Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Félsorompót szerelnek fel

Farád - A GYSEV Zrt. félsorompót szereltet a farádi vasúti átjáróba. A beruházásra a Nemzeti Közlekedési Hatóság kötelezte a társaságot. A kivitelezés több mint tízmillió forintba kerül.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának döntése értelmében jövő év június 30-ig félsorompót kell szerelni a farádi vasúti átjáróba. A beruházást a GYSEV Zrt. végzi el.

Stöckert Dávid, a vasúttársaság kommunikációs munkatársa tudatta: a GYSEV Zrt. természetesen eleget tesz a közlekedési hatóság határozatának. – A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozata a farádi átjáró biztosítási módjáról augusztusban jogerőre emelkedett – tájékoztatott Stöckert. – A megadott 2009. június 30-i időpontra a GYSEV Zrt. kiegészíti az útátjáró fénysorompós biztosítását félsorompóval. A beruházás várhatóan több mint 10 millió forintba kerül majd. Át kell alakítani ugyanis a vasúti biztosítóberendezést, illetve a vonatforgalmat irányító informatikai rendszert is. A költségeket a vasúttársaság állja. Stöckert Dávid hozzátette: bíznak benne, hogy a fél csapórúdnak köszönhetően az autósok még inkább betartják a vasúti átjárókban kötelező KRESZ-szabályokat.

A fényjelzést jövő ilyenkorra már félsorompó is kiegészíti.  Fotó Krizsán Csaba
A fényjelzést jövő ilyenkorra már félsorompó is kiegészíti. Fotó Krizsán Csaba

A farádi vasúti átjáró félsorompójáról írtuk - és írták Önök

Május 8-án egy győri nő halálos balesetben meghalt a farádi vasúti átkelőben. Már ekkor komoly vita alakult ki a kisalfold.hu-n, hogy megakadályozhatja-e a további baleseteket az, ha félsorompót szerelnek fel a kereszteződésbe.

Korábban egy jobaházi fiú halt meg ebben a kereszteződésben, az ő szülei kezdeményezésére gyűjtés indult a félsorompóért. Júliusban a hatóságok is megvizsgálták a kérdéses átjárót és úgy döntöttek, hogy szükséges a félsorompó felszerelése.

Korábbi cikkeink:

Győri nő az áldozat a farádi vasúti balesetben
Tragédia után sorompóra gyűjt a család
Megkezdték a gyűjtést a félsorompóra
A hatóság egy hónapon belül dönt a farádi átjáróról
Kulcsár Béla a félsorompóért harmonikázik
A hatóság szerint is sorompó szükséges
Sorompó helyett kisbuszra költik

Kommentek a félsorompóról:
pan.cser, május 8.
Minden vasúti tragédiáért a a felelőtlen országvezetés és a törvényhozók is okolhatók. Ők még e tekintetben a 19. századi gondoskodási kötelezettséget sem érik el. Az áldozat kritkusainak csak annyit, nektek és szeretteiteknek is lehetnek figyelmetlen pillanatai. A SOROMPÓ életeket ment!

Police61, május 8.
Vajon hány embernek kell még meghalnia, hogy az illetékesek eljussanak odáig, hogy SOROMPÓ????
Egyébként az átjáró Farád felől érkezve Sopron irányában egyáltalán nem belátható és a jelzés nagyon későn vált! Számtalanszor voltam úgy ebben a kereszteződésben, hogy láttam a vonatot (a Csorna felől érkezőt), a jelzés fehér volt, áthajtottam, majd néztem a visszapillantót, hogy mikor lesz piros. A jelzés váltás után kb. 10 mp múlva a szerelvény már a kereszteződésben volt!!!! Éppen e miatt én mindig nagyon óvatosan közelítem meg ezt az átjárót, de aki nem ismeri, az honnan tudná, hogy itt 2-3 havonta, meghal egy ember???
Még 1x mondom, a megoldás: SOROMPÓ!

Mozdonyvezető, május 8.
Police61-nek
Ne haragudj, de nem kellene butaságokat írnod és a hangulatot szítani. Amit írsz: lehetetlenség. A szakmai részletekbe pedig nem mennék bele. Az általad felvázoltak alapján mindenhová sorompót kellene telepíteni.
Láttam én már a két sorompó között a vágányon topzódó autót. Arra mit alkalmazunk? De ez messzire vezet és itt nem szeretném folytatni. A lényeg: nincs igazad.

Déli verőfény, május 8.
Ezen a vasútvonalon sorozatban történnek hasonló balesetek.
A zöménél úgy, hogy a "vétkes" verőfényes időben, és Dél felől érkezik. Póriasan: a nap belesüt a villogó piros lámpákba. Talán ezért nehezebb észrevenni. Ha egy fél négyzetméteres matt-fekete tábla lenne a lámpa háttere, sokkal figyelemfelhívóbb lenne a jelzés. Ha már egyszer sorompóra nem telik... De miért nem telik?

Police61, május 8.
Nem azt mondtam, hogy tegyünk mindenhova sorompót, de az ehhez hasonló kiemelkedő halálozást mutató átkelőknél igenis kellene. Ha jól emlékszem, akkor évekig volt ebben az átkelőben sorompó, és akkor valahogy nem nagyon lehetett arról hallani, hogy emberek haltak meg itt, és én olyanról se hallottam, hogy valaki a két sorompó között rekedt volna... Egyébként tényleg nem írtam pontosan, de én FÉL sorompóra gondoltam!

miracle, május 8.
Nem túl messze, Csornán, van csapórúd a sorompónál.
Átlagosan havonta egyszer letörik. Nem a szél miatt...

Icsi, május 8.
Az apukám mindig arra tanított, hogy vasúti átjárónál mindig nézek el jobbra és balra is, ne bízzak csak a lámpákban és úgy haladjak át. Ő mozdonyvezető volt.
A farádi átjáróban Jobháza felöl erre a módszerre sincs sok esély, mert az ott lévő háztól pont takarásban vannak a sinek.

Cady, június 1.
Már több napilapban is megjelent a kezdeményezésünk. Sőt, több rádióban is beszélt az anyuka... Egy harmónikán játszó társulat felajánlotta, h erre a célra ajánlják fel a koncertjük árát( a farádi templomban lesz, még nem tudom pontosan mikor). És egy farádi vállalkozó is, h az egyik rendezvényének bevételét ennek a célnak áldozza fel. Szerencsére sokan szeretnének segíteni...

Bundzso, június 6.
A Sorompónak nem az a célja , hogy megállítson csak a szemmagasságban levő műanyagrudat könnyebb észrevenni mint a 2 méter magasan villogó fényt . Amikor a sorompó már csak 1 ember életét megmenti megérte . Lehet , hogy épp a tiedet kedves olvasó ! Senki ne mondja , hogy vezetés közben mindig 100%-osan teljesít !

miracle, június 7.
Bundzso
Jó lenne még észrevenni a szemmagasságban lévő 6 db sávos előjelzőtáblát, valamint andráskeresztet, ha már egy jogosítvánnyal rendelkező ember a 2 vagy 4 vörösen villogó fényt nem bírja.
Útkereszteződésekben sincs sorompó, mégis tudja mindenki mit kell nézni.

Bundzso, június 10.
Kedves miracle !
Azt tudom , hogy az előjelző táblák felhívják a figyelmet a vasúti átjáróra , de azt nem tudom miként jelzi az a vonat érkezését . Ez az átjáró Jobaháza felől nehezen belátható , és a napsütés miatt a fénysorompó jelzése ( nem mondom hogy látatatlan ) nehezen látható . Így talán érthetőbb miért könnyebb észrevenni a félsorompót . Ezért most kérek elnézést , hogy az előző hozzászólásom nem volt eggyértelmű !


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértő bodzatolvajok járnak az ültetvényre

Bodonhely - Több százezer forintos kárt okoztak egy bodonhelyi gazdának terménytolvajok a napokban.… Tovább olvasom