajítják az autóból, talán nem is gondolnak rá, hogy tisztességes emberek, gyakran gyerekek takarítanak utánuk"– mondta el véleményét az osli polgármester.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos disznóvágás

Gyóró önkormányzata és a Gyóróért Egyesület közösen rendezte meg az első gyórói hagyományőrző… Tovább olvasom