Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Fiatalítani szeretnék a falu lakosságát

Acsalag polgármestere úgy véli, 2012 a várakozás éve lesz és a felkészülésé az új feladatokra. Terveznek kisebb beruházásokat is és bíznak a pályázatokban.

Az önkormányzati vagyon számbavételével kezdte munkáját 2011-ben az acsalagi önkormányzat. Egész évben odafigyeltek az ingatlanok, közterületek karbantartására, a közös értékek óvására. Fejlesztésekre is futotta a faluban.

– Mint új polgármesternek az önkormányzati munka megismerésén túl sok fejlesztési, karbantartási és felújítási munka is jutott idén – mondta Szi-
lágyi Andrásné. – Számba vettük a falu vagyonát, tisztáztuk a tulajdoni viszonyokat, átvizsgáltuk a bérleti szerződéseket. Az önkormányzat ajándékba kapott egy 1936-ban épített házat. Elvégeztük az állagmegóvó munkákat, megtisztítottuk udvarát. A területéből a temetőhöz parkolót is kialakítottunk. Évek óta húzódott az orvosi rendelő helyzetének rendezése. A régit értékesítettük, az újat a kultúrházba helyeztük át. Nagyobb, tágasabb, korszerűbb helyen történhet így az orvosi ellátás és a védőnői szolgáltatás. Fedett teraszt alakítottunk ki akadálymentes bejáróval. Erre hárommillió-hatszázezer forintot fordítottunk.Önerős beruházás volt Acsalagon a községháza tetőcseréje. Ugyanott az egykori bérlakásból tárgyalótermet hoztak létre és helyet kapott a falugondnoki szolgálat járművének garázsa is. Az épület energetikai korszerűsítésére egyébként pályázni szerettek volna, ám az ingatlan osztatlan közös tulajdon. Emiatt nem indulhattak a kiíráson. Folyamatosan rendezték a temető környezetét, a parkokat, ingatlanokat. Odafigyeltek a külterületi utakra, karbantartásukra egyébként idén pályázni is szeretnének.

– Szintén a 2011-es leltárhoz tartozik, hogy megvásároltuk a helyi sportegyesület működéséhez szükséges sportpályát. Valamennyi civil szervezetünk kapott támogatást, összesen hétszázezer forintot. Nagy hangsúlyt fektettünk a közösségi életre. Megemlékeztünk nemzeti ünnepeinkről és annak ellenére, hogy iskolánk, óvodánk nincs, méltó módon ünnepeltünk. Elbírálásra vár egy LEADER-pályázatunk, közösségi tér kialakítására. A 2012-es évre is elkészítettük fejlesztési koncepciónkat. Úgy látjuk, ez az év a várakozásé lesz, és a változások miatti tennivalóké. Körjegyzőségünk kétezer lakos alatti, ezért megoldást kell keresnünk erre is. A beruházások között fontos a temető kerítésének évek óta húzódó felújítása.

Szilágyi Andrásné hozzátette: a képviselő-testület elkötelezett a falu fiatalítása mellett. Az elképzelések szerint kidolgoznak egy támogatási rendszert, amivel fiatalokat csábíthatnak a községbe. Lehet ez akár kedvezményes telkek kijelölése, bérlakás vásárlása vagy nagyobb összegű letelepedési támogatás.

Olvasóink írták

 • 4. merzsebet 2012. január 16. 12:04
  „Sok sikert kívánok a polgármester asszonynak és a falunak.
  .”
 • 3. kukszi 2012. január 04. 16:49
  „Így kell ezt csinálni.
  Nagy oda figyeléssel,törődéssel a semmiből is szép dolgokat tudtak produkálni.
  Csak végig kell autózni a falun és látható mennyi új dolgot létre hozoott a polgármester asszony.
  Gondolom a dolgok nem maguktól mennek, hanem azokért keményen meg kell dolgozni.”
 • 2. kroly 2012. január 04. 15:13
  „Sajnos a munkahely hiány a legföbb prpbléma.amiért a fiatalok elhagyják a falvakat!”
 • 1. alacska 2012. január 03. 22:19
  „Várakozás, erőgyűjtés éve- Viktor vezér is ezt mondta. Várja a bukást ! Egyébként becsülendő a többi kis falu számára az Acsalagiak igyekezete.Sajnos a FIDESZ kormány halálra ítéli a kis falukat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan indul az idősek klubja

A közösségi összetartozás erősítésére büszke falujában Zöld Péter szilsárkányi polgármester. Aktívak… Tovább olvasom