Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Folyékonyhulladék-lerakók felszámolása

Bágyogszovát - Európai uniós támogatással számolja fel folyékonyhulladéklerakóit a Florasca kft. Kedden Bágyogszováton három községből álló, 31 millió forintos projektet kezdtek el a szakemberek.


A Florasca kft. a közelmúltban európai uniós támogatást nyert a kezelésében lévő folyékonyhulladék-lerakók rekultivációjára. Fullajtár István, a cég ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a telepek úgynevezett földmedrű gödreinek használatát 2007-ben tiltották be. Nem feleltek meg ugyanis az uniós szabványoknak, rekultiválásuk kötelező. Kedden Bágyogszovát határába érkeztek a szakemberek, hogy elvégezzék a szükséges munkákat. Az ottani ürítő 1987-től 2005-ig működött.

A Florasca Vas megyei telepei után megyénkben is sorra kerülnek a lerakók. Körmend, Sitke, Szemenye és Rum után egy hónappal ezelőtt Dénesfán és Szilsárkányban rekultiválták a telepeket. Bágyogszováton egy három részből álló beruházást indítottak, közel 31 millió forintból.

A bágyogszováti ürítőgödrök felszámolását kedden kezdték meg. Felvételünkön Fullajtár István, a Florasca igazgatója, illetve Horváth Gyula és Horváth Albert, a kivitelező képviselői.
A bágyogszováti ürítőgödrök felszámolását kedden kezdték meg. Felvételünkön Fullajtár István, a Florasca igazgatója, illetve Horváth Gyula és Horváth Albert, a kivitelező képviselői.

– Bágyogszovát, Győrsövényház és Pereszteg lerakói tartoznak egy programba – tájékoztatott Fullajtár István. – Az ürítőgödröket feltárjuk, a folyékony bázist eltávolítjuk. Ezután a gödrökben lévő visszamaradt iszapot stabilizáljuk, vagyis megfelelő minőségű földdel, agyaggal keverjük. A következő lépés a gödrök feltöltése: harminccentis döngölt agyagréteget kapnak. Ennek a lényege, hogy a csapadékvizet a talajvíztől elhatároljuk. Erre humuszból szintén egy húsz-harminc centiméteres réteget borítunk, domború felületet képezve. A rekultiváció a füvesítéssel zárul.

A felszámolt telepeken talajvízfigyelő kutakat alakítanak ki. Az ellenőrzést minimum négy, de inkább öt évig kötelező elvégezni. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány év után beáll, illetve csökken a szennyeződés, azaz nem terjed. Hamarosan Sopronban és Csornán is elvégzik a lerakók rekultivációját. A Florasca projektjének teljes költségvetése 327 millió forint.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. július 15. 13:42
    „Na , most már tudjuk mi az az átkozott büdös a környéken! Még jó, hogy ezt is nem a lakosság villanyszámlájára terhelték egy búvárszivattyúval kezelve! Habár még nincs vége! Ennek a 31 milliónak hamar lába fog kelni és a bűz tovább fog terjengeni az az érzésem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Miklós meghalni is hazament˝

Szil - Tragikus esemény árnyékolta be hétvégén Szilban az elszármazottak találkozóját. A rendezvény… Tovább olvasom