Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Győri zenész oktatja az amerikai–magyar lányokat

A magyar nagymama hazahozta Amerikában élő unokáit, hogy idehaza tanuljanak hegedülni.
„ A magyar nóta, a magyar cigányzene gyönyörű, sosem felejtem el fiatalkorom legszebb dalait" – vallja az ötven esztendeje Amerikában, Chicagóban élő, jobaházi származású Szalai Katalin. És, hogy odakint se maradjon szülőföldje muzsikája nélkül, két lányunokáját Magyarországra hozta, hogy itthon tanuljanak zenét.

Erika és Nicole Zukowski – az unokák – ugyan magyarul nem beszélnek, de hegedűn tudják a Himnuszt, a Szózatot és most már számos magyar nótát. Rögtönzött bemutatót is tartanak, nagyanyjuk és édesanyjuk szemébe könnyeket csalnak a Jaj, de magas, jaj, de magas..., a Verbunk, a Galambszívet örököltem..., Nekem olyan asszony kell..., a Két szál pünkösdi rózsa..., a Magyar rapszódia, a Csárdás hangjai. Közben Kata Zukowski arról beszél, hogy lányai már odakint megtanultak hegedülni, de a magyar zenét nem volt kitől elsajátítaniuk.

– Szerettük volna, ha a magyar nótát, a hagyományokat is megismerik a gyerekek – újságolta. – Úgy döntöttünk, hogy az idei rokonlátogatást összekötjük a tanulással. Győrben, Bánki Horváth Sándor tanár úrban nagyon jó pedagógusra találtunk. Erika és Nicole annyira megszerették őt is és a „tananyagot" is, hogy nem is akarnak hazautazni. Mindennap három órát gyakoroltak. Több mint 150 magyar nóta kottáját kapták meg, de a legfontosabb, hogy szakértő muzsikustól hallják is a játékot. Azt hiszem, lehet kottából jól játszani, de hallás után tudják igazán eljátszani a magyar dalokat.

Erika és Nicole Amerikában nem kisebb cigányzenészektől hallott először magyar muzsikát, mint Sántha Ferenc és Szalay Antal. Odakint ugyanis lakóhelyükhöz közel működik a Paprikás étterem, ahol a Zukowski család is gyakran megfordul. Amikor a két világhírű prímás ott lépett fel, néhány zeneszámot közösen játszottak el a lányokkal.

– Hegedülni bárhol megtanulhatnak, de muzsikálni csak itthon – fogalmazott Kata Zukowski. – Igaz, magyarul nem beszélnek a lányok, de ahhoz ragaszkodtam, hogy a nagyszülők szülőhazájának zenéjét megismerjék.

– Odakint sok magyar honfitársunkkal tartunk kapcsolatot, rendszeresen összejövünk, találkozunk. Már alig várom, hogy unokáim elővegyék a hegedűt és a nótákkal emlékeztessék barátainkat a szülőföldre. Terveink szerint két év múlva újra hazajövünk, és folytatjuk a lányok taníttatását – tette hozzá a nagymama.

Családtörténet

Szalai Katalin és férje 1956-ban hagyták el az országot. Ahogy az asszony fogalmazott: nem politikai okokból, csupán szerencsét akartak próbálni. Az ausztriai láger után Chicagóba kerültek. Ott született meg két gyermekük, a családfő laboratóriumban dolgozott. Egy autóbaleset után előbb házmester lett, majd az ottani önkormányzatnál helyezkedett el. Ma már mindketten nyugdíjasok. Kati néni azt mondja: sohasem bánták meg, hogy annak idején hazát váltottak. Szeretnek Amerikában, de azért haza is szívesen látogatnak. Itthon jobaházi rokonaik látják őket vendégül. „Hazajövünk Jobaházára, és hazamegyünk Chicagóba is" – mondja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szent Anna-templomban ünnepeltek

Rendhagyó helyszínen, a Szent Anna-templomban emlékeztek az államalapító Szent Istvánra Kapuváron. Tovább olvasom