Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Húsgyári ösztöndíj a hentestanulóknak

Kapuvár - Több mint harmincezer forint ösztöndíjat fizet havonta a Kapuvári Hús Zrt. a hentestanulóknak.A Berg-szakiskolába idén eddig tízen jelentkeztek, míg az elmúlt két évben senki sem.– Idén eddig tíz jelölt van a gyár által támogatott hentesképzésre úgy, hogy az előző két évben senki sem jelentkezett – mondta el portálunknak Bedecs Pál, a Kapuvári Hús Zrt. vezérigazgatója, hangsúlyozva: a kapuvári húsgyár kiemelt jelentőségű a város és környékének életében, nemcsak mint termelő nagyüzem, hanem az egyik legnagyobb foglalkoztatóként, több száz család megélhetésének forrása is. Nem mindegy, hogy az egykori húsipari városból hányan tudnak dolgozni az üzemben, napjainkban nagy szükség van a képzett szakemberekre, ezért nyújtunk segítséget a Berg- szakiskolának – mondta a vezérigazgató.

Míg a 2004/2005-ös tanévben és a következő esztendőben tizenhárman tanulták a hentesszakmát, ezután két évig senki nem jelentkezett a gyár és az iskola felhívására – tette hozzá Bedecs Pál. Szerencsének mondja, hogy az idén kezdődő tanévben eddig tízen jelentkeztek és még lenne szabad hely a képzésre. A vezérigazgató kijelentette: azok a tanulók, akik szerződést is kötnek, már szolgálati időt is szereznek a tanulmányi idő alatt. Emellett a gyár étkezést, munka- és védőruhát, valamint utazási költséget is biztosít, ám ami a legfontosabb, a tanulók havonta 34.500 forintot kapnak tanulmányaik ösztönzésére. A diákok szakmai képzését (húsipari termékgyártó szakon) Kovács Árpád végzi.

Hiányzó hentesek, ösztönzött képzés: A kapuvári húsgyárban szükség van a képzett szakemberekre, ezért támogatják a tanulókat.
Hiányzó hentesek, ösztönzött képzés: A kapuvári húsgyárban szükség van a képzett szakemberekre, ezért támogatják a tanulókat.

Bedecs Pál vezérigazgató megjegyezte: olyannyira fontos a szakmai képzés, hogy jelenleg tizennégy-tizenhat hentest is fel tudnának venni.

Nagyné Szabó Nikoletta, a Berg-szakiskola igazgatója nem érti, hogy az elmúlt két évben miért nem találtak jelentkezőt a hentes szakra. A mostani tanulók elmondásuk szerint azért választották ezt a szakmát, mert a gyakorlat megszerzése után könnyebben vállalhatnak nyugat-európai munkát. – A tíz jelentkező – az előző évek ismeretében – bennünket is meglepett, ám azt el kell mondanom, mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítottak a megfelelő képzéshez. Akik tizennégy évesen lépnek a szakképzésbe, két év elméleti képzésben vesznek részt, majd ezt követően tanulják a gyakorlati ismereteket. Az elméleti órák a Bergben lesznek, a szakmai gyakorlatot azonban már a húsgyárban tartják.

– Hozzá kell tennem, hogy az egykor népszerű és ösztönzött varrónőképzés már teljesen eltűnt az intézmény palettájáról, pedig például a Diadalnak és a Ruhaipari Zrt.-nek is szüksége lenne képzett varrónőkre – tette hozzá a Berg igazgatója.

Olvasóink írták

 • 5. nobody12 2010. november 28. 22:26
  „hát jahh ez a szívás.Mert tényleg 34-ezerről lemegy hirtelen 12 ezer ft-re...
  Aztán mai világból már mit csináljanak az emberek 12e ft-ből? Persze azt gondolják biztos hát mert diák.... annyi jár..A nagy... több járna!Minimum 29e ft!Nem tudom ki vitte le,de az beveheti!”
 • 4. Balázs23 2010. november 28. 22:21
  „"Kapuvár - Több mint harmincezer forint ösztöndíjat fizet havonta a Kapuvári Hús Zrt. a hentestanulóknak.A Berg-szakiskolába idén eddig tízen jelentkeztek, míg az elmúlt két évben senki sem. "

  Én is mint a Többi tanuló 1-2 kivételével a jó ösztöndíjért jelentkeztünk meg persze a Szak érdeklt minket!
  De a tavalyi Tanuló diákok kaptak 34 valahány ezer Ft-t..Mikor alláiraták velünk a Szerződést már a papiron az ált Hogy 14 400Ft jön Abból 2000Ft levonás és így kapunk kemény 12 400Ft-t,ja és ha betegvagy,tápénzes papírt viszel vonják a maradék pénzedet is... Szal így jártunk :)”
 • 3. janika 2009. augusztus 25. 12:28
  „Ide csak igazgatónak érdemes menni,vagy hús vizezőnek?”
 • 2. kisördög77 2009. augusztus 25. 04:36
  „a jó hentesek mind elmentek münchenbe!”
 • 1. SzÁ 2009. augusztus 24. 19:27
  „Ha normálisan megfizetnék a munkásokat, akkor nem lenne henteshiány a gyárban!
  Akinek van egy kis esze és van hová, az menekül innen! Szegény dolgozók reggel eljönnek otthonról és majd valamikor este hazaérnek, hát kinek hiányzik ez az életmód?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép megyei eredmények a virtusvetélkedőn

A közelmúltban rendezték meg Táplánszentkereszten a Kárpát-medence magyarlakta települései… Tovább olvasom