Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Gondatlan volt Kajos László?

Nem indul fegyelmi eljárás a csornai Széchenyi-iskola korábbi igazgatója ellen törvénytelen adatgyűjtés miatt. Igaz, Kajos László naiv és gondatlan volt tavaly áprilisban – állítja a város közoktatási vezetője.
A Széchenyi-iskola: Az elmúlt hónapokban egy harmadikos osztály kollektív átiratkozásától, aztán egy „lenémetezett
Mégsem indul fegyelmi eljárás Kajos László, a csornai Széchenyiiskola korábbi igazgatója ellen. Egy esetleges eljárás még tavaly, a képviselő-testület októberi ülésén merült fel, amikor Maurer János felvetette: az intézményben az igazgató tudtával és utasítására törvénytelen adatgyűjtés folyt a diákok és szüleik körében. A Vidékért Egyesület képviselője akkoriban az adatvédelmi biztos levelét is bemutatta, amely szerinte megerősítette a törvénytelenséget. Maurer kérte az oktatási, kulturális és sportbizottságot, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Polgármesteri megbízásra

Sokáig aztán semmi nem történt, erről a Kisalföld is beszámolt 2003. november 11-én. Később Pájer Imre, a Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási és Általános Iskola, Óvoda – idetartozik a Széchenyi-iskola is – igazgatója kapott megbízást Papp József polgármestertől, hogy vizsgálja ki, történt-e jogszabálysértés tavaly áprilisban a Széchenyiben. „A jogszabályellenesen történt adatgyűjtés körülményeit kivizsgálni szíveskedjék, a felelősök személyének megállapításáról és felelősségre vonásáról gondoskodjék" – szólt a polgármesteri utasítás.

Pájer Imre az időközben lezárult vizsgálatról elmondta: a Széchenyi-iskola irattárában a kérdéses felmérésről semmilyen adat, iktatott okirat nem található.

– Véleményem szerint a Széchenyi korábbi vezetése gondatlanul járt el, amikor sem a kérdőívből, sem az azt megelőző levelezéséből semmit nem iktatott – jelentette ki Pájer Imre. – Ráadásul utólag, az adatvédelmi biztostól kell megtudnunk, hogy mi történt az intézményben. Vagyis az eljárási rendet nem tartották be az áprilisi adatgyűjtéskor, így nem maradt nyoma a dolognak.

Nincsenek felkészítve

Az oktatási központ igazgatója minderről Papp József polgármesternek levélben is beszámolt, melyet a képviselő-testület tagjai is megkaptak. Ebben többek között leírja: „Naiv volt az iskolavezetés, amikor azt hitte, hogy a Szegedi Tudományegyetem szakmai vezetésével folytatott felmérés adatvédelmi szempontból is megfelel a követelményeknek. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy a tudományos műhelyek által kezdeményezett felmérések kérdőíveinek személyiségi jogi vizsgálatára ma Magyarországon egyetlen közoktatási intézményvezető sincs felkészítve."

A levél végén az igazgató így tájékoztatta a város vezetőjét: „Sajnos a Kjt. (közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény – a szerk.) nem teszi lehetővé, hogy az adatvédelmi biztos által felvetett gyanú: »helyreállhat a személy és az adat közti kapcsolat« alapján fegyelmi eljárást indítsunk..."

„ Rosszul fogalmaztam"

Pájer Imrének felvetettük: a kijelentés azt feltételezi, hogy a vizsgálat kizárólag arról szólt, hogy valamilyen ürügyet keressenek Kajos László korábbi igazgató megbüntetésére és „fegyelmezésére".
– Erről szó sincs, rosszul fogalmaztam a levél írásakor, az erre fordított időt sajnáltam – válaszolta Pájer Imre.

A vizsgálat eredményéről megkérdeztük Kajos László korábbi iskolaigazgató véleményét is, aki azonban nem kívánt reagálni a kérdésre, mondván: nem volt jelentősége az ügynek, foglalkozni sem kellett volna vele.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló úton a művészeti csoportok

Nem lesz mezőőri szolgálat Kapuváron, erről döntöttek a képviselők hétfői ülésükön. Emellett… Tovább olvasom