Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Igényes termékkel a nyugati piacra

Az elmúlt évi visszaesés után lassan magához tér a kapuvári Ruhaipari Rt.
Az elnök-vezérigazgató szerint egyre több hosszú távú szerződést kötnek. Terveik közt létszámnövelés is szerepel.

– Úgy néz ki, a piaci helyzetünk stabilizálódik – mondta Bujtás Vince, a kapuvári Ruhaipari Rt. elnök-vezérigazgatója. A cégvezető öröme nem véletlen, hiszen a tavalyi évük nem egészen az elképzeléseik szerint sikerült. Az addigi legnagyobb megrendelő – az ausztriai Triumph cég – múlt év február elejével Romániába telepítette gyártását. Az intézkedés érzékenyen érintette a kapuváriakat, hiszen dolgozóik felét, több mint száz embert bocsátottak el. Bujtás Vince akkor az olcsó távol-keleti dömpinget okolta bajaikért.

Minőségi munka

– Az elmúlt év megrengette cégünk piaci helyzetét – mondta az elnök-vezérigazgató. Hozzátette azonban: most kedvező fordulat történt, hiszen az osztrák partner helyett egy svájci cégnek dolgoznak tovább. Azt az igényesebb termékskálát, amit a nyugati partnerek nem tudnak a Távol-Keleten legyártatni, a kapuváriak – hála az évtizedes szakmai hagyományoknak – elkészítik. – Van két olyan partnerünk is, akik keletről hozták vissza Kapuvárra a termelést – mondta az elnök-vezérigazgató.

Növekvő megrendelés

A rábaközi cég vezetése még az elmúlt őszön kezdte a megbeszéléseket új partnereivel, hiszen a nyugati textilipar megszűntével egy piaci rés keletkezett, ahova a nagy hagyományokkal rendelkező magyar ruhaipar be tudott törni.

Bujtás Vince kijelentette: jelenleg nyolc céggel állnak kapcsolatban és a termelésüket három hónapra előre tervezik, teljes kapacitásukat lekötve. Megrendeléseik örvendetes módon növekednek.

Távlati terv: létszámnövelés

– Jelenleg mintegy százhúsz dolgozót foglalkoztatunk – mondta Bujtás Vince, de véleménye szerint – ha a megrendelések kedvezően alakulnak – távlati terveikben létszámnövelés is szerepel.

Öt külső céggel dolgoztatnak

Jelenlegi, megnövekedett termelésük egy részét ők is kiszervezték, öt külső céggel bérmunkában dolgoztatnak. Többek közt szombathelyi, rábacsanaki és győri partnerekkel is együttműködnek a termelésben. A cégvezető szerint, amennyiben piaci helyzetük és megrendeléseik stabilizálódnak, ezen külső cégek termelését Kapuvárra hoznák, ami létszámnöveléssel is járna. Hozzátette: ebben az esetben számítanak a régi dolgozókra, hiszen a ruhaipari szakmunkásképzés szinte teljesen megszűnt a környéken.

– Nem tudunk fiatal munkaerőt felvenni a későbbiekben sem, mert egyszerűen nem képeznek varrónőket – panaszkodott Bujtás Vince. Régi dolgozóik közül néhányat – alkalmi megbízással – már most is foglalkoztatnak.

A gyár területén az egyik üzemcsarnok az elbocsátások révén szinte teljesen kiürült. Ennek további sorsán a cég vezetése régóta gondolkodik, felmerült az eladás lehetősége, akár más profilú cégnek is, de nem zárkóznak el a bérleti konstrukciótól sem.


Kapcsolódó anyagok >>

A kínai olcsó, a magyar megbízható (2005-12-07) >>
Alulfizetett varrónők (2004-12-01) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nosztalgiaest Csornán

Nosztalgiázni gyűltek össze a napokban a nagy múltú csornai Korona étterem és szálloda egykori dolgozói. Az 1977-ben megnyílt és 1991-ben bezárt, lebontott vendéglő felszolgálóit, szakácsait és minden munkatársát várták a rendezvény szervezői az egyik helyi étteremben. A társaság először néhai főnökük, Kozma József sírjánál hajtott fejet és elhelyezték az emlékezés virágait. Tovább olvasom