Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Fontos, mégsem kezdődik a munka

Megunták az állandó balesetveszélyt a 86-os főút menti településeken élők. Elegük van a megnövekedett forgalomból.
A 86-os főút menti településeken élők évtizedes problémája a nagy átmenő forgalom. Az áthaladó járművek zavarják pihenésüket, nyugalmukat, nagy a zaj, a környezetszennyezés, de a legnagyobb gond természetesen a balesetveszély. Az elmúlt három évben például nyolcan vesztették életüket balesetben a Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén. Súlyosan ugyanebben az időszakban huszonhárman, könnyebben tízen sérültek az útvonalon.

Naponta kétezer kamion

Az utóbbi néhány évben az osztrákok által bevezetett útdíj, illetve a vasúti szállítás drágulása miatt fokozódott itt a forgalom. Naponta körülbelül kétezer kamion halad át például Bősárkányon, Szilon, Pálin keresztül. A balesetek jó részének is a nagyobb járművek az okozói, előlük egy rosszul sikerült manőver esetén nincs menekvés. Az ütközés után pedig kevés az esély a túlélésre.

Nyáron még nagyobb a veszély

Ahogy a közlekedési szakemberek mondják, az utóbbi öt-hat évben nőtt meg a tranzitforgalom. A rendőrség az érintett önkormányzatokkal is egyeztetve ellenőrzi a főutat, sebességet mérnek és jelenlétükkel is lassításra késztetik a járműveket. Mindenütt azonban ők sem lehetnek ott.

Főleg a nyári hőségben okoz gondokat a figyelmetlenség. Ilyenkor egy rövid torlódás után is ingerültebbé válnak a sofőrök, könnyelműbbek lesznek és hajlamosak veszélyes előzésbe kezdeni. Ugyanezek a gondok természetesen igazak a főút jánossomorjai szakaszára, sőt, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos utcára is.

Csak kisebb felújítások

A 86-os menti települések jobb híján a maguk módján kerestek megoldást a problémákra, 2001-ben például Páliban kerékpárutat építtetett az önkormányzat. A beruházás 8,5 millió forintba került, az összeg nagyobbik részét országos pályázaton nyerték. Időközben a politika is zászlajára tűzte a 86-os főút, illetve az elkerülőút megépítésének ügyét.

2002 februárjában Fónagy János akkori közlekedési miniszter a Kisalföldnek nyilatkozta, hogy a 2015-ig szóló programban szerepel a 86-os főút Csornát elkerülő szakaszának elkészítése. A 2002-es választási kampányban is fontos szerepet kapott a kérdés. Szinte valamennyi párt úgy vélte akkoriban, hogy „meg lehet csinálni" az elkerülőutat, a főút szélesítését.

A lelkesedésből azonban csupán kisebb felújításokra futotta, aminek örültek ugyan a helyiek, de gondjaikat nem oldotta meg. A bősárkányiak eközben kerékpárutat szerettek volna, erre tavaly nyertek pályázati támogatást.

A kétkedőknek lett igazuk

A 2002-es önkormányzati választás kampányában Medgyessy Péter miniszterelnök Csornán járva erősítette meg, hogy rövidesen megkezdődhet a főutak korszerűsítése. 2004 áprilisában a megyei közgyűlés határozatban sürgette az elkerülő megépítését, eredménytelenül.

Még ez év nyarán örömhír érkezett a térségbe: kiderült, hogy a kormány 2015-ig tartó közútfejlesztési programjába 2005-ös kezdéssel és 2007. év végi befejezéssel belekerült a 85-ös és 86-os főutak Csornát elkerülő szakaszának megépítése.

A kétkedők csak mosolyogtak ezen, és nekik lett igazuk. A kezdés már biztos, hogy csúszik, a befejezés még bizonytalanabb. Az információt a csornai polgármester is többször elismételte. Alig egy év alatt azonban már ő is másként látta a helyzetet. A Kisalföldnek úgy fogalmazott, hogy még 2005-ben lezajlik a hatósági engedélyezési eljárás, a következő év a területkisajátításoké, a régészeti feltárásoké és a lőszermentesítéseké lesz. Az építkezés 2007-ben kezdődhet és 2008-ban fejeződhet be.

Több demonstráció

2005 májusában a csornai Bartók Béla utca lakói kezdtek aláírásgyűjtésbe az elviselhetetlen forgalom miatt. Igaz, ők a tervezett bevásárlóközpont miatt is tiltakoztak. Később több demonstrációt is szerveztek az érintett szakaszra. A polgármester-országgyűlési képviselő megértette a tiltakozókat, de az időpontot nem. Mégpedig azért nem, mert ekkor már a várost elkerülő út a kormány közútfejlesztési koncepciójában kiemelten szerepelt.

Elfogyott a türelem

A Kisalföld által tavaly júliusban készített körképben is kiderült: a főút menti települések türelme elfogyott, elkerülőt akarnak. A polgármesterek arról beszéltek, hogy előnyük nem származik a forgalomból, akkor minek tűrjék. A főút mentiek legutóbb Vas megyei településekkel fogtak össze és demonstrációt szerveztek a főút mentén. Céljuk az volt, hogy felhívják magukra, illetve az áldatlan állapotokra a figyelmet. Több javaslatuk is volt a helyzet enyhítésére. Felvetették például az útdíjat, a szigorúbb ellenőrzést, a forgalom lassítását és legjobb megoldásként persze az elkerülőút építését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhárom csapat a bográcsok mellett

Sopronnémetiben a hétvégén több volt a vendég, mint a helyben lakó. Szombaton tartották ugyanis az idei falunapot a településen, amely úgy tűnik, egyre inkább a Rábaköz egyik vonzó eseményévé növi ki magát.
Az egész napos rendezvényről most sem maradtak el a hagyományos programok, így a főzőverseny sem, melynek nyertesei leginkább azok voltak, akik elfogyasztották a helyszínen készült finomságokat. Tovább olvasom