Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Hűség és tisztelet az ősök iránt Vitnyéden

˝Az elmúlt másfél évtized nem jelent nagy múltat, de arra mégis jó alkalom, hogy értékeljük a Vitnyédiek Baráti Köre tevékenységét˝ – mondta a kör alapító szervezője.

– Megalakulásunkkor leírtuk céljainkat és kértük, hogy aki azokkal egyetért, szívesen venne részt munkánkban, jöjjön közénk. Az első összejöveteleinken már 50–55 helyben lakó és a községből elszármazó lelkes tag jelent meg. Az együtt megélt közös múlt mellett a falu mai élete iránti érdeklődés is erős összekötő kapocsnak bizonyult – tájékoztatott Timár Lajos, a Vitnyédiek Baráti Köre egyik alapító szervezője.

Elmondta, az azóta megjelent, Vitnyéd történetével foglalkozó írásos anyagok vagy cikkek, a község mai életéről, aktuális eseményeiről szóló beszámolók mindig nyújtottak elégséges témát, információt találkozásaikra.

A helyben lakó tagokon kívül sokan jelentkeztek elszármazottak is. Legtöbben Sopronból, Kapuvárról, Győrből. Sajnos az alapítók között egyre többen már csak odafentről kísérhetik figyelemmel a baráti kör életét és sokan betegség miatt kénytelenek ritkábban megjelenni vagy elmaradozni. Létszámuk sajnos apad, és mint minden élő szervezet, a tagság is elöregszik. Ezért most is azok felé a fiatalok, fiatalabbak felé fordulnak, akikben él a szülőföld, a lakóhely iránti tisztelet, hogy jöjjenek és folytassák a község, annak hagyományainak megőrzését, amely hűséget fejez ki az egykorvolt Sopron megyei halászfalu, a benne élt őseik iránt.

– Annak idején megalakulási szándékunkat támogatólag fogadta az önkormányzati testület, Horváth Jenő polgármester, majd szervező, de anyagi, erkölcsi segítséget nyújt számunkra Tóth Kálmán, a falu mostani vezetője is. Mindkettőjüknek köszönettel tartozunk ezekért. Községünk egy-egy részében tett sétáink alkalmával tapasztalhatjuk azt a különbséget, fejlődést, amely az egykor kenyeretlennek mondott Vitnyédet a mai képével összehasonlítva nekünk, hazalátogatóknak is jelent. Mindig örömmel nyugtázzuk a falun átutazó barátaink, ismerőseink elismerő szavait arról, amit ott tapasztalnak. Ők természetesen csak a Fő utcát látják, mi azt is, ami nemcsak a ˝köszönőoldalra˝ jellemző, hanem a régi Kertaljára, az új utcákra is. Virágos, tiszta, sok zölddel, díszcserjével beültetett parkokat, utakat, tereket. Minket is meglepett – valószínű, kevés településen tapasztalható hasonló példa –, miszerint az önkormányzat a polgármesterünk szervezésében minden hétvégén összeszedeti az autóút mindkét oldalára elszórt szemetet az erdő nyugati végétől egészen Kapuvárig. Nem írja ezt elő senki, belső igényből, a rend szeretetéből fakad – fogalmazott Timár Lajos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai cserkészek a Balaton környékén

Balatoni kerékpáros cserkésztábort szervezett a csornai 63-as Számú Bessenyei Cserkészcsapat. Tovább olvasom