Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Hatékonysági vizsgálat a tejüzemben

Csorna - Technológiai fejlesztéseket, új termékek bevezetését tervezik a Solemizo Zrt. csornai tejüzemében. A változásokat már új igazgatóval élik meg. Németh Ernő nyugdíjba vonult.

Vezetőcsere történt a Solemizo Zrt. csornai tejüzeme élén. A gyárat húsz éve igazgató Németh Ernő nyugdíjba vonult. Helyét Mesterházi Imre vette át, aki a Solemizo Zrt. kutatás-fejlesztési és minőségbiztosítási igazgatója is egyben. Az új gyárigazgató szerint a csornai üzem piacai biztosak, hosszú távon terveznek a helyi egységgel.

Németh Ernő távozó igazgató nem szakad el a cégtől, hiszen tanácsadóként továbbra is dolgozik. A tejiparban negyvenkét esztendőt töltött el, 1981-ben került a csornai üzembe. Előbb termelési igazgatóhelyettesként, aztán gyárigazgatóként dolgozott. A Kisalföldnek az elmúlt évtizedekről is beszélt.

– A csornai gyárban 1974- ben indult meg a termelés, tejpor készítésével – idézte fel. – Az 1980-as évek közepétől kezdődtek a fejlesztések. Vaj- és vajkrémgyártás, ultramagas hőmérsékleten kezelt termékek előállítása, a tejfehérjekoncentrátum-por készítése vált lehetővé. Akkoriban 100 millió liter tejet dolgoztunk fel évente. A rendszerváltás után több változáson ment át a gyár. Az 1990-es évek elején fellendült az exportszállítás, volt év, amikor a teljes árbevétel ötven százalékát tette ki. Elsősorban az USA, Japán, Izrael és az európai uniós országok lettek a partnereink. Egy elhibázott privatizáció után egy újabb tulajdonos 2003-ban és 2004-ben fejlesztésekbe kezdett. Ez utóbbi esztendő a feldolgozott mennyiséget tekintve csúcsnak számított. 120 millió liter tej került hozzánk. 2005-től az ágazat visszaesése volt a jellemző, jelenleg 50 millió liter az évente feldolgozott mennyiség.

Jelenleg százhúszan dolgoznak a csornai tejüzemben. Horváth Gyula és Bokorné Imreh Márta, illetve munkatársaik munkahelye biztos a várható fejlesztéseknek köszönhetően.
Jelenleg százhúszan dolgoznak a csornai tejüzemben. Horváth Gyula és Bokorné Imreh Márta, illetve munkatársaik munkahelye biztos a várható fejlesztéseknek köszönhetően.

A csornai tejporgyár 2006- ban lett a Solemizo cégcsoport tagja. Az új igazgató, Mesterházi Imre két és fél éve került a vállalathoz, előtte a veszprémi tejüzem igazgatója volt. A Solemizo négy feldolgozóüzemmel rendelkezik. A csornain kívül Szegeden, Bácsbokodon és Makón vannak üzemei. Ezek között a rábaközi gyár a feldolgozott mennyiséget tekintve a második helyen áll. Legfőbb termékei a tejfehérjekoncentrátum-por, a Sole Gustoso vajkrémek, a Mizo körözött, a vajfélék, a Sole cukrozott sűrített tej, valamint a Mizo Boci kakaó, a madártej és iskolatej. Az üzemben százhúszan dolgoznak. Mesterházi Imre elmondta: a tervek között új termékek bevezetése is szerepel. Ez azt jelenti, hogy a cégvezetés hosszú távon számol a gyárral. „A technológia fejlesztésével már idén szeretnénk új termékekkel megjelenni a piacon" – jegyezte meg az új igazgató.

Az új gyárigazgató szerint a csornai üzem piacai biztosak, hosszú távon terveznek a helyi egységgel.
A tejágazatról a szakemberek elmondták: a most kialakult helyzetnek a termelők a szenvedői. Alacsony a támogatottság, nincs termékvédelem, a becslések szerint 30–40 százalék között van a külföldi áru a boltokban. A hazánkban évente megtermelt 1,3 milliárd liter tej emiatt elegendő. Arra is magyarázatot adtak, hogyan lesz a gazdáktól 60 forintért megvásárolt tej az üzletekben 200 forint. ˝Nem a feldolgozóipar drágítja, hanem a kereskedelem. A magyar termékekre nagyobb árrést tesznek, mintegy büntetve az azokat vásárlókat. A tejtermelőkkel egyébként mindig korrekt kapcsolatban voltunk, akkor is számíthattunk rájuk, amikor bajban volt a vállalat˝ – fogalmazott Németh Ernő.

– A tej felvásárlási ára Európában is csökkent. Ezt követi a magyar piac is – fejtette ki Mesterházi Imre. – Nincsenek határok, a piac közös. Arra azért számíthatunk, hogy a tej ára a jövőben emelkedik. Pillanatnyilag a termelőkkel együtt a feldolgozóipar is nehéz helyzetben van. Reméljük, mielőbb sikerül megoldani a gondokat. A Solemizón belül minden gyáregységben, így Csornán is elindítottunk egy hatékonysági vizsgálatot. Azon dolgozunk, hogy felmérjük a problémákat és lehetőség szerint javítsunk a helyzeten.

Mesterházi Imre hozzátette: a hatékonyság vizsgálata nem jelent elbocsátásokat. A tervezett fejlesztések sikeres megvalósításával a csornai tejfeldolgozó üzemnek, illetve dolgozóinak mindenképpen biztosított a jövője.

Olvasóink írták

 • 2. Putyilov 2009. július 17. 12:06
  „Van rá egy söröm,hogy lesz elbocsátás,legfeljebb más néven.”
 • 1. Primax 2009. július 16. 21:54
  „A cikkből :
  " Arra is magyarázatot adtak, hogyan lesz a gazdáktól 60 forintért megvásárolt tej az üzletekben 200 forint. Nem a feldolgozóipar drágítja, hanem a kereskedelem. A magyar termékekre nagyobb árrést tesznek, mintegy büntetve az azokat vásárlókat."
  Ez a kapitalizmus.
  " Lupus est homo homini. "
  Van a hyperekben cseh/szlovák/osztrák/német/lengyel...tej 100 - 150,- Ft között.
  A vevő mérlegelhet és dönthet...
  A magyar termelőknek/feldolgozóknak/kereskedőknek siránkozni viszont felesleges. Egyeztessenek, tárgyaljanak egymással !
  Tessék felvenni a kesztyűt és versenyezni a vásárlókért !
  Ha meg akarnak maradni a piacon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herceget vár az alakuló Esterházy-bandérium

Kapuvár - Lovas bandérium alakítását határozta el a kapuvári Lóbarátok Köre. A civil egyesület … Tovább olvasom