Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Három szervezettől „pályázták össze

Markotabödöge önkormányzata öt éven át pályázott kitartóan, hogy a községnek saját kisbusza legyen.
A falugondnoki szolgálatra ugyanis nagy szükség volt a faluban, mivel sok az idős, egyedülálló helybeli.

Kitartás és siker

Tavaly ősszel sikerült három helyről annyi pénzt nyerniük, hogy megvalósulhatott a régi elképzelés: megvásárolhatták a járművet. Az ünnepélyes átadást tegnap tartották.
– Egy hosszú folyamat és kitartó munka eredménye a mai nap – mondta Szabóné Szűcs Ildikó markotabödögei polgármester. – Öt éven keresztül pályázatainkat forráshiányra hivatkozva utasították el, már azon is gondolkodtunk, hogy önerőből indítjuk be a szolgálatot. Tavaly ősszel azonban siker koronázta törekvéseinket.

Már kipróbálták

Markotabödöge a szociális minisztériumtól 4,6 millió, az egészségügyi tárcától 2 millió forintot kapott pályázat útján. A megyei önkormányzat a pénzt 500 ezer forinttal egészítette ki, így a 7,1 millióért megvásárolhatták a Volkswagen Transportert. Az elmúlt hónapban többen ki is próbálhatták már a buszt és igénybe vették a falugondnok segítségét.

Főként időseket segít

Ahogy Szabóné Szűcs Ildikó fogalmazott: az 511 lakos negyede nyugdíjas, sok az egyedülálló, akik rászorulnak az önkormányzat segítségére. Elsősorban ők látják hasznát a szolgálatnak, hiszen az iskolások utaztatását máshogy oldották meg Markotabödögén. A minisztérium évente valamivel több, 2 millió forinttal támogatja a szolgálat működtetését.

Az ünnepélyes átadáson a markotabödögei Pszirózsa Nyugdíjasklub műsorával köszöntötték a résztvevőket. Elmondták gondolataikat a falubusz beszerzését segítő szervezetek képviselői: Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Sallai Antalné, az Országos Fejlesztési Intézet osztályvezetője, illetve munkatársa, Angyal Vera, Giczi Gellért, a szociális minisztérium munkatársa, valamint Wágnerné Kozma Judit, a Falugondnoki Egyesület titkára. Gyökér Gyula plébános felszentelte a járművet és kérte a benne utazókra az isteni áldást. Markotabödöge falugondnoka Kovács Gyula lett, aki korábban is az önkormányzatnál dolgozott.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak nagyvállalkozások tartanak több állatot

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly december és idén április között tovább csökkent Magyarország szarvasmarha-állománya. A sertés- és juhállomány lényegében nem változott, a baromfifélék száma a kacsák kivételével emelkedett. Az országos adatok a Rábaközben is jellemzőek. A térség nagy állattartó településein is egyre kisebb az állatállomány. Tovább olvasom