Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Hetven éve élnek szeretetben

A veszkényi Németh Anna néni és Sipos Béla bácsi a hétvégén ünnepelték 70. házassági évfordulójukat.
Veszkényben születtek és a mai napig ott élnek Németh Anna néni és Sipos Béla bácsi, akik a hét végén ünnepelték hetvenedik házassági évfordulójukat. A családi körben megtartott ünnepségen az idős házaspár elmondta: már gyermekkorukban ismerték egymást, a szülői házak kertszomszédok voltak.

A kilencvenhat éves Béla bácsi a mai napig emlékszik arra, amikor felesége kislányként a gyümölcsöt szedte a kertben. A kilencvenéves Anna néni szerint férje hat évig udvarolt neki, bár azt hozzátette: kezdetben csak barátok voltak, Béla bácsi szándékai az utolsó két évben komolyodtak meg.

– Férjem már az udvarlás alatt is szeretett a családom körében, kisebb húgomnak még tanulni is segített – mesélte Anna néni.
Fiatal korukban – ahogy akkoriban szokás volt – mindketten a család földjein és a ház körül dolgoztak, Béla bácsi emellett még zenélt is, ahogy mesélte, a környékbeli falvakat járták öt kollégájával. Amikor feleségével 1936-ban megházasodtak, utána nem sokkal abbahagyta a muzsikálást. Anna néni mosolyogva jegyezte meg: „Nem engedtem, hogy mellettem csavarogjon." Azt azonban hozzátette: míg férje zenélt, a falubéli legények közben mindig megtáncoltatták.

Házasságkötésükkor mindketten húszas éveiket taposták. A környék egyik legnagyobb lakodalmát tartották, ahol egy ötvenfős dalárda adta a szerenádot az ifjú asszonynak. A közbejött háború sem szakította el őket. Béla bácsinak egy komoly balesete volt, ami miatt – talán szerencsére – nem vitték el katonának. Akkor már saját földjeiken gazdálkodtak. Tizenegy holdjukkal mentek később a szövetkezetbe, ahol nyugdíjaskorukig dolgoztak.

Anna néni és Béla bácsi is népes családból származik. Házasságukból négy gyermek született, mellettük még hét unokájuk és kilenc dédunokájuk is köszöntötte őket a hétvégi ünnepségen.
Hetvenedik házassági évfordulójukon az idősek elmondták: véleményük szerint a hosszú házasság titka a békesség és a megelégedett, dolgos élet. Anna néni szerint az eltelt hét évtized alatt egyetlen hangos szó sem volt köztük. A bennük lévő békesség ismerőseikre is kisugárzik, hiszen Béla bácsi szerint még nem volt haragosa.

Nyugdíjas napjaikat pihenéssel, főzéssel töltik, a rokonok szerint Anna néninek van a legfinomabb húslevese. Az idős házaspár elmondta: a mai napig a legnagyobb öröm számukra, ha a gyermekeik, unokáik meglátogatják őket. – Ha nem jönnek időben, odaállok az ablakhoz figyelni őket – mesélte Anna néni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentesítés és gépkocsiutalványok

Tizennyolc év alatt megtízszereződött a taglétszám a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom