Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hagyományőrzés élőben, a földeken

Aratófesztivált rendeznek a hétvégén Szilban. Háromszáz szereplő mutatja be a nyári munkához kapcsolódó szokásokat, lesz aratófelvonulás, koszorúköszöntés és aratóbál is.
A szili Hagyományőrző néptáncegyüttes tagjai a csoport fennállásának több mint hét évtizede alatt mindig törekedtek arra, hogy a faluhoz kötődő szokásokat megőrizzék, ápolják. Évről évre felelevenítik a húsvéti locsolkodást és eltáncolják a szili búcsút. Most hétvégén az aratáshoz kapcsolódó hagyományokat mutatják be.

Schwarczkopf Gyula, a szili együttes vezetője a Kisalföldnek a rendezvényről elmondta: ezúttal nem a színpad lesz a helyszín, hanem élő környezetében „játsszák el" a legfontosabb paraszti munkát.
– Három részből áll a hétvégi rendezvény: az aratásból, az ezt követő felvonulásból és az aratóbálból – jegyezte meg a csoportvezető. – Voltak korábban is kísérletek, úgynevezett nosztalgiaaratások, de ez lesz az első igazi aratófesztivál. A hozzá kötődő szokásokat idős helyiektől gyűjtöttük össze, segítségünkre volt Szórádi József, Ruzsits Lajos, Perlaky Tibor, Németh Vince, Németh József, Majsa Imre, illetve Szabó Ferencné Dudi néni és Ruzsits Imréné Magdi néni. Pk segédkeznek az aratómunkában is. Az aratási felvonulás, a „betakarulás" a következő részlet, amelyen részt vesznek az aktív rábaközi néptáncegyüttesek: a szanyi Bokréta, a csornai Pántlika, a kónyi Pipitér, a sobori és az egyedi csoportok, a Kapuvár néptáncegyüttes, illetve a Mákvirág zenekar, a Tulipánt népzenei együttes, a Páli Dalkör és a Vági Pávakör. Közreműködésükkel rendezzük meg a verbunkversenyt. Eredeti aratóeszközöket mutatunk be és a hagyományokhoz híven köszöntjük az aratókoszorúkat is. Az aratóbálban a szanyi Greznár Zoltán és cigányzenekara húzza a talpalávalót.
Schwarczkopf Gyula elmondta: terveik szerint háromévente rendezik meg a szili aratófesztivált. A mostaniban háromszáz szereplő lép fel a falu főterén. Napközben vásárosok kínálják portékájukat és kézművesek tartanak bemutatót, például a gyékényfonók, fazekasok, népi ékszerészek, szalmafonók, kosárfonók, kovácsmesterek.

Aprótalpak és malacfuttatás

A szili Aratófesztivál július 15-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik népi játékokkal, népművészeti kirakodóvásárral és bemutatóval. Délután két órakor rendezik az aratóversenyt és az aratófelvonulást, öt órakor a verbunkversenyt. Este hét órakor köszöntik az aratókoszorúkat, ami után aratóbált tartanak. A gyerekprogramok is tizenegy órakor kezdődnek: szalmalabirintus, mesevár, népdalolás, rajzverseny, fakanálbaba-készítés. Délután egy órától „aprótalpak" versenye lesz. A legfiatalabbak részt vehetnek például a malacfuttatásban és zsákban futásban is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödörből gödörbe

Az elmúlt hét végén zárta kapuit az idén harmadik alkalommal megrendezett Kisalföld Vitnyédi Off… Tovább olvasom