Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Fontos lenne a támogatási rendszer átgondolása

Az új földforgalmi törvény a mezőgazdasági kis- és közepes gazdaságok megerősítését támogatja, mondta Győrffy Balázs a Kisalföldnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőit látta vendégül a napokban Németh István rábcakapi biogazda. Győrffy Balázs országos és Németh Gergely megyei elnökök az országosan is elismert termelő 160 hektáros gazdaságával ismerkedtek meg.

Megnézték feldolgozóját, csomagolóját és a malmot is. Németh István néhány olyan problémával szembesítette a kamara vezetőit, melyek megoldásához a szervezet segítségét várja.

Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke Németh István gazdaságával ismerkedett Rábcakapin.
Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke Németh István gazdaságával ismerkedett Rábcakapin.

Az agrárgazdasági kamara rendszeresen szervez hasonló találkozókat, hogy első kézből értesüljenek a vidéket, a mezőgazdaságot érintő gondokról. Németh István vendégeinek elmondta: gazdasága családtagjai mellett huszonnégy állandó alkalmazottnak biztosít kenyeret, a létszám a szezonmunkák során bővül. A biogazda megemlítette: a támogatási rendszer átgondolása fontos lenne az ágazatban.

Úgy fogalmazott, az lenne szerencsés, ha a támogatások mértéke a befektetett munkával lenne arányos. Kitért a kormány azon tervére is, miszerint minél nagyobb mezőgazdasági területeken tennék lehetővé az öntözést. „A felszín alatti vizek kihasználására és táplálására kellene helyezni a hangsúlyt. A felszín feletti vizeknél ugyanis hamar előfordulhat szándékos szennyezés, amire egyébként volt már példa. Így a földek vízmegtartó képességét is lehetne erősíteni" – javasolta Németh István a kamara vezetőinek.

A biogazdaság 24 munkatársnak ad kenyeret.
A biogazdaság 24 munkatársnak ad kenyeret.

Győrffy Balázs a Kisalföld érdeklődésére az új földforgalmi törvény lényeges elemeit ismertette. Elmondta, a kormányzat célja a kis- és közepes gazdaságok megerősítése.

– Jelenleg a magyar mezőgazdaságban a nagyüzemek, illetve a kis- és közepes gazdaságok által megművelt földterületek aránya ötven-ötven százalék. Célunk, hogy az arány nyolcvan-húsz százalékos legyen a kis- és közepes gazdaságok javára. Elsősorban nekik kell az ágazat gerincét alkotniuk – fogalmazott Győrffy Balázs. – Azt hiszem, ez egy reális és hosszú távon teljesíthető elképzelés. Ezt a célt szolgálja az új földforgalmi törvény is. Szabályozza például a birtokméreteket. Az eddigi kétezer-ötszáz hektáros maximumot lecsökkenti ezerkétszázra. Ettől lehet eltérés ezernyolcszáz hektárig, ha például az állatállománnyal vagy a vetőmagtermesztéssel kapcsolatos feltételeket teljesíti a gazdálkodó.

Az agrárkamara elnöke hozzátette: biztos benne, hogy május elsejéig minden településen megalakulnak a földbizottságok, melyek garanciát jelentenek arra, hogy a termőföldek a helyben lakó gazdák használatában maradnak. A bizottság tagjait a helyi gazdálkodók választják meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő adományok a mentőknek

Félmillió forintnyi, adományokból vásárolt életmentő műszereket kaptak a kapuvári mentők. Tovább olvasom