Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Harmadszor is apáttá választották

Csorna - Dr. Horváth Lóránt Ödön, az újraválasztott prépost-prelátus Csornán folytatni kívánja a lelkipásztori munkát, a szombathelyi premontrei rendi Szent Norbert Gimnáziumban pedig a nagy létszámú fiatalság oktatását és keresztény szellemű nevelését.
A minap Csornán a Premontrei Prépostság anyaházában ismét – immár harmadszor – dr. Horváth Lóránt Ödönt választották apáttá a rend tagjai. Az összejövetelen részt vett Thomas Handgrëtinger generális apát is.

Dr. Horváth Lóránt Ödön 1990, a csornai prépostság újraszervezése óta vezeti a rendi életet. Az újraválasztott prépost-prelátus nehéz időszakot tudhat maga mögött. Az elmúlt közel két évtizedben rendkívül sokat kellett tennie azért, hogy kívül-belül megszépüljön Csornán a rendi épület, a templom, és újra működjön a szombathelyi premontrei rendi Szent Norbert Gimnázium. Ám tennivaló ezután is lesz bőven, hisz a prépostság irányítása mellett egyelőre a plébánosi teendők is rá hárulnak.
Dr. Horváth Lóránt Ödön élvezi rendtársai bizalmát.
Dr. Horváth Lóránt Ödön élvezi rendtársai bizalmát.


– A jövőben Csornán folytatni kívánom a lelkipásztori munkát, a szombathelyi gimnáziumban pedig a szerencsére nagy létszámú fiatalság oktatását és keresztény szellemű nevelését – mondta az elkövetkező időszak feladatairól dr. Horváth Lóránt Ödön, aki örömmel szólt arról is, hogy július 12-én dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát három diakónust szentel pappá a csornai premontrei templomban.

Pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján egyebek
mellett azt kérdeztük a prépost-prelátustól, hogy miként élte meg a rend feloszlatásától az újraszervezéséig eltelt évtizedeket? Íme a válasz: „Nehéz évek jártak az ötvenes évektől, mert bizonytalan volt az egyház létezése. Az viszont valóságos csoda, hogy visszatérhettem ide. A történelemnek az ura maga az Isten, a Gondviselő, aki az embert megtartja önmaga és a kijelölt cél számára. Az én útjaimat a gondviselés irányította. Akkor is, amikor az egyik helyről a másikra kellett menni, és akkor is, amikor az egyházat elnyomták, üldözték, a hitoktatást megnehezítették. De a papi hivatásom megmaradt és a lelkipásztori munkában örömet találtam."

Az elmúlt években dr. Horváth Lóránt Ödön munkásságát Csornán díszpolgári címmel ismerték el, Szombathelyen pedig a város oktatásügyéért díjat vehette át.

Névjegy
Dr. Horváth Lóránt Ödön Szombathelyen született, édesapja városi tisztviselő volt. Kitüntetéssel érettségizett a szombathelyi premontrei gimnáziumban 1948. június 12-én, s azután belépett a premontrei rendbe és két évig Csornán volt novícius. Az elöljárók azonban 1950-ben társaival együtt hazaküldték, hogy ne hurcolják el őket, mint a többi szerzetest. Utána a szombathelyi egyházmegye teológiai főiskoláján töltött két évet, majd 1952. június 12-én pappá szentelték. Mivel a Szombathelyi Egyházmegye Főiskolájának működését is betiltották, három évre Budapestre került a Hittudományi Akadémiára. 1955-ben kápláni diszpozíciót kapott, 1957-ben pedig doktorált. Aztán különböző helyeken és beosztásokban tevékenykedett a szombathelyi egyházmegyében. 1972-től tizenkilenc éven át a győri Hittudományi Főiskolán tanított erkölcsteológiát, lelkipásztorkodás-tant. 1990. június 12-én rendtársai tizenkét évre apátjukká, csornai prépost-prelátussá választották. Mandátuma 2002-ben járt le és akkor hat évre ismét megválasztották. Harmadszorra idén kapott bizalmat rendtársaitól.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet a Széchenyi-kastély ügyében

Győr–Rábasebes - Újabb fejezetéhez érkezett a rábasebesi Széchenyi-kastély története. Most a… Tovább olvasom