Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Felújítják Lőrincz Mátyás síremlékét

Csorna - Vállalkozói felajánlással megújul Lőrincz Mátyás hősi halált halt vadászpilóta csornai síremléke. Pátka Zoltán kónyi sírköves ingyen végzi el a munkát.
Egy kónyi kőfaragó vállalkozó térítésmentesen újítja fel Lőrincz Mátyás vadászpilóta, őrmester csornai síremlékét. A Kisalföld április 12-én számolt be arról, hogy a II. világháborúban hősi halált halt katona Szent Antal-temetői emlékműve tönkrement. Már cikkünk megjelenésének napján számos felajánlás érkezett.

– Nagyon sokan jelezték, hogy szívesen támogatják a síremlék rendbetételét – mondta el Szűcs Jánosné Margit néni, aki a katonasírt gondozza. – Nagyon jólestek ezek a jelzések, hiszen magam már nem lennék rá képes, hogy elvégeztessem a felújítást. Volt, aki a szükséges anyagot, fedlapot ajánlotta fel.

Pátka Zoltán vállalta, hogy rendbe teszi a Szűcs Jánosné által gondozott síremléket.
Pátka Zoltán vállalta, hogy rendbe teszi a Szűcs Jánosné által gondozott síremléket.


Pátka Zoltán kónyi sírköves vállalkozó az egész síremlék ingyenes rekonstrukcióját vállalta fel. Margit néni már a helyszínt is megmutatta a fiatal mesternek, aki néhány napon belül megkezdi a munkát.

– Amikor a cikket olvastam, egyszerre eszembe jutott, hogy nekem kell elvégezni a felújítást – fogalmazott Pátka Zoltán. – Kollégám, Kiss Antal győrújbaráti kőfaragó egyetértett a gondolattal és vele együtt készítjük el az új síremléket. Természetesen ingyen csináljuk meg. Amikor a munkát elvállaltam, az a hit vezérelt, az embernek feladata, hogy jót tegyen életében. Anyagi haszon nélkül, mások örömére. Lőrincz Mátyás síremlékének felújítása ilyen.

Szűcs Jánosné meghatódva hallgatta a fiatal iparos szavait és csak annyit fűzött hozzá: amellett, hogy köszönet jár a nemes felajánlásért, „jutalma odaföntről sem marad el". A síremlék várhatóan néhány héten belül elkészül. Margit néni úgy tervezi, hogy kis ünnepség keretében szentelik fel Lőrincz Mátyás csornai emléktábláját. Abdai Imre, a sírkertet felügyelő Jószív kft. csornai kirendeltségének vezetője a Kisalföldnek megígérte: a cég eltekint az önkormányzat által meghatározott, a temetőben dolgozó sírkövesek által fizetendő díj beszedésétől.

Olvasóink írták

  • 1. Bognár Péter 2008. április 18. 23:59
    „Szeretném én is megköszönni a Pátka Zoltán Úrnak ezt a nemes lelkű felajánlást!ISajnos ilyen emberből van kevés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öreg-Mariazell magyar kegyhely is volt

Csorna - Meghosszabbították a Csornai Muzeális Gyűjtemény Rábaközi Búcsújárók Csornától Mariazellig… Tovább olvasom