Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Hogyan ne váljunk áldozattá?

Kapuvár - A Kapuvári Rendőrkapitányság tavaly három gyermekkorú és tizenhat fiatalkorú bűnelkövetőt fogott el. Ők tizenkilenc bűncselekményt követtek el 2007-ben.

A kábítószerről és a fiatalkorú bűnözésről tartott előadást a minap Horváth László alezredes, a Kapuvári Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója a Berg-szakiskolában. Ismertette a tizenhat évesekkel az áldozattá válás lehetséges elkerülési módjait, a fiatalkori bűnözés buktatóit.

–  A helyszín megválasztása nem véletlen, hiszen az ott tanuló korosztály a legveszélyeztetettebb, amit az utóbbi években előforduló esetek is jeleznek.  Tavaly volt néhány kábítószeres esetünk, ahol a berges tanulók érintettsége felmerült, ám nem ebben látom a legnagyobb problémát. Az iskola környékén pár éve felbukkantak olyan elemek, akik zaklatták a tanulókat, próbálták megfélemlíteni őket és elvették értékeiket.  Napjainkban figyelünk erre a tevékenységre, hiszen a diákoktól érkezett információk szerint újra felbukkannak gyanús egyének a Berg-szakiskola körül –  mondta Horváth László.

Horváth alezredes osztályfőnöki órán beszélt a bűnmegelőzésről.


– Arról is beszéltem a fiataloknak, hogy ne szégyelljék bejelenteni gondjaikat a rendőrségnek, hiszen az esetek túlnyomó részében elfogjuk az elkövetőket. Abban az osztályban, ahol a tájékoztatást adta, volt is erre példa. Egyik diáknak elvették az mp3-as lejátszóját. A fiatal bejelentése után két nap alatt megkerült a tolvaj, aki két évig a börtönben elmélkedhet tettének következményeiről.

A tájékoztatók során elhangzott: a fiatalkorúaknál a jellemző bűncselekmények a rablás és a lopás. Az ezek elleni védekezés módozatairól beszélt Horváth László. Mint hangsúlyozta, ha a diákok egymásra is vigyáznak, elkerülhetik az áldozattá válást.
A hallottakról a tizenhat éves osli Füzi Tamás hangsúlyozta: ne a büntetés tartsa vissza a fiatalokat, hanem „olyan erkölcsi értékrendre van szükség, ahol az elkövetés fel sem merül". A szárföldi Élő Zoltán szerint korosztályában él egyfajta tartózkodás a rendőröktől, ám úgy véli, az egyenruhások jelenléte a szórakozóhelyeken és a köztereken inkább megnyugtatólag hat a fiatalokra.

Fiatalkorú bűnelkövetők

A Kapuvári Rendőrkapitányság tavaly három gyermekkorú és tizenhat fiatalkorú bűnelkövetőt fogott el. Ezen fiatalok és gyermekek tizenkilenc bűncselekményt követtek el 2007-ben. Ám 2003-ban tizennyolc – fenti korosztályú – elkövetőnek közel ötven bűncselekményt róttak fel. Helyszíni gyorsfelmérésünk szerint  a tizenhat évesek egynegyedének környezetében már felbukkant a kábítószer.

Olvasóink írták

 • 3. ricsy_x 2008. február 27. 20:23
  „Szerintem e flée elöadásokat gyakraban kele tartani mert erre azért szukség van és szerinten ez rövid idön belul megis szüne. mert ez a gyerekekre hatásal van.
  Én az ilyen elöadásokat támogatom mert ezekre szükség van és eredménye is lesz az én szemszögemböl nézve!”
 • 2. LECCEN 2008. február 15. 01:01
  „Ha a bűnelkövetést és a jog nem ismeretéből fakadó idióta érveket szeretnénk hallgatni, elég ha kapuváron igazoltatnak...
  nagy fiúk ám a rendőrök..


  Üdv:

  egy leendő ügyész”
 • 1. Nagy Árpád 2008. február 04. 17:31
  „Tisztelt Horváth alezredes Úr!
  Ugorjon már ki a zsebéből, ez iskola, nem legénységi szálló! A rendőrtisztire járt már? Javaslom végezze el! Ne tegye a búráját a karperecével, sem. Méltatlan egy rendőrhöz ez a megjelenés. Látom a frizurája is arra utal, hogy Ön a "kiemelt" ügyek főelőadója. No ahhoz valóban méltó!
  Ahogy látom az egyik fickó már be is aludt a színvonalas előadástól! További sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai együttműködés a környezetért

Csorna - A Comenius-program keretében hét országból érkeztek pedagógusok Csornára. Iskoláik a… Tovább olvasom