Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Három gépjárművel gyarapodtak

A Csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságnál három készenléti gépjárművet cseréltek ki.
A csornai tűzoltóknak százharmincegyszer kellett kivonulniuk az első félévben. Ez kevesebb, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában, amikor száznyolcvanhatszor hagyták el riasztás után a laktanyát. Ám az idei vonulásszám megfelel az ötéves átlagnak. Rácz Imre alezredes, a tűzoltóság parancsnoka, értékelve az első hat hónapot, elmondta: a tűzesetek száma közel megegyezik a tavalyival, műszaki mentést viszont többször kellett végrehajtaniuk. A lakástüzek keletkezését vizsgálva az okok között leggyakrabban a nyílt láng és az elektromosság kerül előtérbe.

A műszaki mentések egyharmadát a közúti balesetek teszik ki. Az első félévben négyen haltak meg és tízen megsérültek azon közúti balesetekben, amelyeknél a tűzoltók segítségét igényelték a mentés során.

A tűzmegelőzési területen hét esetben alkalmaztak szankciót az idei esztendő első felében, ez kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában volt. Ellenben a százhatvanhét szakhatósági ügy megegyezik a tavalyival.

– A parancsnokság létszáma, fegyelmi helyzete stabil – jelentette ki Rácz alezredes. – Jelenleg negyvenöten tartoznak az állomány kötelékébe, ebből harmincheten a készenléti szolgálathoz, a többiek a törzsállományt alkotják. Ez idő tájt – nyugdíjazások és áthelyezés miatt – hárman hiányoznak a létszámból, pótlásuk augusztus közepén várható.
A parancsnok szerint az állomány képzése folyamatos, az első félévben négyen fejezték be az alapfokú tűzoltótanfolyamot, ketten felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Szeptembertől egy ember vesz részt tűz- és katasztrófavédelmi átképzésen, illetve tűzoltótechnikus-képzésen.

Technikai téren lényeges előrelépés történt az első félévben, hisz három készenléti gépjárművet tudtak kicserélni. Az új Renault Kerax típusú vízszállító gépjárművet – ünnepélyes keretek között – a napokban adják át. Ez a tizenhét éves Liazt váltja. A Lada Niva típusú gyorsbeavatkozót Fiat Ducatóra cserélték, a harminckét éves IFA magasból mentő helyére egy Nyíregyházáról vásárolt, feleidős, küllemében és műszaki állapotában kifogástalan jármű került.

Rácz Imre alezredes kifejtette: a Csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság gazdálkodása a személyi kiadásokat tekintve időarányos. Jól állnak a dologi kiadások terén is, bár nem várt kifizetések voltak az első félévben. Az üzemanyagár és a közüzemi díjak emelkedése többletkiadást jelent, ezért továbbra is ésszerű, takarékos gazdálkodást kell folytatniuk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőkörkép a Rábaközben

A kapuvári strandot egy mosonmagyaróvári cég üzemelteti az önkormányzattal kötött bérleti szerződés alapján. Idén némileg emelték a belépődíjakat. Így a felnőttjegy nyolcszáz forintba, a diák hétszázba kerül, a gyermekek után négyszáz forintot kell fizetni. Mészáros Manuéla, az intézmény vezetője elmondta: a jegyek naponta kétszeri belépésre jogosítanak, délután egy órától pedig kedvezményeket adnak. Tovább olvasom