Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Harmincöt év a katedrán

Csorna–Kapuvár - Vizler Ilona harmincöt éven át tanított a kapuvári, egykori egyes számú általános iskolában.

Első és egyetlen munkahelye volt. Napjaink oktatásáról azt mondta: ˝nagyon más˝.

Vizler Ilona harmincöt évet dolgozott első és egyetlen munkahelyén, az egykori kapuvári egyes számú általános iskolában. A hetvenkilenc éves, csornai származású pedagógus számos kapuvári osztályt vezetett a középiskoláig.

– Kereskedőcsaládból származom, de édesapámnak már fiatalon kijelentettem, nem tudok egy íróasztal mellett megmaradni. A matematika és a kémia szeretete miatt vágtam bele a tanítóképző főiskolai tanulmányokba – mesélt a kezdetekről a kapuváriak Ili nénije. A főiskola utáni első éves gyakorlatot már Kapuváron töltötte, majd 1954-ben átvett diplomája után is maradt a Hanság fővárosában.

A ma is törékeny testalkatú pedagógust pályája kezdetén többször összetévesztették a diákok saját társaikkal, ám a nehéz kezdet után a jól adagolt szigorral kivívta a gyerekek tiszteletét. – Már a kezdetektől osztályt kaptam, osztályfőnökként egészen nyugdíjazásomig dolgoztam – mesélte Vizler Ilona. A hivatalos nyugdíj után még két évet ráhúzott azért, hogy hatodikos osztályát végigvigye.

Vizler Ilona: Harmincöt év az egyes iskolában.
Vizler Ilona: Harmincöt év az egyes iskolában.

A csornai családba született hét testvérből többen elhagyták az országot 1956-ban. – Ez a tény nem hátráltatott sosem tanári munkámban, talán csak egy alkalommal éreztem negatív felhangot – mesélte a tanárnő. Egy jutalomosztás idején merült fel a neve, végül nem kapott elismerést. A rossz nyelvek szerint azért, mert ˝olyan templomba járó kinézete volt˝. – Jó apám a templomról szólva mindig azt mondta: ˝Lányom, az életeddel kell keresztényi példát mutatnod, nem azzal, hogy hányszor jársz templomba˝ – mesélte a tanárnő.

Az idős pedagógus napjainkban is figyeli az oktatás helyzetét. A módszerekről annyit mondott: ˝nagyon más˝! – Szélesebb ismeretanyagot adnak le a gyermekeknek, feltételezve, hogy mindenki bővebben utána is néz az anyagnak – mondta a tanárnő. Hangsúlyozta azonban, a mai oktatásból hiányzik az ismeretek elmélyítése, a gyakorlás, amit pedagógusként mindig szem előtt tartott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forintmilliók jutottak a sírkertekre

Rábaköz - Az önkormányzatok pályázatokból fejlesztik a kezelésükben lévő temetőket. Tovább olvasom