Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Huszonegy kismalac egy alomból

Vásárosfaluban, az egyik magángazdaságban huszonegy kismalacot ellett Hatóék kocája.
A vásárosfalui Ható Imréék hatalmas testű, 300 kilós anyakocáját nem érheti az a vád, hogy nem gyarapítja a sertéságazatot. A szelíd jószág a múlt hét végén huszonegy életképes kismalacot hozott a világra. Tavaly tizennyolcat ellett, s akkor senki sem gondolta a háziak közül, hogy azt a teljesítményt még túlszárnyalhatja.

Hatóék évtizedek óta tartanak sertéseket, köztük anyakocákat is, ám ilyen bő szaporulat még sohasem volt. Ez persze többletmunkával is jár, mivel mind a huszonegy kismalac nem fér hozzá az anyatejhez, ezért tehéntejjel kell táplálni őket.

– Nem szoktuk felnevelni a malacokat, néhány hetes korukban eladjuk a többséget, csak vágásra és utánpótlásnak hagyunk – magyarázza a gazda. – Most két anyakoca és három süldő van a malacokon kívül. Egyszer valaki azt mondta, hogy vagy állandóan tartani kell anyakocát, vagy egyáltalán nem. A sertésnevelés sok munkával jár, ezért kitartás kell hozzá, s természetesen szeretni kell az állatot. Mi nem azt nézzük, hogy megéri vagy sem. Vannak földjeink is – tizenöt hektár –, így a takarmánygabonát megtermeljük, nem úgy kell megvenni.
– Nem szabad ezt feladni, mert aki a nehéz időkben is kitart, az jár jól – tette hozzá Éva asszony.

Ható Imre főállásban Répcelakon villamostechnikusként dolgozik, amellett a család bekapcsolódott a falusi turizmusba is. Dr. Horváth Ciprián csornai állatorvos szerint nem jellemző, hogy egy anyakoca huszonegy kismalacot hozzon a világra, ez kiemelkedő szaporulatnak számít. Elmondta, ha a malacok az első huszonnégy órában hozzájutnak az anyatejhez és vele együtt az ellenanyaghoz, a továbbiakban pedig kiegészítésként is kapnak tejet, akkor megmaradhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs igény a diákmunkára

Nehéz dolguk van azoknak a rábaközi diákoknak, akik lakó- helyükön szeretnének nyári munkát… Tovább olvasom