Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Hősi emlékművek sora a Rábaközben

Kilencven évvel ezelőtt négy faluban, Barbacson, Bősárkányban, Acsalagon és Maglócán egyszerre leplezték le a hősök emlékszobrait és -tábláit.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata két éve kezdte el összegyűjteni az első világháborús hősök tiszteletére állított emlékművek adatait. Azóta már két naptárat is kiadtak 26 emlékmű képével („Kövekbe vésett háborús emlékezet", Kisalföld, 2016. január 14., „Hősi emlékművek naptára", Kisalföld, 2017. január 31.). A kutatás tapasztalatairól Szalay Balázs számolt be: 

„A világhálón megtalálható időpontok nem minden esetben megbízhatóak, ezért a korabeli sajtóban próbáljuk megtalálni az emlékművek avatási időpontjait. Ez ugyan időigényes, hiszen a mai Rábaköz településeinek egy része Sopron, másik része Győr vármegyékhez tartozott, így több folyóiratból kell tájékozódni. A megtalált beszámolók az ünnepségek lefolyásáról is tudósítanak. Egy faluban több emlékművet is állíthattak, például Edvén néhány hónapnyi eltéréssel az evangélikus és a katolikus hívek is elkészítették a saját emléktáblájukat. Csornán három emlékjelük is volt az elesetteknek: a premontrei templom előcsarnokában, a zsidó temető ravatalozójában és az ipartestület székházán."
A kónyi Hősök szobrának avatása 1924-ben.
A kónyi Hősök szobrának avatása 1924-ben.

– A kutatás során a Rábaközhöz tartozó 64 település kétharmadánál sikerült napra pontosan azonosítani az avatás időpontját. Érdekesség, hogy tíz faluban – Acsalag, Barbacs, Beled, Bősárkány, Edve, Egyed, Győrsövényház, Maglóca, Rábapatona és Rábasebes – 90 évvel ezelőtt leplezték le a hősi halottak emlékhelyeit. Az 1920-as évek második felére stabilizálódott a gazdaság az első világháborút és a trianoni békét követő összeomlás után, így a falvak anyagi ereje lehetővé tette, hogy e nemes célra is áldozzanak. 1927. szeptember 25-én egyszerre négy helyen leplezték le a hősök emlékszobrait és emléktábláit.

 „Az elesettek kimondhatatlanul sokat szenvedtek értünk, ezért kimondhatatlan nagy hálát is érdemelnek tőlünk" – mondta Wagner Mihály csornai plébános az acsalagi ünnepségen, ahol a templom falán helyezték el az emléktáblát. A szónok kijelölte a három feladatot is, mely az élőkre vár: a hősök tisztelete, az özvegyek és árvák segítése és az ifjúságnak a hősökszellemében való nevelése. Bősárkányban a néhány héttel korábban elhunyt Lukácsy Lajos szobrászművész alkotását Tóth Károly plébános szentelte meg. A szobor az ellenséggel szembenéző honvédet ábrázolja, akinek a lábánál egy elesett ellenséges katona van. Griger Miklós országgyűlési képviselő beszéde után Rácz Károly községi bíró helyezett el hatalmas koszorút a szobor tövében. Maglócán Perneczky Kálmán plébános szónoklata után leplezték le a svéd gránit táblát. Az itteni ünnepségen Kováts Rezső kántortanító leventéi és tanítványai szerepeltek még. Barbacson a karthauziak egykori kolostortemplomának bejárata alatt állítottákfel a hősök emléktábláját. Griger képviselő elmondta, hogy az elesettek elvárják az utódoktól, hogy a megmaradt csonka hazát ne engedjék a sírba rántani. Óváry Géza körjegyző ígéretet tett, hogy ápolják a hősök szellemét, hogy nyugodt legyen az álmuk azoknak, akik értünk haltak meg.
 
 Információt várnak
A társulat továbbra is gyűjti az emlékművek avatásáról készült fotókat, visszaemlékezéseket és meghívókat is. A helytörténet-kutatók nem csupán az első, hanem a második világháborús emlékművek készítésének idejét is szeretnék összegyűjteni, így ezekről is várják az információkat. A következő települések első világháborús emlékműveinek készítési időpontját még keresik: Babót, Bágyogszovát, Bodonhely, Cakóháza, Cirák, Dénesfa, Enese, Fehértó, Himod, Hövej, Ikrény, Páli, Pásztori, Rábacsécsény, Rábaszentandrás, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Rábatamási, Sobor. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánciskola udvaravató Kapuváron - fotók

Tánciskola udvaravató Kapuváron - fotók
Tovább olvasom