Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Fiatalokat és vállalkozókat várnak a farádi ˝szélcsatornába˝

Farád önkormányzata nemrég fogadta el a település rendezési tervét. A tervezetben nagy hangsúlyt fektetnek a beépíthető telkek és a vállalkozásoknak kiadható területek kialakítására.
Minél több betelepülő fiatal és több új vállalkozó a településen – ez akár a mottója is lehetne Farád nemrég elfogadott településrendezési tervének. Szalai Zoltán polgármester elmondta, a helyi lakosságnak is kiadott tervekhez várták a farádiak javaslatait, jobbára ezekben a témakörökben. – Az egyeztetéseken beszéltünk a földhivatalokkal, a nemzeti park illetékeseivel és a természetvédőkkel is, hiszen Farád külterületeire is vannak elképzeléseinek – mondta Szalai Zoltán. Utóbbi terveikben szélerőművek telepítése szerepel a település északi területeire. – Egyeztettünk a környezetvédőkkel, akik a 85-ös főúttól délre nem engedélyezték a terveinket ez ügyben – tette hozzá a polgármester. Hangsúlyozta, a község egy gazdaságosan kihasználható szélcsatornában fekszik, elképzelések vannak és egyes régi tervek szerint akár 21 torony is felállítható Farád határában, ám egyelőre csak a helyiek fejében léteznek a farádi szélturbinák, beruházó itt sincs.

A polgármester elmondása szerint a kitörési pont a minél több betelepülő lehet, ezért a rendezési terv számos telek kialakításával számol. A szabadidőpark környékén 23 vízzel és villannyal ellátott telket alakítottak ki, melyekből – 500 ezer forintos egységáron – már kettő elkelt. A 700–800 négyzetméteres telkek környékén a vezetékes gáz is ott van. A település rendezési tervében a környezetvédők más téren is letették névjegyüket. A helyi evangélikus temető környékét nem engedik „bolygatni", hiszen – mint mondták – ott egy új állatpopuláció alakult ki az elmúlt években.

A környéken amúgy is területrehabilitáció kezdődik, az egykori szemétlerakó területén két méter mélységig talajcserét hajt végre egy cég, mely a célra több mint húszmillió forintot nyert egy pályázaton. Az elkészült önkormányzati területen a községháza szabadidőparkot alakítana ki.

– A betelepülő lakosság mellett a rendezési terv érkező vállalkozásokat is remél – mondta Szalai Zoltán. Számukra a 85-ös főút mentén alakítottak ki kiadható területeket, melyek Farád Csorna és Kapuvár felőli végén megtalálhatók. Utóbbi részen hét-nyolc hektárra várják a reménybeli vállalkozásokat.

– A településrendezési terv elkészültének különösen örülök, hiszen több mint egyéves huzavona után azt már az októberben megválasztott új testület fogadhatta el – jelentette ki Szalai Zoltán polgármester.

A szabadidőpark környékén 23 vízzel és villannyal ellátott telket alakítottak ki, melyekből – 500 ezer forintos egységáron – már kettő elkelt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel egymilliót vittek el a tolvajok Agyagoszergényből

Az ismeretlenek elterelték a sértett édesapjának figyelmét. Ötszázezer forint értékű euróval és… Tovább olvasom