Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Ipar- és turizmusfejlesztés a középpontban Kapuváron

Kapuvár négyéves gazdasági és humánprogramjának alappillérei az ipar- és a turizmusfejlesztés. Előbbihez területek, utóbbihoz szálláslehetőségek kellenek.

Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén fogadta el a város négy évre szóló gazdasági és humánprogramját. A programról szólva Németh Csóka Gábor alpolgármester kijelentette: ez a város fejlődésének elengedhetetlen dokumentuma. Homlokterében az ipar- és turizmusfejlesztés áll.

Még tízezer felett (10.561) van a rábaközi kisváros lélekszáma, ám a csökkenő tendenciák miatt néhány éven belül Kapuvár visszaléphet a tízezres szám alá.

A következő négy év fejlesztési irányainak egyik alapköve a helyi iparfejlesztés, melynek – a program szerint – legnagyobb akadálya a beruházásokra alkalmas területek hiánya. A program kiemeli, évek óta folyamatos tárgyalások folynak a területtulajdonosok és a városháza között, ám az önkormányzat pénzügyi lehetőségei és a gazdák elképzelései között nagyságrendi különbségek vannak.

A városkép fejlesztése keretében folyik a belvárosi rehabilitációs program, melynek elemei között megtalálható a Belső utca és a Deák Ferenc utca további beépítése is. A vezetők nagy reményeket fűznek a belváros rehabilitációjára szánt, hatszázmilliós fejlesztéshez, melynek keretében megújul a Fő tér, a Hősök parkja, a várárok, a várkert, a piactér, a városháza és a Rábaközi Művelődési Központ is. A Hősök parkjában (Fő téri park) például szökőkutat is kialakítanak. A belvárosi rekonstrukció ˝első fecskéjének˝ is tekinthető a napjainkban zajló felújítás az egykori járásbíróság épületén.

Belváros: Pályázatokból szépül a kapuvári Fő tér.
Belváros: Pályázatokból szépül a kapuvári Fő tér.

A turisztikai elképzelések gyújtópontjában a kórházi nagyprojektek és a termálfürdő áll. Utóbbi mellé, az egykori KRESZ-parkba tervezik az úgynevezett Hanság Üdülőparkot, melybe új szálloda, sport- és szabadidős létesítmények kerülnének. A szállodaépítésről előrehaladott tárgyalásokat folytat a városháza, megvalósítás a közeljövőben várható. A program azonban megjegyzi, a beruházás tervezett helyszíne szintén hosszas tárgyalások eredménye lehet, a földtulajdonosok és a városháza itt is egyeztetnek a vételárról.

A városban jelenleg 4,5 százalékos az álláskeresők rátája, ami mind országos, mind régiós összehasonlításban is a kevésbé veszélyeztetett területek közé sorolja Kapuvárt és térségét. Ezt egy komoly emelkedés előzte meg, ám az utóbbi időben az álláskeresők aránya stagnál. A város nagy cégei (Provertha, Kapuvári Hús Zrt.) az elmúlt évben is növelték dolgozói létszámukat, ám még mindig magas az ingázók aránya. A programalkotók a turisztikai és egészségügyi beruházások munkahely-generáló hatásában bíznak.

Olvasóink írták

 • 4. rittersport 2011. április 10. 21:53
  „a húsgyár utcájának járdáján sem lehet közlekedni ,vagy a nyakadat töröd! egy két VÁROSKÖZPONTI részen meg olyan sötét van,hogy félnek a fiatalok közlekedni gyalog!a sportcsarnok meg összedől! stb..stb...de inkább legyen andaui hid! :-)”
 • 3. tber 2011. április 09. 22:31
  „Kedves M! Szerintem süti csak te vagy az is élesztő nélküli. Úgy gondolom az általad említett városok sem maguktól lettek turistalátványosságok (habár Pápával kapcsolatosan erős kétségeim vannak, mivel ott is komoly kihívásokkal küzd a turisztikai ágazat te találod ki mit csinálj a városban) Egy várost igenis ki kell találni meg kell kedveltetni menedzselni kell és ezt jól meg kell támogatni marketinggel és pr-al. Helyedben örülnék, hogy történik valami a városomban (ha egyátalán helybéli vagy bár ezt kétlem, a rosszindulatúságodból) Azelött évekig semmi sem történt nem gondolkodott senki előre csak úgy vegetált a város. Talán valami értelmes dolog megkezdődik, amit támogatni kellene nem pedig fanyalogni. Egyébként te tettél már valamit azért a helyért ahol éled az életed?
  Biztos van még sok tennivaló és feladat, csak valahol mindent el kell kezdeni.”
 • 2. Laza 2011. április 09. 20:20
  „A Ciklámen Tourist és a régi patyolat között a járda katasztrófa. A Gesztenye sor sincs a legszebb állapotban, pedig szerintem a város legszebb része. A Kossuth utca hársfáit vissza kellene nyesni, nem kerülne sokba és szerintem sokkal barátságosabb lenne. (nem takarná el a közvilágítást) A kórház környékét sem sikerült rendbe rakni, pedig elég sok pénzt ráköltöttek. Ez mind a belváros és sokkal fontosabb mint a parkok, amik most sem néznek ki rosszul. Vagy nem jól gondolom?”
 • 1. M... 2011. április 09. 20:01
  „Kapuvár - turizmus ???

  Ki az a sütemény aki Kapuvárt választaná Pápa - Sárvár -Sopron helyett ???

  Mit lehet csinálni Kapuváron ?

  Fürdő ?
  Kerékpárcentrum?
  Hangulatos belváros ?

  Sírjak vagy nevessek ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ötlet is van, mi legyen a szemét helyén

Parkosított zöldterület, erdő, pihenőpark maradhat a rábaközi szeméttelepek után. Tovább olvasom