Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Heti öt óra német Győrsövényházon

Nyolcosztályos nemzetiségi iskolaként működik Győrsövényház oktatási intézménye 2005-től.
Nyolcosztályos nemzetiségi iskolaként működik Győrsövényház oktatási intézménye 2005-től. Ápolják a sváb hagyományokat, és kiemelt óraszámban tanulnak németül a gyerekek.

A Kisalföld keddi számában tévesen szerepelt Győrsövényház azon községek között, ahol csupán alsó tagozatos évfolya-
mok vannak az iskolában. A tóközi településen 2005 óta német nemzetiségi intézmény működik. Felelevenítették a sváb hagyományokat, amelyeket az 1946-os kitelepítés „tépázott meg" alaposan. Akkor 500 német ajkú győrsövényházit kényszerítettek falujuk elhagyására.
– 2005 óta német nemzetiségi az iskolánk, a német nyelv emelt szintű oktatása akkor kezdődött – tudtuk meg Hokstok Imre polgármestertől. – Az országos német kisebbségi önkormányzattól kellett annak idején működési engedélyt kérnünk. A követelményeknek megfelelően átalakítottuk a pedagógiai programot és megkezdődött a képzés. A nemzetiségi iskolává válás után a gyerekek heti öt órában tanulják a német nyelvet, az alsóban az előírások szerint nemzetiségi pedagógusok dolgoznak.

A polgármester elmondta: a nemzetiségi oktatásra plusztámogatást kap az intézmény. A megváltozott pedagógiai program következményeként emelkedett az iskola óraszáma is. „A nemzetiségi oktatás bevezetésével plusz tízszázaléknyi óraszámot kaptunk" – jegyezte meg Hokstok Imre.
A győrsövényházi iskolában a nyelvtanítás mellett hangsúlyt fektetnek a nemzetiségi kultúra ápolására is.

– Az önkormányzat mindent megtesz, hogy az iskola továbbra is működőképes legyen. Úgy néz ki, hogy a fenntartását biztosítani tudjuk a jövőben. A szomszédos községek, Bezi és Fehértó iskolái is nemzetiségi intézmények lettek. E két településen alsó tagozat működik, tehát az oktatást a győrsövényházi iskolával folyamatossá lehet tenni – hangsúlyozta Hokstok Imre.

Cs. K. A.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindentudó vízórák

Az üzemmérnökség vezetőjétől megtudtuk, hogy a beépített mérők az eddigi tapasztalatok alapján beváltak, ezért a Pannon-Víz zrt.-hez tartozó településeken az elkövetkező négy év során az összes vízmérőt lecserélik. Idén Csornán folytatódik a csere – Kis-Csornán már elvégezték a munkát –, most a 85-ös főúttól északra levő terület következik, azután pedig a főúttól délre eső városrész kerül sorra. Tovább olvasom