Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Hagyományőrzés az óvodában

Az óvodák sok egyéb szerepe mellett fontos helyet foglal el a hagyományok őrzése, ápolása is.
Népszokások: A kapuvári ovisok a lucázást is bemutatták.
„ Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát, már inkább megjegyzi, de amiben ő maga tevékenyen is részt vesz, az bizonyosan bevésődik az emlékezetébe" – írta egy helyen Kodály Zoltán.
E gondolat jegyében beszélgettünk a hagyományőrzés szerepéről Varga Endrénével, a kapuvári lakótelepi óvoda óvónőjével, megyei szaktanácsadóval.

Vargáné elmondta: számára Kodály gondolatai azt üzenik, hogy az óvodának kiemelkedő és alapozó szerepe van a néphagyományok őrzésében. Szaktanácsadóként azt tapasztalta, a megye óvodái nagy többségében vállalták, hogy a népi kultúra megőrzésre alkalmas szépségeit megismertetik és továbbörökítik a gyerekeknek. A hagyományok őrzésében az intézmények sajátosságainak megfelelően sokszínű a paletta, az óvodák igyekeznek kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.

Fontos elem ebben az óvodai környezet megfelelő kialakítása, melyben segítséget nyújthat a népi tárgyak gyűjtése. Ki kell használni a gyerekek
kreativitását a vizuális tevékenységben, a természetes anyagok felhasználásban és nem utolsósorban a jeles napok megünneplésében. Farsangtól karácsonyig szinte valamennyi ünnepről megemlékeznek a kicsikkel. A lakótelepi ovisok egyik kiemelkedő eseménye a lucázás, amikor a szomszédos Széchenyi-iskolában mondják el a nagycsoportosok hagyományos jókívánságaikat.

„ Minden ünnepnek van egy sajátos hangulata, tartalma, jelentése. Talán a karácsonyi ünnepkör áll a gyermekek szívéhez, lelkéhez a legközelebb. A várakozás, a készülődés fokozza az ünnephez fűződő érzelmeket. Megismerkednek az advent jelképeivel, segítenek az adventi koszorú elkészítésében, Borbála napján vízbe kerül a cseresznyeág, elültetik a Luca-napi búzát, mézeskalácsot és madárkalácsot sütnek, betlehemest játszanak. A megélt játékos köszöntések beépülnek a gyerekek érzelmi világába, élvezik a népszokások humorát, játékosságát. E tevékenységünket segítik a szülők is, reméljük, hogy munkánk tovább terebélyesedik majd, és ráhajol a hagyomány lombja az iskolákra is" – mondta befejezésül Varga Endréné.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év végi árak sem szöknek az égig

A karácsonyi napok és a szilveszter nemcsak az együttlét ünnepei, hanem a terített asztalok és… Tovább olvasom