Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Helyi intézmények őrzik nevüket

Rábaköz - A ciráki iskola Horváth Imre, a kisfaludi Bakody Elemér nevét viseli. Nem országos hírűek, de helyben maradandót alkottak. A Rábaközben kevés példa van hasonló névadásra.

A Rábaközben nem jellemző, hogy intézmények, civil szervezetek a településhez kötődő, helyben alkotó emberek nevét vegyék fel. Alig tíz példát találtunk az ilyen, egyébként tisztelendő és követendő névadásra. A csornai könyvtár Martincsevics Károly könyvkötő-nyomdásznak, a ciráki iskola Horváth Imre igazgató-tanítónak állít emléket. A Bakody unoka is büszke rá, hogy nagyapja nevét viseli a kisfaludi tanoda.


Negyven évig tanított

1998-ban keresték meg a kisfaludiak a Bakody családot, hogy a helybeliek döntése szerint Bakody Elemérről neveznék el iskolájukat. 1920-tól negyven esztendőn át volt a község evangélikus kántortanítója. Életével, munkájával tekintélyt szerzett. Türelemmel, szigorral, de szeretettel tanított. Jellemző munkásságára sírfelirata a temetőben: ˝Gyorsan folyó időmet az Úr nem adta hiába.˝

– Meghatódtunk, amikor a kisfaludiak úgy döntöttek, nagyapám nevét viselje iskolájuk – mondta a Kisalföldnek Bakody Attila, aki a csornai földhivatal vezetője. – Igaz, a falubeliek addig is Bakody-iskolaként emlegették. A névadó ünnepség felemelő, megtisztelő volt. Öröm volt látni és hallani, hogy mennyien emlékeznek rá jó szívvel és emlegetik tisztelettel a nevét.

Bakody Attila büszke rá, hogy 1998-ban nagyapjáról nevezték el a kisfaludi iskolát.
Bakody Attila büszke rá, hogy 1998-ban nagyapjáról nevezték el a kisfaludi iskolát.

Ha bárhol a világban kisfaludi emberekkel találkozom és meghallják a nevemet, egyből tudják, hogy a Bakody tanító úr családjába tartozom- mondta Bakody Attila.

Bakody Attila gyakran jár Kisfaludra, ilyenkor mindig felnéz nagyapja emléktáblájára az iskolaépület homlokzatán.

– Büszkeség tölt el olyankor és eszembe jutnak a nagyapámmal kapcsolatos emlékeim. Noha közel negyven éve meghalt, úgy tapasztalom, a helyiek nem felejtették el és a fiatalabb generációk is tudják, ki is volt az iskola névadója – jegyezte meg Bakody Attila.


Igazgató Cirákon, tudós pap Maglócán

Cirákon szintén egy nagy tekintélyű pedagógus nevét viseli az iskola. 2003-ban volt a névadó, az ünnepségen az akkor 91 esztendős igazgató úr is részt vett. Horváth Imre 1942-től 1972-ig előbb mint kántortanító, később mint igazgató dolgozott az intézményben. Maglócán a községi könyvtár Kövér Fidél premontrei kanonok, volt helybeli plébános nevét viseli. Tudós tanárként, történészként megírta a falu történetét, feldolgozta a település és környékének néprajzát, hagyományait, legendáit. A romos templom felújítására összefogtak a maglócaiak és anyagi áldozatot is vállaltak. Kövér Fidél 1950-ben került a Hanság-széli településre, 1993-ban halt meg, a helyi templom kriptájában helyezték örök nyugalomra.

A ciráki iskola 2003-tól viseli Horváth Imre igazgató nevét.
A ciráki iskola 2003-tól viseli Horváth Imre igazgató nevét.

Martincsevics-könyvtár Csornán

A csornai városi könyvtárat az 1990-es évek közepén nevezték el az 1866-ban született Martincsevics Károly helyi könyvkötőről, nyomdászról. Kapuváron a település szülöttjének, Pátzay Pálnak a nevét viseli az egyik általános iskola. Kórházukat szintén földijükről, Lumniczer Sándor sebészről, Görgey Artúr törzsorvosáról keresztelték. A kapuvári szakiskola Berg Gusztáv báróról kapta nevét, aki a XIX. század végén a település jótevője volt. Farádon Király Iván tanár, ornitológus, Hanság-kutató nevét vette fel az általános iskola.

Emléktábla a kisfaludi iskolán.
Emléktábla a kisfaludi iskolán.

Egyesület és kultúrház

Rábacsécsényben működik a Molnár János Egyesület, ami az iskola támogatását, rendezvények szervezését tűzte ki célul. A névadó a községben született 1728-ban, tudós jezsuita író-tanár volt. Szívügyének tekintette a magyar nyelv ápolását, tanítványai közt tudjuk Révai Miklóst is. Nevéhez fűződik az első magyar nyelvű fizikatankönyv megírása. A csécsényiek kultúrházának homlokzatán tábla hirdeti: Dr. Sólymos Szilveszter Kultúrház. A bencés szerzetes a Rába-parti faluban gyerekeskedett. A helyiek büszkék és emlékeznek rá.

– Mindketten tudós pap-tanárok voltak, méltók arra, hogy nevüket, emléküket megőrizzük – fogalmazott a Kisalföldnek Kovács Teodóra polgármester, a Molnár János Egyesület elnöke. – Molnár János is és Sólymos Szilveszter is olyan életutat jártak be, mely példa lehet előttünk. A tudománynak és a vallásnak szentelték életüket, nekünk, mostani rábacsécsényieknek szeretetteljes feladatunk, hogy megőrizzük az utókornak nevüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés

Enese - Június 25-én, csütörtökön este hat órától ülésezik a község képviselő-testülete a… Tovább olvasom