Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Havi egymillió az alapítványi iskola működéséhez

Vitnyéd–Rábaköz - Az érdekelt önkormányzatok anyagilag is hozzájárulnak a településeken működő alapítványi iskolák működéséhez. A polgármesterek mindenáron helyben tartják intézményeiket.
– Többször tanácskoztunk Nagy Ottó úrral, a Vocational Academy (VA) elnökével az alapítványi iskolák körül kialakult finanszírozási helyzetről, de a vitnyédi képviselő-testület egyhangú döntése alapján a település vezetése minden szükséges segítséget megad ahhoz, hogy az iskola zavartalanul tudjon működni – jelentette ki az elmúlt napok eseményeire (Kisalföld, 2008. január 30.) reagálva Tóth Kálmán vitnyédi polgármester.
Több lehetőség után

Hangsúlyozta, az oktatás biztosítása törvényileg előírt önkormányzati feladat, melyet a vitnyédiek úgy oldottak, oldanak meg, hogy az a falunak a legjobb legyen.

– Tavaly nyáron több lehetőséget is megvizsgáltunk, mielőtt a VA mellett döntöttünk. Mind a testület, mind a helyi lakosok a legmesszebbmenőkig támogatták a döntést – hangsúlyozta a polgármester. Úgy véli, a helyzet kialakulásához az állam felelőtlen magatartása is hozzájárult.

Vitnyédi iskolások: A település vezetői szerint mindenáron helyben maradnak.


A járhatóbb út

– Meg tudom érteni a VA elnökét akkor, amikor az alapítványi iskolák financiális nehézségeiről tájékoztat bennünket, nekünk viszont az a dolgunk, hogy az iskolát mindenáron helyben tartsuk – hangoztatta Tóth Kálmán. Ehhez még hozzátette: a település pénzét – ami havonta nem éri el az egymillió forintot – csak a vitnyédi iskolának szánják, és ez a polgármester szerint még mindig járhatóbb út, mintha évente negyvenmillióval támogatnák meg az önkormányzat által működtetett intézményt.

Még van elmaradás

– A vitnyédi iskola színvonaláról csak jót tudok mondani, ezt hallottam a szülőktől is – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, augusztus végéig biztosított az intézmény működése. Tóth Kálmán hozzátette, a pedagógusbérek kifizetésében van még elmaradás, az óvónők megkapták a teljes fizetést. Kijelentette: a tanárokat, óvónőket hagyni kell dolgozni, a finanszírozási problémák kezelése az alapítvány, és mostantól az önkormányzat feladata.

A vitnyédihez hasonló gondokkal küzd más rábaközi település alapítványi fenntartású iskolája is. A fentiekre utalva hasonló nyilatkozatot tett Fodor József osli polgármester is. Kijelentette: intézményük mindenképpen helyben marad, az önkormányzat anyagi hozzájárulásáról még folynak a tárgyalások az iskola üzemeltetőjével.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. vtnyédi 2008. március 16. 17:23
  „SZEMETEK!!!
  Március 10 - 14 !!! Huszadika ??? - Meddg várjuk még ???”
 • 32. vitnyédi 2008. március 06. 07:12
  „Kedves Vitnyédiek!
  Vitnyéden továbbra is dübörögni fog a voci.Igaz,hogy a lejtőn lefele,de dübörög.Nem baj ,hogy minden létező felügyeleti szerv vizsgálatot indított ellene,nem baj ,hogy nem fizeti a dolgozókat, nem baj ,hogy nem fizeti a rezsit,nem baj ,hogy nem biztosítja a munkához az elemi feltételeket.A lényeg,hogy a képviselő testület még mindig egyhangúlag támogatja.Mondom,dübörög,de remélem,hogy mire leér a lejtő aljára,csak azok lesznek mellette akik még mindig egyhangúlag támogatják.”
 • 31. Reális 2008. március 05. 11:54
  „Tóth Kálmán! Nem kellene úgy viselkedni mint trágyadombon a kakas az úr én vagyok. Az én falum, minden az enyém én parancsolok nélkülem semmit. Pedig Tóth Kálmán ha tudna tovább látni akkor nem ragaszkodik az iskolájához hisz az is Tóth Kálmáné,Nyugat Európában évtizedek óta busszal, szállitják a gyermekeket ovódába,iskólába.”
 • 30. vitnyedi 2008. március 03. 18:43
  „Hát nem hinném, hogy ő a körülmények áldozata.Az áldozatok a hónapok óta ingyen dolgozó pedagógusok.Ő és a többi döntéshozó
  biztosan minden alkalommal időben megkapja a bérét.A dolgozók meg dögöljenek éhen a családjukkal együtt.Egyetlen cél lebegett a szemük elött,minden intézménytől megszabadulni ,bármi áron.”
 • 29. anyci 2008. március 03. 16:59
  „Hát valaki2!A polgármester is a körülmények áldozata,biztos nem így képzelte el az iskola jövőjét.Neki is az lett volna a jó,ha leveszi a válláról a gondot a Voki és aziskola is megmarad,tehát elégedettek a falu lakosai.Bár nem tudom honnan írtad,de talán ezt nem érdemelte meg a falu feje ezt a hangnemet.”
 • 28. ú.-i szülő 2008. március 02. 21:46
  „valaki2! Nem tudom nálatok mit követett el polgármester uratok,de szerintem nem helyénvaló őt szidni, nem ő tehet róla, hogy nem fizet a NOL! Újkéren csak dícsérni tudom a hozzáállásáért!”
 • 27. A másik veritas 2008. március 02. 12:48
  „Kedves valaki2!
  Kérlek, hogy ne minősítsd a polgármester urat ily módon.Ez csak ront az amúgy is elmérgesedett helyzeten.Bennem is hatalmas indulatok vannak,de ne szemétládázzuk le egymást egy nyilvános fórumon.Őrizzük meg az emberi méltóságunkat!”
 • 26. a másik veritas 2008. március 01. 19:19
  „MÉG MINDIG NINCS FIZETÉS.ELKEZDTEM SORRA VENNI A ROKONOKAT,KITŐL TUDNÉK MÉG KÖLCSÖNKÉRNI.HÁT...NEM SOKAN MARADTAK.”
 • 25. valaki2 2008. március 01. 15:34
  „Szemétláda NOL - polgármesterrel együtt!!!”
 • 24. a másik veritas 2008. február 25. 18:53
  „Ma sincs fizetés.A családom eljutott a teljes anyagi összeomlásig.
  Hetek óta nem tudok aludni.Remélem a polgármester úr és a kép-viselők jól alszanak.Gratulálok mindnyájuknak,ez jó mulatság,férfi munka volt.”
 • 23. kuckómackó 2008. február 20. 19:32
  „Beihammer Istvánné!Tud olvasni?Nem görgette végig a hozzászólásokat?Vagy viccel?Nem vicces,ami a vokis sulik háza táján történik.Vagy a nyomorba akarja dönteni a pedagógusokat?”
 • 22. a másik veritas 2008. február 20. 18:07
  „MA SEM KAPTAM FIZETÉST,CSAK A PAPÍRT, HOGY KAPTAM FIZETÉST.
  HOLNAPTÓL MÁR CSAK VIRTUÁLISAN TUDOK VÁSÁROLNI A BOLTBAN.”
 • 21. ojcabojca 2008. február 20. 12:13
  „Kedves Asszonyom!

  Ön megtette, amit az én polgármesterem nem: érdeklődött. Ezzel elkerülhet egy nagy hibát. Bízzon a tanáraiban és próbáljon meg egy laza (közös igazgatási) társulást létrehozni. Ezek az idők hamarosan elmúlnak és Középfölde ismét az okos hobbitok hazája lesz.”
 • 20. a másik veritas 2008. február 19. 15:33
  „Kedves Asszonyom!
  Javaslom,hogy az alapítványi iskolák dolgozóival is vegye fel a kapcsolatot,akik 2 hónapja nem kapnak fizetést.Van ahol még ennél is hosszabb ideje.Biztosan helyesen tudnak dönteni.”
 • 19. Tedy 2008. február 19. 13:18
  „Tisztelt Behihammer Istvánné!
  Feltehetőleg - ha már hozzászólást írt a cikkhez - elolvasta az előző hozzászólásokat is! Könyörgöm, Önnek ez nem elég arra, hogy tisztán lásson?”
 • 18. Beihammer Istvánné 2008. február 18. 22:28
  „Szeretnék Tóth Kálmán polgármesterrel kapcsolatot teremteni.Érdekel az alapítványi iskola tipus.A Tolna megyei Dalmandi általános iskola is veszélyben van.Szeretném tudni, milyen feltételei vannak az alpítványi iskola megalapozásának.Lehet, hogy csak így lehet itt tartani a ta-
  nulókat, de meg kell próbálni valahogy az iskola fennmaradását
  megmenteni.Tanácsra lenne szükség, ahhoz, hogy a képviselő
  testület jól döntsön.”
 • 17. mindegy 2008. február 18. 17:28
  „MA SEM KAPTAM FIZETÉST.A VOKINÁL AZT MONDJÁK,ÉRDEKLŐDJÜNK AZ ÖNKORMÁNYZATNÁL.
  ÉRDEKLŐDÖM:MIKOR KAPOK FIZETÉST?”
 • 16. a másik veritas 2008. február 15. 16:39
  „Hol van a február15-re ígért fizetésem? És az elmaradt decemberi?
  Vagy itt is joghézag van?”
 • 15. isaura 2008. február 09. 11:23
  „Tisztelt Tóth Kálmán Úr!
  Örülök,hogy hagyni akarja dolgozni a pedagógusokat.De a tag- iskolákban nem csak pedagógusok dolgoznak.Nekik is szükségük lenne a fizetésükre.Elég a sok mellébeszélésből és csúsztatásból!
  Kérem az elmaradt decemberi béremet és a teljes januárit.”
 • 14. elek 2008. február 07. 23:05
  „"Az hogy a vokival ez van azt nem lehet előre tudni."
  Bár a jóslás nem egzakt tudomány, de szerintem előre lehetett látni néhány dolgot. NOL az egyeztetések idején letagadta, hogy valaha is voltak fizetési problémái, és teljesíthetetlen dolgokkal etette a falvak lakosságát az önkormányzatokkal együtt. Aki erről beszélni mert, azt lehurrogták.
  Nem zörög a haraszt... ismerős?
  (Előre bocsátom, hogy nincs gyerekem, de saját tapasztalatból nagyon is jól tudom, milyen az, hogy másik településre kell járni már tízévesen, mert otthon nincs felső tagozat.)”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajokat fogott

Bogyoszlón a lopott holmival tartottak hazafelé azok az elkövetők, akiket szolgálaton kívüli rendőr fülelt le a minap. A tettesek előzőleg egy osztrák állampolgár családi házának melléképületét fosztották ki. Tovább olvasom