Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Figyelőrendszer a Rába mentén

Hamarosan a Rába Szövetség természetvédelmi figyelőrendszere is védi a Rába folyó természeti értékeit.
Természetvédelmi figyelő- és információs rendszer kiépítését tervezi a Rába Szövetség. A programot már kidolgozták a szervezet szakemberei, céljuk a folyót érintő környezetkárosítások megszüntetése. „Azt szeretnénk, ha a civilek és az illetékes hatóságok munkatársai egymást segítve, hatékonyan lépnének fel a Rábát érő szennyezések ellen" – mondta a Kisalföldnek Nemes László, a szövetség elnöke.

A program szerint a Rába Szövetség vállalja a különböző szennyezésekről szóló információk összegyűjtését. Ezeket ellenőrzik és indokolt esetben hivatalos eljárást kezdeményeznek az illetékes hatóságoknál. Az eredmények ellenőrzésében is hatékony szerepet kívánnak vállalni szakmai szekcióik bevonásával. A szövetség vállalja azt is, hogy a teljes folyamatot rögzítik az intézkedéstől a szennyezés megszüntetéséig a szervezet adatbázisában. A bejelentést követő intézkedéseket is nyomon követik a megoldás érdekében.
– A programot bemutattuk már több konferencián, célunk, hogy az igazán érintettek, azaz a folyó mentén élők is megismerjék – jegyezte meg Nemes László. – Arra buzdítunk mindenkit, hogy bármilyen környezetkárosítás észlelésekor – akkor is, ha az esetleg jelentéktelennek látszik – értesítse a szövetséget, akár telefonon, akár elektronikus levélben. Csak így, és csak közösen tudjuk megvédeni a Rába-völgy természeti értékeit. A rendszer kiépítésének ötlete egyébként az ausztriai bőrgyárak szennyezése miatt merült fel bennünk, melynek megoldásán is folyamatosan dolgozunk. Nemcsak követeljük az illetékesek hatékony fellépését, hanem példát mutatva teszünk is folyónk megőrzéséért. A program működése iránt nagy az érdeklődés, már Ausztriából is kerestek bennünket szervezetek. Elképzelhető tehát egy határokon átnyúló együttműködés. Nemes László hozzátette: a programot a lakosság körében is népszerűsítik, tájékoztatják a Rába-völgyben élőket. – A Rába Szövetség a Rába teljes magyarországi szakaszán képviselve van, tagjaink és pártolóink szinte minden településen megtalálhatók. Ez garancia arra, hogy a rendszer működőképes – mondta. A hálózat működtetésének támogatására hazai és európai uniós segítséget is szeretnének igénybe venni. Jelenleg is ilyen pályázatok benyújtásán dolgozik a szövetség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést követelnek a repedések miatt

A hatalmas kamionforgalom következtében repedeznek a házfalak Bősárkányban, a 86-os főút mentén. A lakók az önkormányzat segítségével jogi megoldást keresnek az állammal szembeni kártérítési igényük érvényre juttatásához. Bősárkány önkormányzata tavaly szeptemberben pályázati támogatást nyert kerékpárút építésére. Tovább olvasom