Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Fokozatosan romlik az önkormányzatok helyzete

Rábaköz - A Rábaközben vannak olyan polgármesterek, akik immár tizenhét éve az adott település élén állnak. Miután az ötödik választási ciklusból is eltelt egy esztendő és tapasztalatoknak sincsenek híján, nem érdektelen, hogy miként értékelik az önkormányzatok helyzetét a kezdetektől napjainkig.
Egyes „öreg" rábaközi polgármesterek szerint az önkormányzatok anyagi helyzete fokozatosan romlik. A rábaszentandrási Balázs József is így látja. Egyre kevesebb pénzt kapnak az államtól, s ők például pályázaton sem nyernek támogatást. Sportöltöző építésére eddig háromszor pályáztak, mindháromszor sikertelenül, pedig az önrész is rendelkezésre áll évek óta. Ráadásul a pályázatok benyújtására már 500 ezer forintot elköltöttek. Emellett az utóbbi évek negatív eseményeinek sorát gyarapította és hátrányosan érintette a falubelieket a postabezárás és a Csorna–Pápa vasútvonalon a személyszállítás megszüntetése.

– Nyilvánvaló, hogy az ígéretekből nem lehet megélni, miközben a kistelepülések tovább sorvadnak – jegyezte meg Balázs József.


Pálffy Attila, Vág elöljárója úgy vélte, 1990 óta folyamatosan csökken az önkormányzatok állami támogatása. Mint fogalmazott, sorra szűnnek meg az intézmények a falvakban. Vágon a posta még megvan, de vélhetően jövőre bezárják. Az óvodát és az iskolát alapítvány működteti. Annak köszönhetően, hogy ezek az intézményeink helyben maradtak, a környékről reggelente harmincegy gyerek és kilenc felnőtt érkezik a faluba.

– Az utóbbi években alig nyertünk a pályázatokon, az elutasítás oka minden esetben a pénzhiány volt. Nem tudom, az EU-s pénzekből jut-e majd a kistelepüléseknek? – tette fel a kérdést Pálffy Attila. – A megye legrosszabb állagú sportöltözője a miénk és a rábaszentandrásiaké. Rendelkezünk önrésszel, a pályázatunkat a megyei labdarúgó-szövetség is támogatta, mégsem nyertünk.

Olyanok nyertek, ahol minden rendben van. Szomorú a helyzet. Bevezettük a helyi adókat, bizonyítandó, hogy mindent megteszünk a bevételek növelése érdekében, de úgy látszik, ezt sem veszik figyelembe.


A kónyi vezető, Aller Imre kifejtette: minden év küzdelmes volt, s kemény munkával folyamatosan meg kellett küzdeni az eredményekért.
– Kónyban jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban – fűzte hozzá. – Említhetem az úthálózat, a közterületek rendbetételét, a csatornázást, gázberuházást, az intézményhálózat fejlesztését, a különböző szolgáltatások megteremtését. Miközben a Rábaköz legtöbb településén csökkent a lélekszám, Kónyban növekedett. Ehhez kellett az is, hogy mintegy 130 építési telket kialakítottunk és értékesítettünk. A településen több vállalkozás tevékenykedik, jelenleg két üzemcsarnok épül. A jövőt illetően meggyőződésem, hogy a kitűzött célok eléréséért a település érdekében továbbra is dolgozni kell.


Telekesi József, Rábacsanak első embere szerint a tizenhét közül talán az idei esztendő a legnehezebb. Már csak azért is, mert arra kényszerültek, hogy bezárják az iskolát a faluban. Így az alsósok Egyedre, a felsősök Szilba járnak, az óvoda pedig szanyi tagintézmény lett.

– Emberek sorsáról kellett dönteni és ez mindig feszültségekkel jár – jelezte a polgármester. – Az óvodában csökkenteni kellett a dolgozói létszámot és ennek kapcsán két bírósági per indult az önkormányzat ellen. Bár – szerintünk – mindent megadtunk az elbocsátott dolgozóknak, ami törvényileg jár. Most át kell tekinteni, hogy miként tudjuk értékesíteni az iskolát és más épületeinket, meg azt is, hogy az értük kapott pénzt milyen fejlesztésekre fordítsuk a remélt pályázati támogatásokkal együtt.
Telekesi József elmondta: minden nehézség ellenére vannak terveik is. Közülük a templom felújítását említette és erre a célra várhatóan tavasszal nyújtanak be pályázatot.

Haszonits József
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatokra várnak a nagycsaládosok

Kapuvár - A helyi nagycsaládos egyesület 19 éve működik a város és a környező községek… Tovább olvasom